TİC Holding Header
  • USD 32.324
  • EUR 35.153
  • Altın 2294.427
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

CHP’nin seçim vaatlerini değerlendiren Maliye Bakanı Şimşek, ’’Çıksınlar kaynağını ortaya koysunlar. Hangi vergiyi artıracaklarını, hangi harcamayı kısacaklarını açıklasınlar derim ki ben de CHP’ye oy vereceğim’’ dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
İSTANBUL / İHA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CNN Türk’te Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı. CHP’nin seçim bildirgesinde dile getirdiği vaatleri tek tek inceleyip maliyetlerini çıkardıklarını söyleyen Bakan Şimşek, bu programı hazırlayanların sayı saymayı bilmediğini söyledi.

CHP’nin açıkladığı projelerin uygulanması halinde bütçe açığının 10 kat artacağını belirten Bakan Şimşek, CHP’nin açıkladığı ‘emekliye çift maaş ikramiye, çiftçiye mazot 1,5 lira, taşeron işçilere kadro, gibi’ vaatlerin maliyetinin yıllık 149 milyar lirayı bulduğunu belirterek, vaatlerin hayal ürünü olduğunu belirtti.
Şimşek "İktidar olmaları halinde, davet ettikleri çok değerli ekonomist var. Ona sordular mı acaba? Merak ediyorum sormuşlar mı? Çünkü bu programın, üç dört yıl uygulamasından vazgeçiyorum, ilk yılınızın sonunda merkez bankasıyla para basmazsanız, süper enflasyona çıkmayı göze almazsanız IMF’nin kapısını çalmak zorundasınız" ifadelerini kullandı.

CHP’nin açıkladığı projelerin uygulanması halinde Türkiye’nin bir ekonomik krize gireceğini ve borç para almak için IMF’nin kapısını çalacağını dile getiren Bakan Şimşek “CHP’liler çıksınlar kaynağını ortaya koysunlar. Hangi vergiyi artıracaklarını, hangi harcamayı kısacaklarını, bırak 149 milyar lirayı bana üçte birini açıklasınlar ben onlara oy vereceğim. Bizim bütçenin en büyük kalemi personeldir. Diyorlar ki biz israfı önleyeceğiz. Biz maaşı artıracağız diyorlar, siz nasıl tasarruf yapacaksınız? Siz zaten emekliler için iki kalemde 60 milyona yakın bütçeyi patlatacaksınız.

Bütün bunları yapsınlar Nobel ödülünü hak ederler. Ben de şapka çıkartırım. Bütün bunları yapsınlar, kaynak göstersinler. Sadece şapka çıkartmam yani ben samimi olarak söylüyorum derim ki ben de CHP’ye oy vereceğim derim” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın ekonomide bir patinaj olduğuna yönelik açıklamalarıyla ilgili olarak"Bir geçici yavaşlama var. Ama kriz diye tanımlanamaz. Türkiye geçen sene yüzde 2,9 büyüdü. Bu Brezilya Meksika Peru Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerinin neredeyse, bu ülkeler 1,3 büyüdüler, iki katından daha fazla. Romanya Bulgaristan gibi ülkeler bu ülkelere göre Türkiye bir miktar daha fazla büyüdü. Asya bizden daha az büyüdü. Çin ve Hindistan’ı hariç tutarsanız 2,7 büyüdü. Türkiye geçen sene büyümede bir çok gelişmiş ülkeden daha iyi. İki, iş gücüne katılım oranı artıyor. Nüfusumuz genç. 1,3 milyon gence iş bulmuşuz. Türkiye’de reel faizler sıfıra yakın. Ben buna kriz diyemem" ifadelerini kullandı.

Şimşek, üç dönem kuralı nedeniyle mevcut bazı bakanların yeniden aday olamayacağı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın dışarıdan bakan atanıp atanmayacağı veya kendisinin yeniden bakan olup olamayacağı sorusuna, "Sayın Başbakanımız bu soruya şu veya bu şekilde üç dönemi dolsa bile ekibin korunacağını ve beraber çalışacağını ifade ettiler, bu Bayın Başbakanın takdirinde olan bir konudur. Kabinede olsak da olmasak da her platformda bu ülkenin doğruları yapması için çalışırız" cevabını verdi.

Maliye Bakanı, Merkez Bankası’na yönelik bağımsızlık tartışmalarıyla ve kur ile ilgili olarak "Bu kur meselesini iyi görelim. Bir yıl öncesine gidin, 1,30’un üzerindeydi. 1,30’dan 1,06’ya inmedi mi? Geçen Ağustos’tan bu yana ortalama yüzde 22 değer kazandı. TL’deki değer kaybı da o kadardır, daha fazla değildir. Hadi diyelim ki Türkiye’de kötü yönetim var, Türkiye bu işi idare edemiyor. Peki Güney Afrika’da ne oluyor? Hadi Rusya’nın başka sorunları var, ta Kazakistan’da ne oluyor? Dolar dünyadaki bütün para birimlerine karşı son bir yılda yüzde 22 değer kazanmıştır. Euro da dahil olmak üzere Türkiye istisna değildir. Doların çıkışıyla merkez bankası tartışmaları aynı noktaya geldi. Merkez Bankasıyla ilgili hiç tereddüt yaşanmasaydı, lira yine değer kaybederdi. Yüzde şu kadar mı bu kadar mı ben bilemem. Ama altını tekrar çizeyim. Türkiye’ye özgü bir piyasada dalgalanma yok. Son bir haftada var, seçime ilişkin belirsizlik var" dedi.

Bakan Şimşek twitter’dan da CHP’ye seçim vaatlerinin kaynağını açıklamasını istedi. Şimşek, "CHP’nin vaatleri 2016 bütçe açığını 10 kat artırır! Hangi vergiler arttırılacak? Hangi harcamalar kısılacak? Kaynak? CHP içi boş vaatler" yazdı.
Şimşek, Türkiye’nin daha önce popülizm tuzağına düştüğünü hatırlatarak "Türkiye 90’lı yıllarda popülizm tuzağına düştü ve 2001’de fiilen iflas etti, faiz giderleri vergilerin %103’üne çıktı. 2014 faiz/vergi = %14" tweetini paylaştı.
Yorum Yazın