TİC Holding Header
  • USD 32.343
  • EUR 35.103
  • Altın 2307.974
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

İMSAD, ilk Sanayi Malzemeleri Endeksleri'ni açıkladı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Türkiye’nin ilk İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi’ni yayınlamaya başladı. Gelecek 3 ayda işlerin durağan olacağı beklentisindeki inşaat malzemesi sanayicileri ‘temkinli ancak iyimser'
İMSAD, ilk Sanayi Malzemeleri Endeksleri'ni açıkladı
İSTANBUL / İHA - İMSAD, Türkiye’nin ilk İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi’ni yayınlamaya başladı. İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksi Ocak 2015 verilerine göre, önümüzdeki 3 ayda işlerin durağan olacağı sinyalini veren inşaat malzemesi sanayicileri, bu beklentiye rağmen yatırımlarını ve üretimlerini artırmayı planlıyor. Endekse göre İnşaat malzemesi sanayicileri, ekonominin geleceğine ilişkin ‘temkinli ancak iyimser’ bir yaklaşım içinde.

İnşaat malzemeleri sanayinin 2014 yılında 52,3 milyar doları iç pazar ve 21,3 milyar doları ihracat ile birlikte 73,6 milyar dolar tutarında bir büyüklüğe ulaştığını belirten Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, “İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksi’ni hazırlamaktaki amacımız, Türkiye ekonomisinde ve imalat sanayinde önemli bir paya sahip olan inşaat malzemeleri alanındaki gelişmeleri ve beklentileri yakından izlemek, böylece sektörün içinde ve dışındaki tüm aktörler ile ekonomi yönetimine yol gösterici veriler sunmaktır. Sürekli ve düzenli bilgi akışıyla sektörün nabzı tutmak ve geleceğe yönelik projeksiyonlara, bu veriler ışığında doğru yön verilmesini sağlamaktır” dedi.

Türkiye İMSAD Danışmanı ve Ekonomik Stratejik Araştırmalar Şirketi Başkanı Dr. Can Gürlesel, Ağustos 2013 ayının 100 temel alındığı İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, 2013 yılı Aralık ayını 102,3 puandan kapatırken, 2014 yılı Mayıs ayında 106,8 puana çıkarak yılın zirvesini yaptığını belirtti. Gürlesel, daha sonra kademeli olarak gerileme eğilimine giren Bileşik Endeksin 2014 yılını, bir önceki yılın sadece 1,3 puan üzerinde bir artışla ve 103,6 puandan kapattığını bu gerileme, inşaat sektörü ve ekonomideki yavaşlama ile de paralellik gösterdiğini vurguladı.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Faaliyet Endeksi ise 2014’te yıllık bazda yüzde 12,7 artış gösterdi. Faaliyet Endeksi’nde yaşanan bu artış, inşaat malzemesi sanayinde cari fiyatlarla yüzde 11-12 arasında gerçekleşen yıllık büyümeyi yansıttı. Yılın ikinci yarısında yavaşlayan Faaliyet Endeksi’nde 2014 Aralık ayında sınırlı ölçüde gerileme olduğu görülüyor. İnşaat malzemeleri sanayinin yurtiçi satışları ve cirolarında daha hızlı artışlar yaşanırken, ihracatta durağanlaşma dikkati çekti.

İnşaat malzemeleri sanayinde Faaliyet Endeksi içinde ölçülen Tahsilat Hızı’nın ise 2014 Nisan-Mayıs ayından itibaren gerilediği görüldü. İşlerde yavaşlama ve Merkez Bankası’nın sıkı para politikası vadeleri uzatırken, tahsilat hızını da azalttığı yönünde bir gelişme izlendi.

İnşaat Malzemesi Sanayi Güven Endeksi verileri göre ekonomiye, inşaat ve inşaat malzemesi sanayi ile iç ve dış pazarın genel gidişatına ilişkin güvenin de azaldığını gösterdi. 2014 Mart ayında 102,3 puan olan Güven Endeksi’nin Aralık ayına gelindiğinde 99,3’e geriledi. Siyasi ve jeopolitik gelişmeler ile sektörle ilgili yaşanan tartışmalar gibi dış ortam etkilerinin, sektörde güveni etkilediği belirtildi.

İnşaat Malzemesi Sanayi Beklenti Endeksi değerlendirildiğinde ise önümüzdeki üç aya ilişkin olarak Türkiye ekonomisi ile inşaat malzemeleri sanayine ilişkin olumlu beklentilerde gerileme dikkati çekti. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi sipariş beklentilerinin de mevsimsellikle birlikte azaldığı yönünde bir seyir gözlendi. İhracat siparişleri beklentisinin ise göreceli olarak daha iyimser olduğu vurgulandı.

Ankete göre önümüzdeki üç ay içinde inşaat malzemeleri sanayinde işlerin göreceli olarak durağan geçeceği sinyalini veriyor. Buna karşın firmaların yatırımlarını ve üretimlerini artırma eğiliminde olduğu ve sektöre ve ekonomiye ilişkin temkinli iyimserliğini koruduğu yönünde bir yaklaşım dikkati çekti.
Yorum Yazın