TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Mağdur üreticiye bakanlık müjdesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kubbettin Arzu, tarımsal sulamada elektrik ücretleri düşürüleceğini ve don hadisesinden zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanacağını söyledi.
Mağdur üreticiye bakanlık müjdesi
İHA - Akdeniz Bölgesi’nin önde gelen organizasyonlarından biri olan Teke Yöresi Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı, bölge halkına kapılarını açtı. Dünya Süt Günü etkinliği ile başlayan programda ilk olarak Süt Korteji yürüyüşü ile başladı. Burdur Valiliği önünden başlayan yürüyüş Uzay Çatı Fuar Alanı’nda sona erdi.

Süt Kortejine Burdur Valisi Hasan Kürklü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kubbettin Arzu, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Karakaya, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Vali Yardımcıları, Daire Müdürleri, AK Parti İl Başkanı Ömer Bütüner, CHP İl Başkanı Ali Özdemir, MHP İl Başkanı İbrahim Sakızcı, AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi 25. Dönem Milletvekili Adayları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

"BURDUR, DESTEKLEMEDE ASLAN PAYINI ALDI"
4 yıl önce Burdur’da bir fuar yapabilir miyiz? diye yola çıktıklarını hatırlatan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur’un hayvancılıkta 10 milyar TL’ye yakın ödeneğin en iyi istifade eden ve değerlendiren illerden biri olduklarını söyledi. Nüfusa göre il bazında desteleme alan illerden biri olduklarının altını çizen Özçelik, “IPARD Projeleri, ekonomik yatırımları olsun, bitki, süt üretimi olsun, hayvan desteklemeleri, alet ekipman desteklemelerinde olsun, en fazla desteği alan ve çiftçimizin daha modern tarım yapmasını vesile olacak adımları atıyor, atmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“İSTİKRAR ÇOK ÖNEMLİ”
Burdur’a müjdelerle gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kubbettin Arzu, “Türkiye Son 10 yılda gerçekten değişim, dönüşüm yaşadı. Bu siz üreticiler bizden daha iyi biliyorsunuz. Türkiye’de değişim ve dönüşün aynı zamanda da büyük değişim dönüşümü beraberinde getirdi. Bu değişim ve dönüşüm kendiliğinden olmadı. İstikrarlı Bir hükümet Türkiye’de olunca bu istikrar aynı zamanda tarım ve hayvancılığa da yansıdı. Ülkemizde yılda 1 hükümetin değiştiği dönemlerde üst üste 12 yıl aynı istikrarın devam etmesine neden oldu. Tarım bakanımız daha önce bakanlıkta çalışmış 14 ayrı Tarım Bakanı ile çalışmış. Bakanımız 14 yıl bakanlık yapıyor. Yani istikrar çok önemli. Daha sonraki süreçte istikrar sürerse değişim ve dönüşümlere devem edeceğiz. Aslında bunlar başlangıç aşaması hedefimiz bizim 2023, 2050, 2073” dedi.

“DESTEKLER SÜRECEK MİLLİ HASILAT ARTACAK”
Destekler ile milli hasılatın artacağını dile getiren Arzu, “Son yıl içerinde İtalya, Fransa’yı geçtik. Tarımsal gayri milli hasılada 7’inci Avrupa’da birinciliğe yükseldik. Biz 75 milyon nüfusu besleyip, turist besliyoruz, komşumuzu besliyoruz. Tarımsal gayri safi milli hasılada ihracat yapıyoruz. Hedefimiz tarımsal gayri safi milli hasılayı 150 milyara çıkarmak. Biz destekleri sürdüreceğiz” diye konuştu.

“FAİZLER SIFIRLANDI”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kubbettin Arzu, “Avrupa ülkelerine süt ve süt ürünleri ihraç edebiliyoruz. Süt çok hassas bir ürün Burdur’un bu konuda büyük başarısı var. Burdur’daki üreticilere teşekkür ediyoruz. Tarımsal ve hayvansal desteklerin yanında faizleri 0 yaptık. Bizden önceki dönemlerde biliyorsunuz faizler yüzde 59’larda idi. Süt ve süt ürünleri işletmesi tarımsal ürünlerin paketlenmesi konusunda işletmeleri destekledik. Tarımsal sulamada modernleşti. Basınçlı sulamada desteklemelerimiz arttı. 0 faizli kredi imkanı sağladık. Şanslı illerde biride Burdur Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu 179 tesiste yüzde 50 ile yüzde 65 arasında hibe aldı. Burdur almış olduğu bu destekleri hak ediyor. İstikrar sürdüğü müddetçe desteklemeleri artırarak devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

ELEKTRİK VE DON MÜJDESİ
Burdurlu üretici ve yetiştiricilere elektrik ve don zararları konusunda müjdeler veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kubbettin Arzu, “Sulama Kooperatiflerinin elektrik borçları var. Bunlar yeniden taksitlendirilecek, yeniden yapılandırılacak. Sulama birliklerin kredi borçları ve elektrik borçları yeniden yapılandırılacak ve yeniden taksitlendirilecek. Tarımsal sulamada elektrik ücretleri düşürülecek. Özellikle seracılık ve tarımsal sulamada kullandığımız elektrik enerjisi normal düşük fiyatlarla vereceğiz. Burdur’da yaşadığımız don hadisesinden zarar gören çiftçilerimizin zararları karşılanacak. Önümüzdeki hafta içerisinde dondan gördükleri zarar oranında destelere göre hesaplarına paraları aktarılacak” diye konuştu.

TARIM VE HAYVANCILIK İVME KAZANDI
Burdur Valisi Hasan Kürklü, “Burdur ilimizde hayvancılık son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın sağlamış olduğu destekler, TKDK’nın sağladığı hibeler, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızın sağladığı hibe, proje destekleri, yine Ekonomi Bakanlığı’mızın sunmuş olduğu teşvik belgeli yatırımlar sayesinde hakikaten son yıllarda büyük ivme kazandı gerek modern tesislerin kurulması gerek toplu sağımların kurulması noktasında çok güzel yatımlar yapıldı, yeni binalar, yeni modern tesisler kuruldu. damızlık sığır da bir marka olduk. Kaliteli süt üretimi ile de hakikaten marka bir şehir olduk. Bu noktada en büyük eksiğimiz Burdur’a has bir markanın olmayışı bizi hakikaten etkiliyor. 2 OSB’nin tamamlanması ile ulusal ölçekte süt ve süt ürünleri işleme fabrikamızı Burdur’a çekebilirsek, çok gayretlerimiz oldu. Muvakkat olamadık. İnşallah ulusal ölçekte bir süt fabrikasını çekebilirsek Burdur kendisine yakışan bir markaya kavuşacaktır” dedi.

Şap hastalığı sebebiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların programlarının iptal edildiğini dile getiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Burdur İl Müdürü Fırat Erkal, üzüntüsünü dile getirdi. Erkal, ayrıca fuarda 128 firma, 300’e yakın markanın yer aldığını ifade etti.

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, hem et hem sütü işleyecek tesislerin Burdur’a kazandırılması temennisinde bulundu. Bu yönde 2. OSB’ye marka firmaları davet ettiklerini hatırlatarak, başarılı olunamadığının altını çizdi. CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Burdur’da et, süt üretiminin yanında yaş meyve ve sebzenin de yetiştirildiğine dikkat çekti. Ürünleri pazarlayacak bir birlik olmadığını kaydeden Özkan, “Toprakta bırakmamız mı gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından Burdur Valisi Hasan Kürklü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kubbettin Arzu, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Karakaya, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Teke Yöresi Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı’nın açılış kurdelesini kesti. Açılışın ardından fuar alanı gezildi.
Yorum Yazın