• Ekonomi

Niğde'den 40 ülkeye 'kalsit' ihraç ediyor

Niğtaş Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Sakin Aruk, ihracat hedeflerine yönelik açıklamalarda bulundu.
Niğde'den 40 ülkeye 'kalsit' ihraç ediyor
Sultan Gedik - Aruk, dünyanın en büyük rezervlerine sahip olan ABD ve Çin de dahil olmak üzere 40 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade ederek, hedeflerinin Kalsit’i tüm dünyaya ulaştırmak olduğunu söyledi.

Niğtaş’ın temelini 1985 yılında kardeşi Hamdi Aruk ile birlikte atan Sakin Aruk, Kalsit’i o yıllarda kimsenin tanımadığını ifade ederek, kardeşiyle birlikte bu beyaz cevhere ömürlerini adadıklarını söyledi. O yıllarda şahıs şirketi olarak faaliyet gösteren Niğtaş, bugün 700 kişiye istihdam sağlayan, 130 milyon dolarlık ciroya sahip Türkiye’nin önde gelen kalsit firması haline geldi. Niğtaş, 1996 yılında seri üretime geçerken 2004 yılında da mikronize üretime başladı.

HEDEF 2016’DA YÜZDE 20’LİK ARTIŞ
Niğtaş, yapacağı yeni yatırımlarla beraber şu anda 2 milyon ton olan yıllık kapasiteni 2,7 milyon tona çıkartmayı hedeflerken, şirket son beş yılda ciro artışını ortalama yüzde 24 arttırdı. 2015 yılında ise 130 milyon dolarlık bir ciro yakalayan Niğtaş, 2016 yılında bu rakamda yüzde 20'lik bir artış da bekliyor.

Yönetim Kurulu Başkanı Aruk, dünyanın en büyük rezervlerine sahip olan ABD ve Çin’de dahil olmak üzere 40 ülkeye ihracat yaptıklarını ve 700 kişilik istihdama sahip olduklarını belirterek, “Kalsit özellikle plastik, boya, cam, kablo, kağıt, boru üretimi, tarım ürünleri, hatta hayvan yemi ve ilaç sektöründe bile kullanılıyor. Aslında hepimizin evlerine giren bu malzeme, kalsiyum karbonat olarak tabir edilen yer kabuğunun yüzde 4’ünü oluşturan en yaygın minerallerden biri. Dünyanın en büyük rezervlerine sahip olan Çin’e ve Amerika’ya bile kalsit satıyoruz. Bunun en önemli sebebi ise ürünlerimizin saflığı, beyazlığı ve içerdiği yüksek kalsiyum karbonat yüzdesi ile yüksek kalitedeki üretim yaklaşımımız” dedi.

Yurt içi ve yurt dışında birçok şirkete satış yaptıklarını ifade eden Aruk, bunların içerisinde Henkel, Unilever, BASF ve Saint-Gobain gibi önemli şirketlerinde olduğunu da söyledi.

100’E YAKIN ÜRÜN
Niğtaş bünyesinde 30 kişilik Ar-Ge ekiplerinin bulunduğunu söyleyen Aruk, “Bu çalışmalara 2009 yılında TÜBİTAK desteğiyle başladık. Şu anda 100’e yakın Kalsit ürünümüz bulunuyor. Ar-Ge ekiplerinin çalışmalarıyla hem ürün çeşitliliğini hem de katma değeri yüksek ürün sayısını artırmaya devam ediyoruz” dedi.

Sakin Aruk, şirketin adını düşünürken Niğde ve Niğde’ye özgü olan kalsit taşıtını düşündüklerini ve buradan Niğtaş adının çıktığını söyledi.
Yorum Yazın