TİC Holding Header
  • USD 32.324
  • EUR 35.124
  • Altın 2297.323
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

16 bin genç çiftçinin yüzde 60'ını genç kadın çiftçiler oluşturdu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 2017 yılında 16 bin genç çiftçinin yüzde 60'ını genç kadın çiftçilerin oluşturduğunu söyledi.
16 bin genç çiftçinin yüzde 60'ını genç kadın çiftçiler oluşturdu
İHA - Bakan Fakıbaba, “Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor” projesinin mezuniyet törenine katıldı.

Fakıbaba, "Milli ve manevi değerlerimiz kadını her zaman el üstünde tutmuştur. Anadolu ismi dahi, ülkemizde kadınlara verilen değeri simgelemektedir. Bilindiği üzere, AK Parti hükümetleri olarak yola çıktığımız ilk günden beri, anayasa değişikliklerinden yasal düzenlemelere kadar her icraatımızda kadınlarımızın durumuna, onların sorunlarının çözümüne ayrı bir önem verdik. 2004 yılında yaptığımız bir değişiklikle anayasamızın 10’uncu maddesine ’kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür’ hükmünü ekledik. Bununla da kalmadık, yine aynı maddeye yaptığımız bir ilaveyle, ’bu konuda alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı yorumlanamayacağı’ ilkesini getirdik. Aksi takdirde kadınlara pozitif ayrımcılık içeren tüm yasaların, mevzuat düzenlemelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından, Danıştay tarafından iptali söz konusu olabilecekti. Bu hükümle, bunun da önüne geçmiş olduk. Kadınların aktif rol almadığı hiçbir proje gerçek anlamda başarıya ulaşmış olamaz. Çünkü kadın elinin değmediği hiçbir iş tamamlanmış değildir. Kadınların ekonomik hayata etkin katılımı, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın en önemli parametrelerinden biridir. Kırsal kalkınmada da sürdürülebilirliği sağlayabilmek için, kadınların bu alanda aktif rol alması gerektiği apaçık bir gerçektir" diye konuştu.

"TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Bakanlık tarafından 2016 yılında başlatılan ve 3 yılı kapsayacak olan, “Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi” programında Girişimcilik Sertifikası Alan Kadın Çiftçilere proje değerlendirme kriterlerinde ilave puan verildiğini söyleyen Fakıbaba, bu kapsamda; 2016 yılında başvurusu onaylanan ve hibe almaya hak kazanan 15 bin genç çiftçinin yüzde 75’ini, 2017 yılında 16 bin genç çiftçinin yüzde 60’ını Genç Kadın Çiftçilerin oluşturduğunu ifade etti. Fakıbaba, "İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz tarafından hazırlanan ve yatırım programı kapsamında desteklediğimiz projeleri, 2015 yılından bu yana ’Kadın Çiftçilere Yönelik İl Özel Projeleri’ olarak uygulamaya koyduk. Bakanlık olarak, tarım alanında mesleki beceri kazandıran, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan, yenilikçi projeler ile kadınlarımıza tarım ve tarım dışı istihdam alanı oluşturmaya gayret ettik. Örneğin 2017 yılında 6 ilde, 6 özel proje yürüttük. Her bir proje; yöresinde, bölgesinde ve Türkiye’de fark yaratan, kırsalda kadın istihdamına ortam sağlayan ve sertifikalı eğitimler ile mesleki beceri kazandıran projelerdir. Bugün burada bir araya gelmemize vesile olan ’Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi’ de bu projelerden biridir. Bakanlığımız, Türkiye Jokey Kulübü ve İŞ-KUR işbirliği ile yürütülen, temeli eğitim ve istihdam oluşturmak üzerine kurgulu olan, ’Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi’ ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. İngiltere, Fransa, Avustralya, Amerika ve İrlanda gibi ülkelerde lisanslı kadın seyis oranı yüzde 80 ile 95 arasında değişirken maalesef Türkiye’de lisanslı kadın seyislerimizin bulunmaması bu projenin ne kadar önemli bir proje olduğunu ortaya koymaktadır. Projeyi Bakanlığımız, Türkiye Jokey Kulübü ve İŞKUR işbirliği ile Elazığ ilimizde başlattık ve hipodromu olan 8 ilimize yaygınlaştırdık. ’Atlar Emin Ellerde’ sloganı ile gerçekleştirilen proje ile 110 kadınımız hem teorik hem de uygulamalı eğitimleri alarak, Türkiye’nin ilk Lisanslı Kadın Seyisleri olmayı başarmışlardır. Kadınlarımızın, atların bakımında becerilerine ilave olarak, işin içine anne şefkati ve sevgisini de katarak yarış atlarının gerçek potansiyellerinin ortaya çıkarılmasını ve at yetiştiriciliğinin başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlayacaklarına inanıyorum. Proje de yer alan paydaşlarımızın işbirliği ile kırsalda kadınlara tarım dışında bir iş olağanı sağlamış oluyoruz" dedi.

Bakanlık, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) ve İŞKUR iş birliğiyle düzenlenen proje ile Türkiye’de artan seyis ihtiyacını karşılamak ve kırsalda yaşayan kadınlara istihdam sağlayabilmeyi hedefliyor.
Yorum Yazın