• Ekonomi

Global Enerji Sektörü Zirvesi 2015’te akıllı enerji çözümleriyle yeniden tanımladı

Huawei, enerji şirketlerinin dijital dönüşüme uyum sağlama sürecinde yaşadığı zorlukları belirleyip çözüm bulmak amacıyla Global Enerji Sektörü Zirvesi 2015’i “İnovatif Bilişimle Akıllı Enerji” temasıyla 19-20 Ağustos tarihlerinde Kazakistan’ın Almatı şehrinde gerçekleştirdi.
Global Enerji Sektörü Zirvesi 2015’te akıllı enerji çözümleriyle yeniden tanımladı
Fatma Güler - İSTANBUL / İHA - 200’den fazla katılımcıyla gerçekleştirilen Global Enerji Sektörü Zirvesi 2015'te enerji sektöründe inovatif bilişim teknolojilerinin kullanımıyla verimliliğin artması ve bilimsel yönetimle operasyonel güvenlik konuları ön plandaydı.

Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolosu, KazEnergyBirliği, Huawei’nin Çin, Mısır, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Kazakistan’dan gelen enerji alanındaki müşterileri, CNPC Richfit, Çin Petrol Hattı, Engineering Corporation (CPPE), Honeywell ve ABB gibi global iş ortakları, uzmanlar ve sektör medyası da zirvenin katılımcıları arasında yer aldı.

Forrester Başkan Yardımcısı BobbyCameron zirvede yaptığı konuşmada, “Gelecekte bilgi teknolojileri, petrol ve gaz sektöründe köklü değişikliklerin gerçekleşmesini sağlarken, iş stratejilerinin ve verimli üretim yöntemlerinin de yeniden tanımlanmasının yolunu açacak. Sektör bugün farklı zorluklarla mücadele ediyor. Sabit boru hatlarının güvenliği, gerçek zamanlı veri sondajının yetersizliği, düşük operasyonel verimlilik ve ürünlerdeki düşük olgunluk seviyesi, bu zorluklardan bazıları. Bu temel sorunlar, petrol ve gaz şirketlerini olumsuz etkiliyor” dedi.

Eski SinopecGroup Teknoloji Direktörü ve Başkan Yardımcısı Zhang Zhilin ise şunları söyledi: “Bahsi geçen tüm bu zorlukların temel nedeni olarak uluslararası yakıt fiyatlarındaki dalgalanma gösterilebilir. Bu da köklü bir inovasyon eşliğinde maliyetlerin düşürülmesi ve verimliliğin artırılması ile ek olarak da rekabetin devamlılığı ile aşılabilir. Bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı bir enerji sektörü; nesnelerin interneti, büyük veri, bulut bilişim, mobilite, koordinasyon ve dijital enerjiden akıllı enerjiye geçişe odaklanacaktır.”

Honeywell Kıdemli Danışmanlarından Phil Millette, “Petrol ve gaz şirketleri güvenlik ve verimliliğe odaklanmalı. Ürün süreç optimizasyonunun temelinde çalışanların güvenliği ve çevrenin korunmasına dayalı çalışmalar yatıyor. Gerçek zamanlı video ile gözlem ve uzaktan izleme teknolojileri, güvenlik operasyonları açısından önem kazanmaktadır” diye konuştu.

“İNOVATİF BİLGİ TEKNOLOJİLERİ, ENERJİ SEKTÖRÜNDEKİ BÜYÜMENİN İTİCİ GÜCÜ OLACAKTIR”
Huawei Kurumsal İş Grubu Enerji Sektörü Başkanı Jerry Jiise, “İnovatif Bilgi Teknolojileri Akıllı Enerjinin Yolunu Aydınlatıyor” başlıklı sunumunda şu konulara vurgu yaptı: “İnovatif bilgi teknolojileri, enerji sektöründeki büyümenin itici gücü olacaktır. 2025 yılına kadar dünyada sektörler arasında 100 milyar data bağlantısı olacağını öngörüyoruz. Petrol ve gaz endüstrisi bugüne kadar görülmemiş ölçüdeki bir büyüklükle, akıllı cihazların yükselişine ve veri artışına tanıklık edecek. Bu veriler mutlaka depolanmalı ve analiz edilmelidir. Huawei, gelişmekte olan trendler çerçevesinde,‘yenilikçi bulut-boru hattı-cihaz’ mimarisini bilgi teknolojileri çözümleriyle hayata geçiriyor. Bu mimari, bulut veri merkezi, büyük veri, esnek ağ sistemleri, LTE, nesnelerin interneti ve açık kaynak nesnelerin interneti işletim sistemi ‘LiteOS’’u içeriyor. Bu teknolojileri, petrol ve gaz üretim süreçlerinde uygulayarak, sektörün dönüşümüne önemli oranda katkı sağlanabilir.”

Jiise, “Bugün içinde yaşadığımız dünyada ham petrolün yüzde 85’i ve doğalgazın yüzde 70’i, dünya çapındaki binlerce mil uzunluğundaki boru hatlarıyla taşınıyor. Petrol ve gaz şirketleri için bu uzun soluklu yolun güvenli bir şekilde ve verimli operasyonlarla yönetilmesi oldukça önemli. Bu zirvede Huawei, CNPC Richfit, CPPE, ABB ve Honeywell ile birlikte, entegre servislerle uçtan uca bir dijital boru hattı çözümüne ve danışmanlığına da imza atıyor” dedi.

ZİRVEDE YENİ NESİL ENERJİ ÇÖZÜMLERİ DE SERGİLENDİ
Huawei zirvede ayrıca dijital boru hattı, dijital üretim, bulut veri merkezi ve mobil ofisten oluşan yeni nesil enerji çözümlerini de sergiledi. Bu çözümler, keşif, üretim, bilgi yönetimi ve ulaşım da dâhil olmak üzere tüm operasyonel süreçleri kapsıyor. Katılımcılar aynı zamanda Almatı merkezde yer alan, ‘Huawei ve Asya Gaz Boru Hattı Almatı Kontrol Merkezi’ prototipini de ziyaret etme fırsatı buldular. Merkez, Kazakistan boyunca devam eden boru hattını izleme imkânı sunuyor. Ziyaret esnasında Huawei ayrıca Gözetimsel Kontrol ve Veri Yönetim (SCADA) sistemleri ile birlikte boru hattına ait video ve uydu görüntülerinden de örnekler sundu.

Huawei Orta Asya ve Kafkasya Kurumsal İş Birimi Başkanı Mike Han, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Orta Asya dünyanın üçüncü en büyük petrol yataklarından biri ve global petrol-gaz sektöründe önemli bir yere sahip. 1997’de Orta Asya’da iş birimlerimizi kurduğumuzdan bu yana, rekabetçi bir ortamda, telekom taşıyıcıları, kurumsal şirketler ve tüketicilere en yüksek iletişim teknolojilerini ve ürünlerini sunuyoruz.”

Huawei Orta Asya’da aralarında Kazakistan AGP, Kazakistan Beineu Bozoi Shymkent GazBoru Hattı (BSGP), PetroKazakistan, KazMunaiGas (KMG), Özbekistan Asya Trans Gas, Türkmenistan AmuDarya, CIK veSinopec Kazakistan’ın da bulunduğu birçok şirkete çözüm ve hizmet sağlıyor. Huawei’nin dijital boru hattı çözümü, Kazakistan-Çin Doğalgaz AB Hattı da dâhil (dünyanın ilk ve en büyük dijital doğalgaz hattı) olmak üzere bugüne kadar Orta Asya’da toplam 4 bin 623 kilometrelik gazboru hattı üzerinde uygulamaya konuldu. Huawei, gelecekte Orta Asya’da bilgi teknolojileri alanındaki katkısını artırarak verimlilik, enerji tüketiminin dengelenmesi, operasyonel güvenlik ve dijital transformasyon konularında bölgedeki müşterilerin yanında olmayı sürdürecek. Huawei, bugün 20’den fazla küresel enerji şirketi için ürün ve çözüm sağlıyor. Huawei Norveç’tedünyanın ilk açık deniz petrol alanı tarama amaçlı LTE ağ sistemini kurdu. Böylelikleüretim verimliliği %30 artarken, maliyetlerde de %20’lik tasarruf sağlandı.Huawei Çin’de CNPC BGP ile birlikte çalışarak, terabayt düzeyinde depolama ve 300 Mbit/s işleme kapasitesiyle, Çin’in en büyük profesyonel veri yönetim merkezini hayata geçirdi.Huawei Ortadoğu’da dünyanın en büyük petrol şirketlerinden SaudiAramco ile birlikte, firmanın iletişim sistemlerini yükseltmek amacıyla, dijital ve analog yakınsama teknolojilerinimobil ve sabit şebeke yakınsama teknolojileriyle birleştirerek operasyonel verimliliği artırdı.
Yorum Yazın