TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Atatürk Havalimanı'nda hızlı geçiş sistemi başladı

Atatürk Havalimanı’nda parmak iziyle 15 saniyede pasaport kontrolünün yapıldığı Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi deneme amaçlı olarak bugün başladı.
Atatürk Havalimanı'nda hızlı geçiş sistemi başladı
İSTANBUL / İHA - Atatürk Havalimanı Dış Hatlar terminalinde ikisi gidiş katında, ikisi de geliş katında olmak üzere 4 noktada parmak izi ile 15 saniyede pasaport kontrolünün yapıldığı Biyometrik Otomatik Geçiş sistemi deneme amaçlı başladı.

Yolcular özel hazırlanan bankolarda parmak izlerini taratarak pasaport kontrolü yaptırabiliyor. Sistemde yapılan parmak izi kontrolünün ardından eşleşme sağlanınca kapıların açılmasıyla geçiş ise sağlanıyor. Hızlı ve güvenilir sistem olan Biyometrik Otomatik Geçiş başarılı olursa gidiş ve geliş yönünde 4’er biyometrik kabin daha eklenerek önümüzdeki yılsonunda kabin sayısı gidişte 12, gelişte de 12 olmak üzere toplam 24’e çıkartılacak. Uygulamamanın hayata geçirilmesiyle oluşan uzun kuyrukların tamamen ortadan kalkması ve pasaport polisi sayısının da asgariye indirilmesi bekleniyor.

Biyometrik Otomatik Geçiş sistemini kullanan ilk yolcu Ahmet Fayez, sistemi yurtdışında gördüğünü belirterek, “Yurt dışında gördüm. Kullananları gördüm. Evet ilk defa kullanacağım. Nasıl olacağını tahmin ediyorum” dedi.

Parmak iziyle ilk geçişi yapan Feyaz’a havalimanı çalışanları çiçek takdim etti.

“18 YAŞINDAN BÜYÜK TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARI KULLANABİLECEK”
Biyometrik Otomatik Geçiş sistemini hakkında bilgi veren TAV Havalimanları İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, “Bu gün Atatürk Havalimanı’nda Biyometrik Otomatik Entegre Geçiş sisteminin test çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. Biraz önce birkaç yolcumuz ilk olarak geçişlerini tamamladı. Entegre geçiş sistemini Emniyet Genel Müdürlüğümüzün önderliğiyle yaklaşık on dört ayda tamamladık. On dört ay gibi bir çalışmanın sonunda bu seviyeye geldik. Bu günden itibaren test çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. Bu sistemi 18 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kullanabilecek. Sistemi kullanacak vatandaşların öncelikle biometrik datalarının ve kimliklerinin Emniyet Genel Müdürlüğü’nde kayıtlı olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sistemin henüz deneme aşamasında olması nedeniyle yaşanan bazı aksaklıklara havalimanındaki görevliler müdahale etti.
Yorum Yazın