TİC Holding Header
  • USD 32.37
  • EUR 34.984
  • Altın 2323.963
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Madencilerin ocak ruhsatı sevinci

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından imzalanan ocak ruhsatlarının madenciler açısından bayram gibi karşılandığını kaydederek, sektörün bir başka önemli sorunu olan eleman konusunu da yurt dışından işçi getirerek çözmeyi düşündüklerini söyledi.
Madencilerin ocak ruhsatı sevinci
İHA - Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (AFSİAD) geniş katılımlı istişare toplantısına katılan Arslan Osman Erdinç, Türkiye’ ekonomisine önemli katma değer sağlayan madencilik sektörün önemli sorunu olan ocak ruhsatları meselenin çözüldüğünü söyledi. 2013 yılında sektörün 502 bin ton ve 183 milyon dolar ihraca yaptığını ve bunun Türkiye’deki diğer sektörlere bakıldığı zaman en yüksek ihracat rakamlarından birisi olduğuna değinen Erdinç, “Sektörü Haziran 2012’den bu yana büyük bir dar boğaz içerisindeydi ve bunun yanından ocak ruhsatlarının verilmemesi sıkıntısı vardı. Ocakların açılması bizler için bir bayram ve bu bayram da devam edecek. Başbakanımız ve Bakanlarımızla bir araya geldiğimizde bizlere, ‘Ocaklarınızı çalıştırın, üretimlerinizi yapın, ihracatınızı yapın’ dediler. Türkiye’ye en yüksek geliri sağlayan sektör madencilik sektörüdür. Bu sektör aslında inşaatı da destekleyen ve Türkiye’nin lokomotifi olan bir sektör. Maden sektörü geçen seneki resmi rakamlara göre 5 milyar 27 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bunun yanı sıra dolaylı ihracatta da ürettiği yan maddeler dolayısı ile Türkiye’ye 15 milyar doların üzerinde katkıda bulundu ve ülke ekonomisine de katkısı 35 milyar dolar. Bizim sektörümüzdeki bir başka sıkıntı da yıllarca söylediğimi işçi sıkıntısı yüzünden sektörümüz yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Yurt dışından misafir işçi sezonluk mart ve ekim ayında işçi getirelim diyoruz. Buna muhakkak bir çare bulunması gerekiyor” dedi.

Toplantıya Erdinç’in yanı sıra Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu ve çok sayıda işadamı katıldı.
Yorum Yazın