TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Avcı böcekler görevde

Domates üreticilerinin korkulu rüyası ve halk arasında beyaz sinek olarak da bilinen 'Bemisia Tabaci' böceği ile biyolojik mücadele çalışmaları, Mersin’in Erdemli ilçesinde yürütülen bir proje kapsamında devam ediyor. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nda oluşturulan sera ortamındaki domates fidelerine yerleşen beyaz sinek larvalarını yemesi için, avcı böcekler kullanılmaya başlandı.
Avcı böcekler görevde
MERSİN / İHA - Tarım Bakanlığı’nca desteklenen ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü ile Erdemli Ziraat Odası’nın ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında oluşturulan bir seraya beyaz sineklerle mücadele etmesi için avcı böcekler salındı. Daha önce turunçgil ve patlıcan üzerinde denenerek olumlu sonuçlar alınan avcı böceklerin domates üretimindeki zirai ilaç kullanımını azaltması ve üreticiye kalıntısız ürün, tüketiciye ise ucuz maliyet sağlaması hedefleniyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren proje sözcüsü Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Yiğit, “Bu projede domatese zararlı beyaz sinek için bir biyolojik savaş etmeni kullanıyoruz. Bir avcı böcek. Bir uğur böceği. Bilindiği üzere son yıllarda seralarda beyaz sinekler ve diğer zararlı böcekler yüksek yoğunluklar gösteriyor ve bu böcekler için ise kimyasal savaş düzenli olarak uygulanıyor. Ne var ki bu kullanılan kimyasal ilaçların birçoğu insan sağlığı yönünden son derece zararlı ve büyük riskler taşıyor. Dolayısıyla bu ilaçlar insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği için organik tarım yada iyi tarım uygulamaları günümüzde çok büyük önem taşıyor. Bizim biyolojik savaş olarak uyguladığımız yöntemlerin içerisinde avcı böcekler büyük bir yer tutuyor. Bu böcek sadece bitki öz suyunu emmiyor. Orada salgıladığı maddelerle de bir kirlenmeye sebep oluyor. Ayrıca virüs hastalıkları taşıyor. Dolayısıyla bunun önlenmesi gerekiyor. Tabi ki seranın fiziki şartlarının iyileştirilmesi; dışarıdan giriş çıkışlarının önlenmesi gerekir. Bu sırada da içeride oluşan beyaz sinek varlığını da bizim bir avcı böcek yardımıyla önlememiz gerekir. İnsan sağlığı için de uygun bir yöntem” dedi.

Böceğin Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde bulunduğunu da anlatan Yiğit, “Biz bu böceği Batum’da tespit etmiştik. Oradan da Rize ve Doğu Karadeniz’e kaçtığını tahmin ettik ve yıllar önce yaptığımız çalışmalarda da bunu bulduk. Ben son derece güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Burada üretici ve tüketicilerimizin bilinçlenmesi son derece önemli. İlaçsız meyveyi istekte bulunmaları lazım. İlaçsız domates istemeleri lazım. İnsan sağlığı yönünden kalıntı bulunmayan, herhangi bir sağlık problemi çıkartmayacak ürünleri istememiz lazım. Domates albenisi çok güzel bir domates olabilir. Ancak ilaçlı olabilir o. Hiçbir besin değeri yok” diye konuştu.
Yorum Yazın