TİC Holding Header
  • USD 32.381
  • EUR 35.044
  • Altın 2282.879
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

'Vergi oranında artış veya yeni vergi anlamında bir şey yok'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2016 yılında öngörülen ilave bir vergi oranında artış veya yeni vergi anlamında bir şey olmadığını açıkladı.
'Vergi oranında artış veya yeni vergi anlamında bir şey yok'
Fatma Güler - ANKARA / İHA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak-Eylül 2015 dönemi merkezi bütçe uygulama sonuçları, 2015 yılsonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2016 yılı merkezi yönetim bütçe kanun tasarısı hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında gerçekleşen toplantıda Bakan Şimşek, “2015 yılı merkezi yönetim bütçe açığının Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) oranı yüzde 1.3, genel devlet kesimi ise dengede olacak. Mali disiplin en güçlü bir şekilde iki seçimin yapılacağı 2015 yılında devam ettirilmiştir. 2016 bütçesini nasıl hazırladık? Şimdi ortada bir seçim hükümeti var. Bu hükümetin bir programı yok. Peki neye göre yapacağız? Biz olması gerekene göre yaptık. Biz tekrar iktidara gelirsek bütçeyi üç aşağı beş yukarı bu çerçevede şekillendirmeye çalışacağız diye düşünüyoruz. Bizce olması gereken hedef şu; makro ekonomik istikrarın bu zor konjonktürde korunması en önemli konu bu. Yani cari açık ve enflasyonun aşağı çekilmesi ve yapısal reformlar yoluyla büyümenin arttırılması. Ak Parti önümüzdeki dönem iktidar olursa ki inşallah olacak, o zaman biz bu çerçevede bütçemizi şekillendireceğiz. Orta Vadeli Mali Planda bazı temel rakamlar var” şeklinde konuştu.

“BİZ 2016 YILINDA BÜYÜME RAKAMLARINI YÜZDE 4 ÖNGÖRÜYORUZ”
“Biz 2016 yılında büyüme rakamlarını yüzde 4 öngörüyoruz” diyen Şimşek, “Bence Türkiye’nin siyasi öngörülebilirliği artar, bu siyasi belirsizlik azalırsa rahat bir şekilde Türkiye ilave 1 puan büyür. Ben bunu nispeten gerçekçi buluyorum AB’de toparlanıyor. GSYİH yaklaşık 2 trilyon 141 milyar lira olacak. Deflatör yüzde 6.8, TÜFE yüzde 6.5 yani enflasyon, ihracat 150 milyar dolar, ithalat ise 216.3 milyar dolar. Bütçe nasıl olacak? Bütçenin giderleri 540.9 milyar. Bütçenin faiz hariç giderleri 485.9 milyar. Toplam bütçe gelirleri 525.4 milyar, vergi gelirleri 444.1 milyar, bütçe açığı 15.4 milyar, faiz dışı fazla 39.6 milyar. Biz iktidarda olursak mali disiplini güçlü bir şekilde, önceden öngördüğümüz şekilde devam ettireceğiz. Bu Türkiye için çok önemli. Türkiye’de faizlerin düşük kalması tüketiciyi, yatırımcıyı, hazineyi olumlu etkileniyor. Türkiye’nin en önemli konusu faizleri düşük tutacak risk primini düşük tutacak ve memleket kazanacak ve memleket kazanacak. 2016 yılı bütçe açığının GSYİH oranı ne olacak? Bu sene merkezi bütçe 1.3’tü. Gelecek sene 0.7 olacak. Faiz dışı fazla ne olacak milli gelire oranı yüzde 1.8, yani yüzde 2’ye yakın faiz dışı fazla verecek kamunun borçları daha da azalacak. 2016 yılında bütçe gelirlerini 2015 yıl sonu gerçekleşmelerine göre yüzde 9.8 oranında artacağını öngörüyoruz. Bu oldukça gerçekçi aynı zamanda temkinli denilebilir” değerlendirmesinde bulundu.

“ŞU ANDA ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ İLAVE BİR VERGİ ORANINDA ARTIŞ VEYA YENİ VERGİ ANLAMINDA BİR ŞEY YOK”
Ak Parti’nin beyannamesinin bu bütçeye tamamen yansıtıldığını ifade eden Bakan Şimşek, “Biz ne söz verdiysek onları gerçekleştireceğimizi bildiğimiz için onları bu bütçeye yansıttık. Peki vergileri arttıracak mıyız? Ben daha önce defalarca söyledim, gelir vergisi reformu yapacağız ama enflasyonla yeniden değerleme oranı kadar arttırılması gereken vergileri zaten yapıyoruz. Onun dışında şuanda öngördüğümüz ilave bir vergi oranında artış veya yeni vergi anlamında bir şey yok” dedi.

“106.5 MİLYAR LİRA EĞİTİME HARCAYACAĞIZ”
2016 yılı bütçesini yaparken insanı hedeflediklerini kaydeden Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İnsanımız bu bütçenin merkezinde. Eğitim harcamalarını yüzde 22 arttırıyoruz 2016 yılında. Yani bütün Türkiye’deki vergi gelirlerinin yüzde 24’ünü eğitime harcayacağız. 106.5 milyar lira eğitime harcayacağız. İkinci en büyük kalem bütçede sosyal güvenlik sistemine aktarımdır. 2016 yılında 91,5 milyar lira yani vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 21’ini sosyal güvenliğe aktaracağız. Sağlığa da toplamda 91.2 milyar lira. Yüzde 24 eğitime, yüzde 21 sosyal güvenliğe, yüzde 21’de sağlığa. Bütçenin 4’te 3’ü sadece emeklimize, insanımızın sağlığına ve eğitimine. Yatırımlara da kaynak ayırmaya devam edeceğiz. Tarımsal destekleri de arttırıyoruz. Yem ve gübrede KDV’yi düşüreceğimiz için, indireceğimiz için aslında vergi yoluyla sübvansiyonlar faiz doğrudan desteklerle tarıma yaklaşık 16.9 milyar lira kaynak aktarmış olacağız. Doğrudan destekler 11.1 milyar lira olacak. Vaatlerimiz çok açık ve net, vaatlerimizin net etkisi 19.3 milyar lira. Bu 19.3 milyar lirayı bu seneki ilave gelir performansı. Ama gelecek sene önemli bir adım atıyoruz, yatırım ve personel dışındaki harcamaları biz sadece deflatör kadar arttırıyoruz. 2016 bütçesini biz yaparken şöyle bir karar verdik; geriye kalan bütün harcamaları biz deflatör çerçevesinde belirledik.”
Yorum Yazın