TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Frankfurt'un Londra'nın yerini alması gerçekçi değil

Brexit sonrası Londra'nın dünyanın en büyük finans merkezi konumunu koruyup koruyamayacağı tartışılırken, ekonomistler, finans merkezi olma noktasında başka bir AB kentinin Londra'nın yerini alamayacağı öngörüsünde bulunuyor.
Frankfurt'un Londra'nın yerini alması gerçekçi değil
AA - Piyasalarda, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı (Brexit) almasının ardından dünyanın en büyük finans merkezi konumundaki Londra'nın bu konumunu yitirebileceğine ilişkin yorumlar yapılırken, ekonomistler, Brexit'in olumsuz etkisine karşın finans merkezi olma noktasında başka bir AB kentinin Londra'nın yerini alamayacağı öngörüsünde bulunuyor.

AA muhabirinin yaptığı derlemelere göre, Londra'nın Brexit sonrası dünyanın en büyük finans merkezi konumunu koruyup koruyamayacağı tartışılıyor.

"Frankfurt, Londra'dan gelebilecek kapasitenin ikameti konusunda yeterli olamayacak"
Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan IHS Markit Başekonomisti Timo Klein, Londra'da finans sektörünün diğer Avrupa şehirlerine göre daha büyük olduğunu belirterek, Frankfurt ya da başka bir AB kentinin Londra'nın yerini almasının gerçekçi olmadığını söyledi.

Londra'nın Frankfurt'tan daha büyük bir şehir olduğunu vurgulayan Klein, Frankfurt'un Londra'dan gelebilecek kapasitenin ikameti konusunda yeterli olamayacağını savundu.

Klein, Brexit'in ileriki yıllarda belirsizliğe sebep olabileceğini, bunun İngiltere'ye olan yatırımı sınırlandırabileceğini ve bazı bankaların operasyonlarını Londra'dan başka bir AB kentine taşıma ihtimali bulunduğunu, ancak çok az bankanın operasyonlarını Londra'dan taşıyacağını kaydetti.

Çok az operasyonun Londra'dan çıkabileceğini düşündüğünü ifade eden Klein, Londra'dan operasyonlarını çıkaran kuruluşlar için Frankfurt'un ilk adres olacağı öngörüsünde bulundu. Klein, Londra'dan çıkabilecek operasyon miktarının finansal kuruluşların AB'de herhangi bir lisans, bürokratik ya da maliyetli prosedürler olmadan hizmetlerini satabilme haklarının devam edip etmeyeceğine bağlı olacağını da vurguladı.

"Londra'daki bankaların yüzde 20-30'u AB'ye taşınabilir"
ING Group Almanya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski de Frankfurt'un Londra'nın alternatifi olabileceğini savunarak, Brexit sonrasında finansal kuruluşların bütün operasyonlarını Londra'dan çıkarmayacağını söyledi.

Londra'daki bankaların sadece yüzde 20-30'unun AB'den izin alması gerekeceğini, AB'ye taşınabileceğini belirten Brzeski, finansal kuruluşların operasyonlarını New York'a taşıma ihtimalinin bulunduğunu da kaydetti.

Yorum Yazın