TİC Holding Header
  • USD 32.39
  • EUR 35.108
  • Altın 2324.983
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme gerilimi sürüyor

İş Genel Merkezi, şirket yetkililerince yapılan ve kamuoyunu yanılttığı iddia edilen açıklamalara tepki gösterdi.
İHA - Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan TÜPRAŞ’ın İzmit, Batman, Kırıkkale ve Aliağa olmak üzere 4 rafinerisinde çalışan toplam 4 bin 200 işçiyi ilgilendiren ancak halen sonuçlanmayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendika ve işveren arasındaki gerilim sürüyor. Görüşmelerde talepleri karşılanmayan Petrol-İş Sendikası yönetimi, şirket yöneticilerinin yaptıkları açıklamalarının gerçeğini yansıtmadığını belirterek tepki gösterdi.
Sendikadan yapılan açıklamada şirketin yaptığı dayatmalar nedeniyle toplu sözleşmesi görüşmelerinin tıkandığı iddia edilerek şu ifadelere yer verildi:
"TÜPRAŞ’ta işveren, bugüne kadar takındığı tavır ve kamuoyuna yaptığı açıklamalarla sürecin Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) taşınmasını tercih ettiğini göstermektedir. TÜPRAŞ’ta zaman artık dolmakta, işletmenin tarihinde bugüne kadar masada tarafların karşılıklı uzlaşması ile bitirilen sözleşme ilk kez başka bir irade olan YHK ile bitirilme noktasına taşınmaktadır. TÜPRAŞ’ta alın teri dökerek, yüksek sorumluluk duygusuyla ve iş yerine sonuna kadar sahip çıkarak çalışan üyelerimiz, çalışma barışının tek taraflı olarak bozulduğu ve huzurun ortadan kalkacağı kaotik bir çalışma düzenine sürüklenmektedir. Sendikamızın ve TÜPRAŞ’ta çalışan üyelerimizin bu hassasiyetine rağmen, TÜPRAŞ’ta işveren yangına körükle gitmekte ve süreci çözümsüzlüğe taşımak için adeta elinden geleni yapmaktadır. Son olarak TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, yalan beyanlarla kamuoyunu yanıltıcı ve halkımızı TÜPRAŞ işçisine karşı kışkırtıcı bir açıklama yapmıştır. Söz konusu açıklamadaki beyanlar doğru değildir, yalanlarla TÜPRAŞ işçisinin haklı ve meşru mücadelesi karalanmak istenmekte, halkımız ile Petrol-İş üyeleri karşı karşıya getirilmeye çalışılmaktadır. Sermayeyi temsil eden örgütlerin eğilimlerini de temsil ettiğini düşündüğümüz bu açıklamalar, aynı zamanda sendikamıza ve üyelerimize bir tehdit niteliği taşımaktadır. Sayın Yelmenoğlu’nun açıklamasında’ Tümüyle şirketimizin en temel hakkı olan çalışma düzeninin tesisi’ ile ilgili dediği üç madde, TÜPRAŞ işçisinin pazarlık yapmayacağı ve değişmesine izin vermeyeceği üç maddedir. TÜPRAŞ işvereni, başından bu yana 3 yıllık sözleşme, vardiya sisteminin değiştirilmesi ve mazeret izinleri konusunu müzakereler için bir ön koşul olarak dayatmaktadır. İşveren bu üç madde üzerinden TÜPRAŞ’ta tüm çalışma düzenini değiştirmeyi hedeflemekte ve işçinin en temel hak ve kazanımlarına saldırmaktadır. TÜPRAŞ işçisi ise buna karşılık, en temel kazanımlarını yaptığı uyarı eylemleriyle savunmaktadır. Petrol-İş Sendikası, sözleşme sürecinde bu idari maddelerde öne sürülen dayatmanın kaldırılmasını istemektedir. Bu dayatmalardan vazgeçildiği takdirde, sözleşmenin taraflarca işyerinde yıllara dayanan endüstri ilişkileri zemininde, masada kolaylıkla bitirileceğini düşünmektedir. Genel müdürün iddia ettiği üzere sendikamız, TÜPRAŞ sözleşmesinde yüzde 75 zam talep etmiş değildir. Genel Müdür bu konuda da kamuoyunu yanıltmaktadır. Genel Müdürün açıklamalarında iddia ettiği üzere tüm üyelerimiz asgari ücretin 5,2 katı olan 10 bin TL’nin üzerinde ücret alıyorsa, sözleşmede sıfır zamma dahi razı olabiliriz. İşveren, müzakere masasını üyelerimizin kazanılmış haklarını gasp etmek için üç idari madde ile kilitlemektedir. İşveren bu tavrıyla, en başta ülkemizin en önemli sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ’a zarar verdiğini bilmelidir. TÜPRAŞ’ta kazanılmış haklarımızı pazarlık konusu yaptırmayacağız, asla geri adım atmayacağız. YHK tehdidine boyun eğmeyeceğiz.”
Yorum Yazın