TİC Holding Header
  • USD 32.37
  • EUR 34.966
  • Altın 2324.243
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Anadolu Yıldızı -2015 tatbikatı göz doldurdu

Anadolu Yıldızı –2015 Arama Kurtarma tatbikatı, 12 ülkeden 25’i yabancı 73 gözlemcinin katılımıyla Ege Denizinin uluslararası sularında başladı.
Anadolu Yıldızı -2015 tatbikatı göz doldurdu
İZMİR / İHA - Hava Eğitim Komutanlığının sevk ve idaresinde, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri, Jandarma Genel ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinin katılımıyla, uluslararası uydu yardımlı arama kurtarma sistemi kullanılarak icra edilen Anadolu Yıldızı – 2015 Arama Kurtarma Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem’in de katılımıyla başladı.

GÖÇMEN TAŞIYAN GEMİ BATTI
Anadolu Yıldızı – 2015’in ilk aşamasında, Ege Denizinin uluslararası sularında içerisinde çok sayıda düzensiz göçmen bulunan bir kuru yük gemisinin battığı ihbarı geldi. Batmakta olan ticari geminin yardım çağrısı, Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) ve Deniz AKKM tarafından TSK AKKM’ye bildirildi. Senaryo gereği, imkanların yeterli olmaması nedeniyle TSK AKKM’den yardım talebinde bulunuldu. Talep üzerine harekete geçen TSK AKKM, olayın gerçekleştiği Sakız ve Midilli adalarının arasında kalan bölgeye Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan da 2 arama kurtarma gemisi ile 6 Sahil Güvenlik botu ve 2 arama kurtarma helikopteri sevk etti.

GÖREV BAŞARILI
Kazazedeleri temsilen denize bırakılan 1 can salı ve 4 cansız manken, olay yerine intikal eden unsurlar tarafından kurtarıldı. Yerli ve yabancı gözlemciler ile basın mensuplarının TCSG Umut gemisinden takip ettiği tatbikatın ilk safhası, katılan unsurların tören geçişiyle son buldu. Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Üstem, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Mehmet Çetin ve tatbikata katılan yerli ve yabancı gözlemcilere plaket sundu.

İKİNCİ AŞAMA KARADA
Tatbikatın 2. aşaması 7 Mayıs Perşembe günü İzmir Menemen Dumanlı Dağında gerçekleştirilecek. Anadolu Yıldızı – 2015’in kara safhasında, bu kez kaybolan dağcılar için harekete geçilecek. Jandarma Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne ihbarın gelmesinin ardından arama kurtarma operasyonuna başlayacak olan ekipler, karadan müdahalenin yetersiz olduğu durumda arama kurtarma faaliyetini havadan yürütecek. Tatbikatın bu safhasına; Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı ve 2 arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığından da bir Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) dağcılık timi ile bir arama kurtarma helikopteri katılacak.

Anadolu Yıldızı –2015 Arama Kurtarma Tatbikatı, 8 Mayıs Cuma günü yabancı gözlemciler için gerçekleştirilecek kültür turuyla sona ermiş olacak.
Yorum Yazın