TİC Holding Header
  • USD 32.379
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.064
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Atık pil konusunda çocuklar daha bilinçli

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Bahar, Türkiye'de atık pil konusunda bugüne kadar 3,5 milyon kişinin eğitildiğini, bilincin her geçen yıl artarak, 'Bu konuda çocukların daha bilinçli olduğunu görüyoruz.' dedi.
Atık pil konusunda çocuklar daha bilinçli
AA - Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TAP'ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca atık pillerin toplanması ve bertarafı konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluş olduğunu hatırlatarak, derneğin atık pil konusunda 12 yıldır 78 ilde eğitimler ile bilinçlendirme çalışmaları yaptığını söyledi.

2007 yılında 225 ton olan yıllık atık pil toplama miktarını geçen yıl itibarıyla 630 tona çıkardıklarını, 2016 sonunda da hedeflerinin 700 ton olduğunu hatırlatan Bahar, her sene bir önceki yıla göre toplama miktarını artırdıklarını, bunda da eğitimlerin payının büyük olduğunu belirtti.

Bu kapsamda bugüne kadar 3,5 milyon kişiye eğitim verdiklerini anlatan Bahar, "Bu yılın ilk 6 ayında 30 ayrı şehirde yaptığımız eğitimlerle 200 bin öğrenciye ulaştık. En çok atık pili okullardan topluyoruz. Bu konuda çocuklar daha bilinçli. Atık pil konusunda bilinçlendirilen çocuklar eve gittiklerinde anne ve babalarını atık pili kaynağında ayrı toplanması konusunda uyarıyor. Pillerin toplanabilmesi için büyük ve küçük boy kutularımızı çeşitli noktalara ulaştırdık ve şu anda yaklaşık 50 bin kutu atık pilleri bekliyor. Bu yıl 8 ay içinde 140 bin adet masa üstü kutu dağıttık."ifadelerini kullandı.

"Atık pil yeniden işlenerek çatal, bıçak, saatte kullanılıyor"
Bahar, pilin doğaya bırakılması halinde çevreyi kirletebileceğini belirterek, Türkiye'de toplanan tek kullanımlık pillerin bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolandığını, şarj edilebilir pillerin ise zaman zaman geri dönüşüme gönderilebildiğini kaydetti.

Pillerden sadece çalışır halde değil, kullanım süresi bittikten sonra da yararlanabileceğine işaret eden Bahar, pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün olan birçok çeşit metal bulunduğuna dikkati çekti. Bahar, "Pil, geri kazanabilinen bir tüketim ürünüdür. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, yeniden işlenerek, çatal ve bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün ham maddesi olarak kullanılır." ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın