TİC Holding Header
  • USD 32.379
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.064
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Arkadaşlık seçiminin başarıya etkisi

Aileler genelde eğitim alan çocuklarının başarısızlıklarını çoğunlukla arkadaş seçimleri ile bağdaştırarak suçlama eğilimine girerler.
Arkadaşlık seçiminin başarıya etkisi
Fatma Güler - Çocukları çok iyidir ama arkadaşları onu kandırmış ve yoldan çıkarmıştır.

Onu kötü alışkanlıklara itmiş ve başarısına engel olmuştur gibi birçok kanı yaratırlar. Peki gerçekten bir arkadaş başarı da etken midir? Genelde bu şikayetler sürüp gider. Aileler bu konuda kendilerinde suç aramak yerine kolay yolu seçerek çocukların arkadaş çevresini suçlamaya girişirler.

Arkadaş seçimi mutlaka çocuğun başarısı ya da davranışlarında etkili olabilir ancak arkadaş seçiminde önemli etki ailelerin sorumluluğundadır. Çocukların arkadaşlık ilişkisi; bedensel, ruhsal ve bilişsel olarak gelişmesinde önem taşır. Eğitim alanındaki başarısında, yeteneklerinin keşfinde, zararlı ya da faydalı alışkanlıkları edinmesinde, olumlu ve olumsuz kişilik gelişiminde, çevre ilişkilerinde, özgüven kazanmasında ve girişimci olmasında arkadaşlar aile kadar etkili olmaktadırlar. Özellikle ergenlik dönemine geçiş sürecinde arkadaşlık ailenin önüne geçerek daha fazla etkili olmaya başlar.



Arkadaş seçimi temel olarak ailenin verdiği eğitimle ailede başlar. Çocuğa verilen değerler ve kişilik özellikleri ile çocuk ileriki yaşlarda arkadaş seçiminde sağlıklı bir süreç izleyecektir. Ailenin başıboş bıraktığı ve temel değerleri öğretmemesi çocuğun arkadaş seçiminde rastgele hareket etmesine ve hayır demeden sürekli evet diyerek arkadaşlarının yönlendirmesine ait olma güdüsü artacaktır.

Arkadaş seçimi konusunda gerekli olan kriterleri çocuğa vermek ailenin eğitimi ile sağlanması daha dikkatli ve daha ilgilenme gerektiren bir konudur.
Yorum Yazın