TİC Holding Header
  • USD 32.325
  • EUR 35.085
  • Altın 2297.968
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Babadan oğluna ikinci hayat

Elazığ'da 21 yıldır böbrek rahatsızlığı çeken, geçtiğimiz yıl her iki böbreği de iflas eden 29 yaşındaki Sami Tutar, babasından yapılan böbrek nakliyle hayata tutundu.
Babadan oğluna ikinci hayat
İHA - 21 senedir böbrek ağrısı çeken bir çocuk babası Sami Tutar (29), ağrılarının artması sonucu geçtiğimiz yıl Fırat Üniversitesi Hastanesine başvurdu.

 Yapılan tahliller sonucu 2 böbreği de iflas ettiğini ortaya çıkan Tutar’a böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Bunun üzerine tüm aile Tutar için seferber oldu. İlk olarak annenin böbreğinin uyumlu olduğu belirlendi ancak rahatsızlıkları nedeniyle nakil gerçekleşmedi. Bunun üzerine 55 yaşındaki baba Selahattin Tutar, oğluna bir böbreğini vererek onu tekrar hayata bağladı. 

7 yaşından itibaren böbrek rahatsızlığı olduğunu belirten Sami Tutar, “Yaklaşık 21 senedir Kocaeli ve İzmit’te hastanelere gittim. Bana doğru düzgün bir şey söylemediler. ‘Çocuktur, üşütmüştür, kum veya taş döküyordur’ dediler. İlaç verip gönderiyorlardı. Daha sonra geçen yıl Elazığ’da taşındım. Yüzüm aşırı derecede şişmeye başlıyordu. Uykudan zannediyordum. Sağlık ocağına başvurdum ve burada kan ile idrar tahlili yapıldı. Orada direk Fırat Üniversitesi Hastanesi Nefroloji bölümüne sevk ettiler. Burada böbrek yetmezliği teşhisi konuldu ama emin olmadılar. Biyopsi aldılar. Daha sonra böbrek yetmezliği teşhisi koydular” dedi.

2 böbreğinde iflas ettiğini vurgulayan Tutar, “1 yıldır kontrollere geliyordum. Bu aşamada değerlerim çok çabuk düşmeye başlıyordu. En son doktorum ya böbrek nakli ya da diyaliz dedi. Bende böbrek naklini seçtim. Tüm aile seferber oldu. Anneminki uydu ama rahatsızlıklarından dolayı alamadılar. Daha sonra babam başvuru yaptı. Onunki uydu ve nakli yaptık. İkimizde çok iyiyiz. Allah beni ona nasip etmiş, ondan bir parça bana nasip etti. Ölünceye kadar bu parça bende kalacak. Çok güzel bir duygu” diye konuştu.

Oğluna böbreğini verdiği için gururlu olduğunu dile getiren baba Selahattin Tutar, “Gururluyum. Herkes benim gibi hastalara böbrek versin. Sıkıntı çekmesinler, can kurtarsınlar. Helal olsun ona. Diyalize girmeden hastalara böbrek versinler. Organ naklinin hiçbir sıkıntısı yok” ifadelerini kullandı.

Başarılı bir operasyon yaptıklarını baba ve oğlunun sağlık durumunun iyi olduğunu belirten FÜ Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Dr. Cem Özcan, her ikisinin de kısa süre içerisinde taburcu olacağını aktardı.
Yorum Yazın