TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 34.98
  • Altın 2323.637
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Ahilik Perspektifinden Eğitim, üretim, ticaret ve çalışma hayatında kurumsal yönetim çalıştayı

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde 'Ahilik Perspektifinden Eğitim, Üretim, Ticaret ve Çalışma Hayatında Kurumsal Yönetim Çalıştayı' düzenlendi. Çalıştayın açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Ahilik Perspektifinden Eğitim, üretim, ticaret ve çalışma hayatında kurumsal yönetim çalıştayı
Mehmet Aslan - Açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahar Burtan Doğan, ‘’Ülkemizin önerisi doğrultusunda Ahi Evran’ın Doğumunun 850. Yıl Dönümüne tekabül eden 2021 yılı, UNESCO 40. Genel Konferans kararı uyarınca UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programı’na alınmıştır. Bugün burada 34. Ahilik haftası kapsamında Ahilik Perspektifinden Eğitim, Üretim,Ticaret ve Çalışma Hayatında Kurumsal Yönetim Çalıştayımızı gerçekleştirmek amacıyla toplanmış bulunuyoruz’’ dedi.

Burtan Doğan, ‘’Ahilik İslamiyet’in farklı coğrafyalara yayılmaya ve İslam medeniyetinin oluşmaya/ olgunlaşmaya başlaması ile birlikte ortaya çıkan bir organizasyonel yapılanma, değerler bütünü, fikir ahlak ve meslek hareketi, yüzyıllar süren gelişim ve olgunlaşma sürecinde ise sosyo–ekonomik düzene, kültüre, yaşam biçimine, felsefe, metodolojiye, sisteme dönüşen bir öğretidir. Ahilik, Orta Asya kaynaklı “Akı” veya günümüzdeki tabiriyle cömertlik kavramının, İslamiyet bünyesinde ortaya çıkan “Fütüvvet” geleneği ile kaynaşması sonucu ortaya çıkmıştır. Türkistan’dan Endülüs’e ve Kuzey Afrika’ya uzanan coğrafyaya yayılan bu teşkilatlanmanın Anadolu’ya (ve bilahare de Balkanlar’a) münhasır şeklidir. Dini, ahlaki, mesleki, ticari, sosyal ve askeri yönleri başta olmak üzere çok boyutludur. Ahi Evran–ı Veli tarafından kurumsallaştırılmış ve sistematize edilmiştir. Ahlakı ve zanaatı Türk–İslam potasında eritmesi sayesinde Türk–İslam medeniyetine ciddi katkılar sağlamış, derin izler bırakmıştır’’ dedi.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, 'Yıllardır özlemini duyduğumuz iş dünyası ve bilim alanı, üniversitemiz iş birliğiyle bir kentin bir halkın gelişmesi için ekonominin, ilimin, bilimin bir arada olması gerekiyor. Biz yıllardır bu an için çok çaba gösterdik. Bugün Ahi Evran kültürümüzün kentimizde ilk çalıştayını yapıyoruz. Burada bizlerin önünün açılması için, meslek alanında kendimizi geliştirmek için bir çabaya ihtiyaç vardır’’ dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kala, ‘’Ahi Evran’ın doğumunun 850. Yılı dolayısıyla bu yıl UNESCO önemli bir karar verdi. Ve bunu dünyada bir kutlama yılı haline çevirdi ilk defa. İnsanı kamil olmak için ilim, bilim ve meslek sahibi olmak gerekiyor. Ahi Evran da meslek sahibi olmak gerektiğini öne çıkartıyor’’ dedi.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, ‘’Bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluştuğu Ahilik müessesini dünya milletlerine en doğru şekilde anlatılması, bu kutsal emaneti sonraki nesillere aktarmak amacıyla 2021 yılı boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlendiği Dicle Üniversitesi olarak Ahilik Perspektifinden Eğitim, Üretim, Ticaret ve Çalışma Hayatında Kurumsal Yönetim Çalıştayı düzenledik’’ dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ve Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç’un teşrifleriyle Diyarbakır “Ahi–Usta–Çırak Silsilesi Halinde Yüzyılı Aşan Meslekler ve Ürünler Sergisi” açılışı gerçekleştirildi.

Çalıştayda; sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarındaki paydaşlar ile çalıştay masalarına geçilerek ‘’Ticaret Hayatı, Çalışma Hayatı ve Eğitim’’ başlıklı çalıştay oturumları gerçekleştirildi.
Yorum Yazın