• Ekonomi

Yabanci Bayrakla Vergi Kaçakciliği

Türkiye de binlerce yat, kotra ve tekneler yabancı ülkelere katıykalarını yaptırıp, o ülkenin bayrağını çekince, çeşitli vergileri ödemekten kurtuluyor.
Yabanci Bayrakla Vergi Kaçakciliği
Vergi kaçakçılığı kapsamına, yat, kotra ve tekneler de girdi. Türkiye de sayıları 5 binin üzerinde tahmin edilen bu deniz araçlarını satın alanlar, yabancı bir limana kayıt olup, seren direklerine de yabancı bayrak çekince, sıfır vergi ödüyorlar.
Bir maliye yetkilisi, yabancı bayraklı deniz araçlarından Türkiye nin büyük vergi kaybı olduğuna işaret ederek, Yapılan uluslararası deniz anlaşmaları, bu araçlardan vergi alınmasını imkansız hale getiriyor dedi.

HANGİ VERGİLERİ ÖDEMİYORLAR

Alınan bilgiye göre, yat, kotra veya tekne alan ve çoğunluğunu varlıklı kişilerin oluşturduğu Türk vatandaşları, ilk iş olarak yabancı bir limana kayıt yaptırıyorlar.
Direklerine kayıt oldukları ülkenin bayrağını çeken bu kişiler, yüzde 8 özel tüketim vergisi (ÖTV), yüzde 18 katma değer vergisi (KDV) ve her yıl ödemeleri gereken, 3 bin YTL den başlayıp teknenin büyüklüğüne göre 100 bin YTL ye ulaşan motorlu taşıtlar vergisini ödemekten kurtuluyor. Deniz üzerinden yapılan vergi kaçakçılığında, bir başka yöntem daha uygulanıyor.Yat, kotra ve tekne sahipleri, kendi aralarında birleşerek bir şirket kuruyor ve deniz araçlarını bu şirket adına alınmış gibi gösteriyor. Böylece vergi ödemekten de kurtuluyor.Yabancı ülkelere kayıtta, ABD başı çekiyor. Zira ABD de deniz araçlarından motorlu taşıtlar vergisi alınmıyor. Türklere ait teknelerin yüzde 85 inin yabancı ülkelere kayıtlı olduğu gerçeği bilinmesine rağmen, bunlara vergi tahakkuku uygulanamıyor. Milyonlarca YTL vergi kaçağının önlenmesi için, yeni bir yasa hazırlanması ile ilgili çalışma yapıldığını belirten maliye yetkilileri, hazırlanacak yasayı bugüne kadar uygulamaya geçiremedi.
Yorum Yazın