TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.13
  • Altın 2308.449
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Bağış, Başkanlık sistemi Türkiye için zaruridir, mecburidir

Bağış, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Başkanlık sisteminin habercisi olduğunu belirterek, çünkü istikrarı güvence altına alacak tek sistem başkanlık sistemidir.
Bağış, Başkanlık sistemi Türkiye için zaruridir, mecburidir
SİİRT / İHA - Partisinin cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasına destek için Siirt’e gelen AB eski Bakanı ve Başmüzakereci Egemen, Güres caddesinde seçim lokalini ziyaret etti. Burada kalabalık partili tarafından karşılanan Bağış ve beraberindeki heyet daha sonra yaya olarak Siirt Ticaret ve Sanayi Odası’na geçti.

Düzenlenen toplantıda konuşan Bağış, Türkiye için zaruri ve mecburi olduğunu ifade etti.

Bağış, “Kim ne derse desin milletin seçtiği cumhurbaşkanı milletin de başkanıdır, başkanlık sisteminin da habercisidir. Çünkü istikrarı güvence altına alacak tek sistem başkanlık sistemidir. Türkiye’de ne zaman tek parti iktidar olmuşsa Türkiye ilerlemiş, ne zaman koalisyon olmuşsa gerilemiştir. Bakanlık sisteminde koalisyon ihtimali olmadığı için istikrar güvence altına almıştır. Biz şuan 90 yıllık Türkiye cumhuriyetinin 61. Hükümeti tarafından yönetiliyoruz. Yani hükümetlerin ömrü ortalama 1,5 yıl sürmüştür. Ama başkanlık sistemi olsaydı, 61. Hükümete gelerek 5 yılda hesaplarsanız 305 yıl sürerdi. Nerden bakarsanız bakın bu sistemin Türkiye’ye 215 yıl kaybı oluşmuştur. 215 yıl zarardayız. Zararın neresinden dönerseniz kardır. Yeni süreç Türkiye’nin kalıcı istikrarını sağlayacak, başkanlık sistemine geçişin öncüsü olacaktır.”dedi.

Tüm dünyadaki büyük devletlerde başkanlık sisteminin bulunduğuna vurgu yapan Bağış, önemli avantajları olan sistem, istikrarı güvence altına aldığını söyledi.

Bağış, “Çünkü seçilen başkan en az 5 yıl o görevi yürütüyor. Geçmişte Türkiye’de koalisyon döneminde bir anayasa kitapçığı bir masadan başka bir masanın uçundan fırlatıldığında düşene kadar siz iş adamlarına yüzde 8 bin faiz ödettirdi. Bir anda insanların mal varlıkları yarı yarıya azaldı, borçları iki katına yükseldi. Ama bizim akla ermeyen muhalefet başkanlık sistemini bir sultanlık sistemini gibi gösteriyor, bir dikta sistem gibi gösteriyor. Bugün ABD başkanı Obama bir diktatör mü? Fransa cumhurbaşkanı bir diktatör mü? Başkanlık sisteminde yasama, yürütme ve yargı tamamıyla ayrıdır. Ama Türkiye’de bir çorba sistemi var. Türkiye darbe anayasasıyla yönetiliyor. 1960’tan sonra bir darbe anayasası, onu değiştiren de 1980 yılında yapılan bir darbe anayasası oldu. Halen de darbe anayasasıyla yönetilen bir ülkede olabildiği kadar demokrasi bulabilir. Bu yüzden artık halkın iradesini yansıtabilen bir sisteme kavuşmamız lazım. Eskiden partiler iktidar olurdu ama muktedir olamazdır, biz diyoruz ki vesayetlerin tamamını ortadan kaldıralım. Milletini iradesinden başka hiçbir muktedirin olmadığı, vesayetin olmadığı, kimsenin kimsenin üzerinde üstünlüğünün olmadı gerçek bir demokrasi sistemi oluşturmamız lazım.” Şeklinde ifade etti.

Ak Parti Siirt İl Başkanı Fevzi Sevgili’nin moderatörlük yaptı toplantıya, İş Adamı Ethem Sancak, LiMAK Holdingi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu, Siirtli girişimciler, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, partili ve çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantı soru cevapla sona erdi.

Bağış ve beraberindeki heyet daha sonra sahur için Ethem Sancak’ın köyü olan Sinep’e gitti.
Yorum Yazın