TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Yabancılar helal olsun dedi

Türkiye’de hazırlanan yasa teklifiyle anayasada yer bulamayan Tüketici Hakkı ve Helal Ürün Kullanma Hakkı talebi sınırları aştı. Aralarında Güney Kore ve Japonya’nın da bulunduğu 50’den fazla ülke, 2,5 trilyon dolarlık pazar payına sahip helal gıda üretimi ve ihracatı için Türkiye’den destek istedi.
Yabancılar helal olsun dedi
İHA - Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama (GİMDES) tarafından 2011 yılında hem dini inanışları hem de vejetaryen gibi çeşitli damak tatlarının denetimini içermesi amacıyla hazırlanan ancak anayasa komisyonunda çeşitli sebeplerden dolayı yer almayan taslak, dünya ülkelerindeki uygulamasıyla artışa geçti.

İsteğe bağlı denetim ve üretime göre şekillenen taleplerde özellikle son üç yılda artış yaşandığını açıklayan GİMDES Helal Ürünleri Araştırma Enstitüsü Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer dünyada 2,5 trilyon dolar pazar payına sahip helal gıda üretimi ve ihracatının Uzak Doğu ülkelerine kadar uzandığını söyledi.

Ekonomideki istikrarı ve büyümeyi yol haritası edinen ülkelerin ihtiyaca cevap niteliği taşıyarak hareket ettiğini dile getiren Başkan Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, şöyle konuştu: “İhracat yapmak isteyen tüm firmalar böyle bir sertifikaya ihtiyaç duyuyor. Çünkü dünyanın her tarafındaki Müslümanlar artık sertifikalı ürün arıyor. Helal gıda sektörünün Pazar payı toplamı 2,5 trilyon dolar. Düşünün iki milyar Müslüman var bunlar ne yiyor ne içiyor hatta tüm yaşantısının helal sağlanması gerektiğini düşünüyor."

Güney Kore, Budist inanca sahip olduğu halde helal sertifikası talep ettiğini anlatan Büyüközer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Olay tabi sadece Güney Kore’nin sınırlarında kalmıyor. Çünkü oradaki üretici firmalar ürünlerini dünyaya satmaya çalışıyor. Japonya devlet heyeti geldi biz de helal sertifikalı üretmek istiyoruz ve bize öncülük yapar mısınız? dediler. Biz de kabul ettik. Hatta önceleri Türkiye’ye Japonya’dan helal sertifikalı bir ürün getirseniz gümrükten sokamayız dediler. O zamanki mevzuat öyleydi. Ne biz üretebiliyorduk ne de dışarıdan gelen bir ürünlere logo koyma imkanı sağlandı.”

YASA NELERİ KAPSIYORDU?
Konunun dini inanış açısından değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, anayasa komisyonundan geri dönen sürece ilişkin de bilgi verdi.

Anayasa değişiklik çalışmaları söz konusu olunca hukukçuları çağırdıklarını ve anayasaya girecek şekilde bu konuyu hazırlamalarını istediklerini anlatan Büyüközer, sözlerine şöyle devam etti: "Çalışmamız sadece Müslümanlık üzerine değildi. İnanç sahiplerinin inançlarına uygun üretim yapma hakkını ve üretim talep etme haklarının korunmasını talep ettik. Museviler, Müslümanlar hatta vejetaryen insanların da anayasa ile güvence altına alınmasını talep ettik. Ama maalesef anayasa komisyonu şekillenmeden dağıldı” Uygulamanın örneğinin Amerika’da faal olduğunu aktaran Başkan Dr. Hüseyin Kami Büyüközer de, “Örneğin Amerika’da var Musevilerin. Müslümanlar o haktan yararlanmak istiyor oradaki eyaletlerde. Eğer damgalı üretim yaptım dediği halde o şartlara uygun değilse o yasa devreye giriyor ve o firmanın cezalandırılmasını sağlıyor.”

HANGİ ÜLKELER HELAL SERTİFİKASI KULLANIYOR?
Başkan Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, Dağıstan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Rusya, Pakistan, Malezya, Güney Afrika, Güney Kore, Japonya gibi çeşitli ülkelerin sertifikalı üretim ve ihracat yapanlar arasında yer aldığını belirterek Azerbaycan ile de temasların sürdürüldüğünü söyledi.

Öte yandan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama adıyla hizmet veren kuruluş yıllardır teknik donanımları ve alanında uzman kişilerle denetimlerine devam ediyor. Firmaları zaman zaman kameralı sistemle takip altına alan GİMDES, usulsüz ya da uygun olarak saptadıkları durumlara karşı anında müdahale ediyor.
Yorum Yazın