TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

İTSO enflasyonu değerlendirdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, eylül ayında TÜFE’nin düşük olmasının tarım ihracatındaki düşüş, iç talebin yavaşlaması ve giyim indirimlerinin uzaması gibi unsurlara dayandığını söyledi.
İTSO enflasyonu değerlendirdi
İHA - Eylül ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,18, ÜFE’de yüzde 0,29 olarak beklentilerin biraz altında gerçekleştiğini söyleyen Metin Anıl, "Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,28, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 1,78 olmuştur. Eylül ayında TÜFE’nin düşük olması, tarım ihracatındaki düşüş, iç talebin yavaşlaması, elverişli iklim şartları, giyim indirimlerinin uzaması gibi faktörlere dayanıyor. Bu önceki yıllarda da görülen bir durum" dedi.

Anıl, TÜFE’nin gerilemesine giyim grubunun eksi yüzde 0.31, gıda grubunun eksi yüzde 0,20 etki yaptığını belirterek, “Böylece akaryakıt fiyatlarındaki artış telafi edilmiştir. Gıda enflasyonu Kurban Bayramına rağmen tavuk eti, balık, üzüm, limon, kavun gibi birkaç ürün sayesinde düşmüştür" diye konuştu.

Metin Anıl, ÜFE’de ise döviz kuru baskısının azalması, demir çelik gibi ana girdilerde küresel fiyat düşüşünün devam etmesi ve talep yavaşlaması sonucunda 2009 krizi sonrası en düşük oranın gerçekleştiğini ifade ederek, "Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Eylül ayında aylık en fazla artış enerji mallarında ve yıllık en fazla artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşmiştir. Önümüzdeki aylarda doğalgaz fiyatı indirimi ÜFE’ye olumlu yönde yansıyacaktır” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın