TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Antalya Naras Barajı'nın kesin kabulü yapıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün Antalya'da inşa ettiği Naras Barajı'nın kesin kabul işlemi yapıldı.
Antalya Naras Barajı'nın kesin kabulü yapıldı
İHA - Baraj ile bölgede toplam 71 bin 420 dekar zirai arazi cazibe ile sulanacak.

Antalya'nın Manavgat ilçesinin 20 kilometre kuzeyinde Naras Deresi üzerinde bulunan Naras Barajı'nın temeli 19 Ocak 2011 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atılmıştı. Yaklaşık 46 milyon lira yatırım bedeline sahip, silindirle sıkıştırılmış beton dolgu tipinde inşa edilen ve temelden yüksekliği 78 metre olan barajın depolama hacminin ise 104 milyon metreküp olduğu açıklanmıştı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI BARAJ İNŞAATINI 4 AY GECİKTİRDİ
23 Mayıs 2014'te bitirilmesi planlanan Naras Barajı'nın yapımına başlandıktan sonra Kamu İhale Kurumu'na yapılan itirazlar sebebiyle 'Yürütmeyi Durdurma Kararı' verildi ve çalışmalar yaklaşık 4 ay durdu. Ayrıca, proje revizyonları ile çalışmalar esnasında 2 kez taşkın yaşanması da işte gecikmeye sebep oldu. Bütün olumsuz koşullara rağmen baraj inşaatında 2013 yılı sonu itibariyle yüzde 90 oranında gerçekleşme sağlandı.

TAŞKIN ZARARLARI ÖNLENECEK
Naras Barajı'nın sulamanın yanında taşkın zararlarını da önlemesi planlanıyor. Baraj ile Manavgat'ta meydana gelen taşkınların önüne set çekileceği ve yağışlı sezonda Manavgat ilçe merkezinin yanı sıra tarım arazileri ile turistik tesislerin de zarar görmesi önlenerek, Naras Çayı'nın kontrol altına alınacağı belirtildi. Böylece kış aylarında olası taşkınlar sebebiyle alçak kotlarda işletilen Oymapınar Barajı'nın daha üst kotlarda çalıştırılacağı ve bu sayede Oymapınar Barajında üretilen elektrik enerjisinin yılda 20 milyon 800 bin kilowatt saat artacağı bildirildi.

71 BİN 420 DEKAR ZİRAİ ARAZİ CAZİBE İLE SULANACAK
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Naras Barajı Sulama Projesi ile Manavgat sağ sahil ovasında pompajla sulanan 55 bin 550 dekarlık alanın yanında 15 bin 870 dekarlık ek saha ile birlikte toplam 71 bin 420 dekar zirai arazi cazibe ile sulanacak. Pompajdan cazibeye dönüştüreceğimiz kapalı borulu sulama sistemi sayesinde enerji maliyetlerini ve su sarfiyatlarını azaltacağız. Ayrıca, ülkemizin önemli ihraç ürünlerinin yetiştirildiği sera, muz ve tropikal iklim meyvelerini modern sulama sistemleri ile sulayacağız" dedi.

Bakan Veysel Eroğlu, proje ile ülke ekonomisine yılda yaklaşık 33 milyon TL katkı ve 8 bin 570 kişiye de istihdam sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Yorum Yazın