TİC Holding Header
  • USD 32.383
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.096
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Bakan dikkat çekti

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, yurdun sıcak hava dalgasının tesirine girdiğini belirterek, sıcaklıkların önümüzdeki günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini vurguladı.
Bakan dikkat çekti

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sıcaklıkların artmasıyla birlikte yangın mevsiminin başladığına dikkat çekerek, “Orman yangınlarının yüzde 90’ı insan hatasından kaynaklanıyor. Vatandaşlarımızın göstereceği hassasiyetle orman varlığımıza hep birlikte sahip çıkalım. Unutmayalım ki, elimizle yaktığımız ateşi gözyaşımızla söndüremeyiz” dedi.

Sıcaklık artışının orman yangınlarında da artışa neden olduğunun altını çizen Eroğlu, “Son 10 yıllık yangın çıkış sebepleri incelendiğinde meydana gelen yangınların yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğu görülmektedir. Yangın çıkmasında piknik ateşi, çoban ateşi, anız yakılması, avcı ateşi, kasıt gibi unsurlar rol oynamaktadır” diye konuştu.

Orman Genel Müdürlüğü’nce her yıl ortalama 4 bin anız ve kırsal alan yangınına müdahale edildiğini dile getiren Eroğlu, “Özellikle rüzgarın şiddetli olduğu zamanlarda çıkan anız ve kırsal alan yangınları bazen ormanlarla birlikte yerleşim yerlerini, köyleri, tatil sitelerini de tehdit etmektedir. Bu nedenlerle hava şartlarının yangına neden olduğu, özellikle rüzgarın şiddetli ve nisbi nemin düşük olduğu günlerde anız yakılmaması, orman içerisinde ve yakın yerlerde vatandaşlarımızın ateşle ilgili faaliyetlerden uzak durmaları gerekmektedir” ifadesini kullandı.

PİKNİK YAPANLAR DİKKAT

Orman yangınlarının çıkmasındaki en önemli unsurun dikkatsizlik ve tedbirsizlik olduğuna dikkati çeken Bakan Eroğlu, “Piknik yapmak için ormanlık alanlara gelenler yaktıkları ateşi söndürmeden ya da söndürdüklerini zannederek orayı terk etmektedirler. Piknik yaparken daha dikkatli olunmalı, ormanlara cam ve cam kırıkları ile sigara izmaritleri atılmamalıdır. Alo 177 ücretsiz orman yangın ihbar hattına herhangi bir duman görüldüğünde aranarak bilgi verilmelidir” dedi.

Bakan Eroğlu, ormana bitişik mülk sahipleri ve yazlıkçıların mülkler etrafındaki yanıcı madde miktarını azaltması gerektiğini kaydederek, “Evlerin etrafındaki ağaçlar budanmalı, bahçe temizliği için rüzgarlı günde ateş yakılmamalı, mülkleri sokağa bağlayan ve herhangi bir yangın durumunda kullanılabilecek uygun bir yol inşa edilmeli, yapı malzemesi olarak yangına daha dayanıklı malzeme kullanılmalı, mülklerin etrafında yangına dayanıklı vejetasyon ve sulama tesisi oluşturulmalı, mülklerde yangın esnasında kullanılabilecek yangın araç ve gereçleri bulundurulmalıdır” uyarısında bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce günlük Yangın Risk Haritası oluşturulduğunu ve riski yüksek bölgelere uyarılar yapıldığını belirten Eroğlu, bu uyarıların dikkate alınması gerektiğini söyledi. Orman Genel Müdürlüğü’nün bu kapsamda eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürüttüğünü bildiren Veysel Eroğlu, 2013 yılında 22 bin 314 çobanın eğitildiğini, 17 bin 445 köy ziyareti yapıldığını ve 246 bin 129 ilköğretim öğrencisine ulaşıldığını bildirdi.

ORMAN TEŞKİLATI YANGINLA MÜCADELEYE HAZIR
Yangınla mücadelede dünyanın örnek ülkelerinden kabul edilen Türkiye’nin ormancılık teşkilatının büyük bir insan ve ekipman kaynağı ile görev başında olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

“2013 yılında orman yangınları ile mücadelede 929 ilk müdahale ekibi oluşturulmuş, 11 bin yangın işçisi, 3 bin teknik eleman, 5 bin diğer personel olmak üzere toplam 19 bin personel görev yapmaktadır. 973’ü arazöz, 282’si su tankeri, 504’ü ilk müdahale aracı, 6’sı idari helikopter, 26’sı su atar helikopter, 6’sı amfibik uçak olmak üzere toplamda 2 bin 222 araç ve iş makinesi ile 38 hava aracı görev alacaktır. Ormanlarımız orman yangınlarına karşı 776 kuleden 24 saat gözetlenmektedir. 77 gözetleme kulesinde 154 kamera kullanılmıştır. Yangın söndürme süresini kısaltmak için ülkemiz genelinde havuz ve gölet sayısı bin 850’ye ulaşmıştır. Vatandaşlarımız da gösterecekleri hassasiyetle gücümüze güç katacaktır.”

Yorum Yazın