TİC Holding Header
  • USD 32.332
  • EUR 35.072
  • Altın 2295.904
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Küresel piyasalarda çift haneli işsizlik endişesi

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle küresel piyasalarda işsizlik oranının çift haneye çıkabileceğine dair endişeler artmaya başladı.
Küresel piyasalarda çift haneli işsizlik endişesi

İSTANBUL - Ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından, küresel iş gücü piyasası da nasibini alıyor.

İş yerleri ve fabrikaların kapanması, üretime ara verilmesi ya da sınırlı sayıda işçi çalıştırılmaya başlanması ülkelerde işsizlik oranlarının yükselmesine, işsizliğin çift hanelere doğru gideceğine dair endişelerin de artmasına neden oldu.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, koronavirüs salgınının iş gücü piyasasını etkilemesiyle 21 Mart ile biten haftada 3 milyon 283 bine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Merkez bankalarının uygulamaya başladığı teşvik paketleri ve genişlemeci hamleler piyasalar tarafından olumlu karşılansa da işletmelerin faaliyetlerinin salgın endişesi nedeniyle aksaması sonucu özellikle iş gücü piyasasındaki belirsizlikler devam ediyor.

"(ABD'de) İşsizlik maaşı başvuruları gelecek haftalarda da tarihi seviyelerde olabilir"

Berenberg Ekonomisti Roiana Reid, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısının "ürkütücü" seviyede olduğunu belirtti.

Reid, ABD'de işsizlik oranının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 12 seviyesine çıkabileceği öngörüsünde bulundu.

ABD'de nisan ayında açıklanacak istihdam raporuna, iş gücü piyasasındaki bozulmanın tam olarak yansımayacağını aktaran Reid, mayıs ayında açıklanacak raporun işini kaybedenlerin ne kadar önemli boyutta olduğunu göstereceğini kaydetti.

İşsizlik maaşı başvurularının gelecek haftalarda da tarihi seviyelerde olabileceğini belirten Reid, onaylanan ekonomik teşvik paketinin, amaçlandığı gibi çalışması durumunda iş piyasasındaki kayıpların azaltılabileceğini söyledi.

"Bu durum, koronavirüs resesyonunun daha önce görülenler gibi olmadığını doğruluyor"

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding ise ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısının "sarsıcı" olarak nitelendirilebileceğini aktardı.

"Bu durum, koronavirüs resesyonunun daha önce görülenler gibi olmadığını doğruluyor" ifadesini kullanan Schmieding, Avrupa'da işsizlik oranının ABD'den daha az olacağını vurguladı.

Avro Bölgesi'nde işsizlik oranının yüzde 10, İngiltere'de de yüzde 6,5 seviyesine yükselebileceğini aktaran Schmieding, birçok gelişmiş ülkenin büyümesinde bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde