TİC Holding Header
  • USD 32.324
  • EUR 35.153
  • Altın 2294.427
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Hindistan'a ihracatımız yüzde 53 artış gösterdi

Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, 2018 başından bu yana Türkiye'nin Hindistan’a ihracatının yüzde 53 artış gösterdiğini söyledi.
Hindistan'a ihracatımız yüzde 53 artış gösterdi
AA - Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, Türkiye ile Hindistan arasındaki ticaret hacminde yüzde onluk bir artış gördüklerini belirterek, "2018 başından bu yana Hindistan’a ihracatımız yüzde 53 artış göstermiştir. Türkiye ve Hindistan ticaretini milli paralarla yapabilirse iki ülkenin ticaret hacmine olumlu etki yapacaktır." dedi.

Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara'da bulunan Büyükelçi Torunlar, AA muhabirine Türkiye-Hindistan ilişkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kurtuluş Savaşı sırasında Milli Mücadeleye dönemin zor şartlarına rağmen Hint halkının destek verdiğini anımsatan Torunlar, “Hindistan ve alt kıta Müslümanlarına biz milletçe çok şey borçluyuz. Milli Mücadele döneminde hep destek verdiler. Hindistan her zaman Türk milletinin yanında yer almıştır.” ifadesini kullandı.

Büyükelçi Torunlar, Hindistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 1990’ların ikinci yarısından itibaren daha da arttığını belirterek, “Eskiden Türkler ve Hintler birbirlerine çok yakınlarmış. Bu iki milleti Himalayalar ayırırmış. Şimdi ise altı saatlik bir uçak yolculuğu ayırıyor ve birleştiriyor." dedi.

Hindistan’da Mevlana’nın felsefesinin büyük saygı ve beğeniyle takip edilen bir felsefe olduğunu aktaran Torunlar, Hindistan ve Türkiye’yi birbirine bağlayan kültürel bağların olduğuna değindi.

"İlişkiler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle ivme kazandı"

Torunlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017’de Hindistan’a yaptığı ziyaretin ilişkilere ivme kazandırdığını bildirdi.

Başkan Erdoğan’ın yaptığı ziyaretin önemine işaret eden Torunlar, “Ziyarette önemli noktalardan birisi Erdoğan’ın ziyaret güzergahına başka hiçbir ülkeyi eklememiş olmasıydı. Sadece kendileri için yapılan bu ziyaretin farkına varan Hint hükümeti ve halkı bu ziyareti Türkiye’nin Hindistan’a gördüğü özel ilginin bir nişanesi olarak gördüler.” dedi.

Büyükelçi Torunlar, Hint yönetiminin 15 Temmuz’da Türkiye'ye büyük destek verdiğini belirterek, “15 Temmuz’dan sonra sözde demokrasi sever ülkeler ve liderleri günlerce sessiz kaldılar. Ancak Hindistan, 16 Temmuz'da Hindistan Başbakanı Narendra Modi Türk milletiyle dayanışmasını sergilemek ve demokrasiye destek vermek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aramıştır.” ifadesini kullandı.

Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) karşı Hindistan’da da mücadele verildiğini vurgulayan Torunlar, şöyle devam etti:
“Hint yönetimi 15 Temmuz’dan sonra FETÖ’nün ne olduğunu görmüştür. Okulların faaliyetleri kontrollü bir şekilde yürütülmeye başlandı. FETÖ ile mücadelede iki ülke arasında iş birliği var ve terör örgütünün oradaki uzantıları eli kolu rahat hareket edemez hale geldiler.”

"Milli para ticaret hacmine olumlu etki yapar"

Torunlar, Hindistan’ın demokrasiye tehdit olabilecek unsurlara son derece karşı olduğunu belirterek, Türkiye-Hindistan ilişkileri ne kadar gelişirse, Türkiye aleyhine faaliyet gösteren unsurların da etki alanlarının o kadar kısıtlanacağının altını çizdi.

Torunlar, Hindistan’ın dünyada en fazla nüfusu olan ikinci ülke olmasına rağmen gelişen bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi.

İki ülkenin ticari anlamda ilişkilerinin daha da gelişmesi gerektiğine dikkati çeken Büyükelçi Torunlar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yapılan ziyaretler neticesinde iki ülke liderleri 2020 yılına kadar 10 milyar dolarlık ticaret hacmini hedef olarak ortaya koymuşlardır. Bu kararın ardından iki ülke ticaret hacminde yüzde onluk bir artış gördük. Yıl başından bu yana Hindistan’a ihracatımız yüzde 53 artış göstermiştir. Türkiye ve Hindistan ticaretini milli paralarla yapabilirse iki ülkenin ticaret hacmine olumlu etki yapacaktır.”

"Türkiye'ye ziyaret yüzde 90 artış gösterdi"

Torunlar, Türkiye’de yaşanan terör saldırıları ile 2016’da turizm sektöründeki kısa süreli gerilemenin ardından, 2018’de Hindistan’dan Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının yüzde 90 artış gösterdiğini bildirdi.

Hint halkının Türkiye’nin tarihi ve kültürel yapısına büyük ilgi gösterdiğini hatırlatan Torunlar, Türkiye’yi ziyarete geldikleri zaman daha çok tarihi ve kültürel mekanları tercih ettiklerine dikkati çekti.

Büyükelçi Torunlar, düğün turizmi için de Hindistan’dan çok sayıda insanın Türkiye’ye geldiğini, düğünlerini Türkiye’de yapmak için yoğun bir istek olduğunu söyledi.

Torunlar, Hindistan’a giden havayolu şirketlerinin sayısının artırılması ve Hindistan’ın başka şehirlerine de uçak seferlerinin olması gerektiğinin altını çizdi.

Hindistan’ın talepleri doğrultusunda Türk müteahhitleri için cazip fırsatlar olduğunu vurgulayan Torunlar, "Hindistan, alt yapı, havalimanı, demiryollarının rehabilitasyonu gibi alanlarda yatırım yapıyor, Türk firmaların da bu ihalelere daha çok katılmaları gerekiyor. Hindistan Türk müteahhitlerine güveniyor ve bekliyor.” ifadesini kullandı.
Yorum Yazın