TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin açıklamaları

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bugünden itibaren 31 Nisan 2014 tarihi itibariyle ortaya çıkan ödenmemiş 460 milyon liralık ana para borcunu müracaat tarihi olan 31 Ekim 2014 tarihine kadar ödemeleri halinde faizin tamamı silinecektir. Eğer bu 460 milyon liralık ana parayı taksitle ödemek isterlerse, bu imkan da sağlanıyor. Esnaf ve sanatkar borcunu 6 aylık taksitle ödemek isterse, ana para yüzde 6 artırılarak taksitlendirilecek dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin açıklamaları
ANKARA / İHA - Kredi Kefalet Kooperatiflerinin alacaklarının yapılandırılması ile ilgili basın toplantısı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda düzenledi. Toplantıya; Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdülkadir Akgül ve diğer yetkililer katıldı.

Bakan Canikli, esnaf ve sanatkarlara kredilerin Halkbank tarafından verildiğini söyleyerek, esnaf ve sanatkarın kredilerin anaparasının güvence altına alınması gerektiğini ifade etti.

Esnaf Kredi Kefalet Kooperatiflerin 900 üzerinde olduğunu kaydeden Bakan Canikli, bu kooperatiflerin esnaf ve sanatkarın ana parasını koruduğunu vurguladı.

Bakan Canikli, Torba Yasa ile yeniden yapılandırma getirildiğini belirterek “Şu an 91 bin esnafımızın vadesinde Halkbankası’na zamanında borcunu ödeyememesi nedeniyle kefalet kooperatiflerinin ödediği yapı söz konusu. 91 bin esnafımız kefalet kooperatiflerine borçlu durumda. 91 bin esnafın ödemelerinde ciddi sıkıntı yaşanıyor. 460 milyon TL ana borca karşılık 400 milyon liralık bir faiz gecikme zammı bulunmaktadır. Sadece 91 bin esnafımız değil, onlara kefil olan 131 bin kişiyi de ilgilendirmektedir. Bugünden itibaren 31 Nisan 2014 tarihi itibariyle ortaya çıkan ödenmemiş 460 milyon liralık ana para borcunu müracaat tarihi olan 31 Ekim 2014 tarihine kadar ödemeleri halinde faizin tamamı silinecektir. 400 milyon liralık faizin tamamı silinecektir. Eğer bu 460 milyon liralık ana parayı taksitle ödemek isterlerse, bu imkan da sağlanıyor. Esnaf ve sanatkar borcunu 6 aylık taksitle ödemek isterse, ana para yüzde 6 artırılarak taksitlendirilecek.”

Ekonomi büyürken gelir dağılımının dengeli bir şeklide yürütülmesinin zor olduğunu ifade eden Bakan Canikli, istikrar programlarının Türkiye’de uygulandığını ifade etti.

Taksit ödemelerinde sorunların çıkmasıyla ilgili olarak Canikli “Eğer borç ödenmediği taktirde faiz uygulanmayacaktır. TESKOMB’un böyle bir imkanı vardır. Bundan sonra 400 milyon silinmiştir. Takibat anapara için yapılacaktır” şeklinde konuştu.

TESKOMB yapılandırmasıyla takibe alınan alacak tutarı tamamının başvuru süresi içinde ödenmesi durumunda gecikme faizi alınmayacağını anlatan Bakan Canikli, sözlerini şöyle tamamladı:
"Eğer kredi borcu 6 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği taktirde borcun kooperatif takibine intikal ettiği tarihten başvurunun yapıldığı tarihe kadar geçen süre içinde yıllık yüzde 6 oranında gecikme faizi uygulanacak ve bu şekilde hesaplanan toplam borç tutarının yüzde ilk taksiti peşin olmak üzere 6 eşit taksitte tahsil edilecektir. 12 aya kadar taksitlendirme yapılması halinde yıllık yüzde 10 oranında gecikme faizi uygulanacak ve toplam borç tutarının yüzde 20’si peşin, kalan tutarı 12 eşit taksitte tahsil edilecektir. 18 aya kadar taksitlendirme yapılması halinde yıllık yüzde 154 oranında gecikme faizi uygulanacak ve yüzde 25’i peşin kalan kısmı 18 eşit taksitte tahsil edilecektir. Sadece gecikme faizi borcu kalan ortaklardan tahsilat yapılmayacak ve borç tutarı silinerek senetleri iade edilecektir."
Yorum Yazın