TİC Holding Header
  • USD 32.37
  • EUR 34.984
  • Altın 2323.963
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

UEA/Birol: Salgın dünya enerji sektöründe çok derin bir iz bırakacaktır

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, 'Dünya Enerji Görünümü 2020' raporuna ilişkin Bloomberg HT'ye açıklamalarda bulundu.
UEA/Birol: Salgın dünya enerji sektöründe çok derin bir iz bırakacaktır
Bloomberg'de yer alan habere göre, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin pandeminin enerji sektöründe yüzde 5'lik bir düşüş meydana getireceğini ve sektör üzerinde ekonomik toparlanmalar olsa bile yıllarca etkisini hissettirecek derin bir iz bıraktığını vurguladı.

Birol'un konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Dünya enerji talebinden bu sene ciddi bir düşüş yaşanacağını tahmin ediyoruz. Eylül ayı itibari ile rakamlara baktığımız zaman yüzde 5 oranında bir düşüş olduğuna karar verdik ve bu enerji sektörü tarihindeki en büyük düşüş. Bazı yakıtlar daha fazla etkilendi, bazı yakıtlar daha az etkilendi. En fazla etkilenen yakıtların başında petrol var. Covid-19 ulaştırma ve özellikle havacılık sektörüne çok büyük darbe vurdu. En az etkilenen ise yenilenebilir enerji oldu.

Ekonomiler toparlanmaya başlasa da pandemi kontrol altına alınmaya başlansa da dünya enerji sektörüne olan etkisi yıllar boyunca kendini hissettirecektir. Dünya enerji sektörüne çok derin bir iz bırakacaktır.

Enerji sektörü yıllardan beri önemli belirsizliklerle karşı karşıya…bir yanda jeopolitik gelişmeler bir yanda savaşlar gibi konular enerji sektöründeki dinamik veya başka bir deyişle belirsizliğin çok fazla olduğu bir sektör haline getiriyor ama koronavirüsün yarattığı belirsizlik bunlardan çok çok daha önemli. Koronavirüsün ne zaman kontrol altına alınacağı şuan için en büyük belirsizlik. Koronavirüsün ne zaman kontrol altına alınacağı ve ekonomik toparlanma birbiri ile ilişkili… bu yüzden biz 2 tane senaryo yaptık birincisi; 2021 yılında pandemi kontrol altına alınırsa birçok uluslararası ekonomi kuruluşunun belirttiği gibi tekrardan virüs öncesi duruma gelirse başka bir dünya var ama eğer kontrol altına almak 3-4 yıl sürerse diye ciddi kaygılar var. Petrolün dünya ekonomisinin toparlanması ile birlikte tekrardan toparlanacağını söyleyebiliriz.
Yorum Yazın