• Ekonomi

Özbekistan Türk yatırımcıları bekliyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, ekonomide başlattığı dönüşüm hamlesi ve hızla büyüyen ekonomisiyle dikkat çeken Özbekistan'ın Nemengan eyaletinden gelen heyeti ağırladı.
Özbekistan Türk yatırımcıları bekliyor
İHA - Özbekistan Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, Özbekistan Nemengan Eyaleti Valisi Hayrulla Bazarov ile tekstil, tarım ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren 20'den fazla Özbek iş insanı yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere BTSO’yu ziyaret etti.

Ziyaret kapsamında ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirilirken, Özbekistan heyetini BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Osman Nemli, Muhsin Koçaslan, Haşim Kılıç ile Meclis Başkan Yardımcısı Metin Şenyurt ve Meclis Divan Üyesi Hakan Batmaz karşıladı. 

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye ve Özbekistan arasındaki siyasi ilişkiler son derece olumlu seyrediyor. Devlet başkanlarımız arasındaki kuvvetli dostluk, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi noktasında iş dünyamıza cesaret veriyor.” diye konuştu. 2000’li yıllarında başında 170 milyon dolar seviyelerinde olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin istikrarlı şekilde artarak 1,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydeden Osman Nemli, “Bursa iş dünyası olarak geldiğimiz noktayı memnuniyetle karşılıyoruz ancak daha fazlasını hedefliyoruz. Ekonomik işbirliğimizi çok daha iyi noktalara getirebiliriz. Her iki ülke de ekonomik ilişkileri güçlendirecek potansiyeli barındırıyor.” dedi. 

Ticari ilişkilerin geliştirilmesi noktasında BTSO olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da ifade eden Osman Nemli, “Özbekistan, başlatmış olduğu ekonomik dönüşüm hamlesiyle Asya’nın en hızlı büyümesi ve zenginleşmesi beklenen ülkesi konumunda. Bu süreçte bizler de her türlü bilgi ve tecrübelerimizi Özbek iş dünyası ile paylaşmaya hazırız. Gerçekleştirilen heyet ziyareti ve ikili iş görüşmelerinin de taraflar arasında yeni ortak projelerin hayata geçirilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.” diye konuştu. 

Ticaret hedefi 5 milyar dolar 

Özbekistan Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev son yıllarda Türkiye-Özbekistan ikili ilişkilerinde gerek ticari ve iktisadi gerekse de kültürel ve toplumsal alanlarda önemli gelişim kaydedildiğini söyledi. İki ülke arasında işbirliğini daha da geliştirmek istediklerini belirten Büyükelçi Azamhocayev, ikili ticareti 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Başta turizm, tarım ve tekstil sektörleri olmak üzere Bursa iş dünyası ile ortaklıklarını artırmak istediklerini belirten Büyükelçi, Bursa iş dünyasını Özbekistan’a yatırım yapmaya davet etti. 

Özbekistan’ın Nemengan Eyaleti Valisi Hayrulla Bazarov, Özbekistan’ın bağımsızlığının ilk yıllarında devlet yapısını güçlendirme yönünde adımlar attığını, son yıllarda ise ekonomiye odaklanıldığını söyledi.

İş ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik önemli reformlar gerçekleştirdikleri bilgisini veren Vali Bazarov, “Ekonomimizi liberal hale getirerek, yatırımcılar için tüm şartlarımızı iyileştirdik. Bu kapsamda getirilen teşvik ve desteklerden, Türk yatırımcıların daha fazla faydalanmalarını bekliyoruz.” dedi.

Türk ve Özbek halklarının dili, dini, tarihi ve değerlerinin ortak olduğuna vurgu yapan Bazarov, mevcut ticari ilişkilerin gerçek potansiyelleriyle örtüşmediğini sözlerine ekledi. 

Açılış konuşmalarının ardından Nemengan Vali Yardımcısı Uluğbek Yunusov ‘Nemengan Bölgesi Ticaret ve Yatırım Olanakları’ konulu bir sunum gerçekleştirirken, Özbekistan Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Uluğbek Azamov da ‘Özbekistan’da Ticaret’ hakkında bir sunum yaptı. Ziyaret, BTSO üyeleri ile Özbekistan firmaları arasında gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri ile sona erdi. 
Yorum Yazın