TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.875
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Başkent'te Afrika El Sanatları Pazarı açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Afrika ile coğrafi uzaklığımıza rağmen kalplerimiz hep birdir.
Başkent'te Afrika El Sanatları Pazarı açıldı
Salih Berktaş - Afrika Evi kalplerimizin buluştuğu yer olacaktır. 2005 yılından itibaren Türkiye-Afrika ilişkileri güçlenen bir seyir izlemektedir. Türkiye kıtada etkin varlık gösteren ilk 4 ülkeden biridir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Hamamönü’nde gerçekleştirilen Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’nin açılış törenine katıldı. Törene ayrıca Başbakan Binalı Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım ve Afrika ülkelerinin devlet başkanlarının eşleri katıldı. Van’daki hain terör saldırısına değinen Erdoğan, “Van’da şehit edilen askerlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Şehit ailelerimize sabırlar diliyorum. Ülkemizin başı sağolsun” ifadelerini kullandı.

Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’nin Türkiye’deki Afrika varlığı için bir buluşma mekanı olacağına dikkat çeken Erdoğan, “Afrika ile bin yıllık bir tarihi ilişkimiz var. Her Afrika seyahatimizde bu ilişkinin tazelendiğini görüyorum. Bu duyguyu şimdi ülkemde yaşamaktan çok mutluyum. Gönül köprüsü her yerde kurulabilir. Afrika ile coğrafi uzaklığımıza rağmen kalplerimiz hep birdir. Afrika Evi kalplerimizin buluştuğu yer olacaktır. 2005 yılından itibaren Türkiye-Afrika ilişkileri güçlenen bir seyir izlemektedir. Türkiye kıtada etkin varlık gösteren ilk 4 ülkeden biridir. Sahraaltı Afrika’ya 2000 yılında 330 bin dolar kalkınma yardımı yapılırken, 2013 yılında bu rakam 193 milyon dolara çıkmıştır. Devletimiz Afrika’ya kalkınma desteğini sürdürme kararlılığındadır. Uluslararası alanda her zaman Afrika’nın sesi olacaktır. Kıtada diplomatik temsilciliklerimizin sayısı her geçen gün artmaktadır. 2009 yılında 12 büyükelçiliğimiz varken, bugün bu sayı 39’a yükselmiştir. Diğer taraftan da THY, 31 Afrika ülkesinde 48 noktaya sefer düzenlemektedir. Türkiye’nin Afrika’ya dair tek arzusu kıtanın barış ve istikrarına katkı sağlamaktır. Afrika’nın kaynaklarının yine Afrikalılara katkı sağlayacak şekilde geliştirilmesidir. Sömürgeciliğin izlerinin olabildiğince silinmesidir. Bu nedenle Afrika sorunlarına Afrika çözümleri ülkemizin temel politikasıdır. Son 10 yılda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinden 6’sı Afrika’dadır. Afrika’nın istikbali parlaktır. Yer altı zenginlikleri ve genç nüfusuyla Afrika büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak sömürge tarihinden kalan birikmiş sorunları mevcuttur. Kıta bugün onlarla yüzleşmektedir. İç çatışmalar, darbeler, terör ve bunların sonucu ortaya çıkan istikrarsızlık Afrika’nın gücünü elinden almıştır. Yoksulluk, nüfus artışı, salgın hastalıklar birçok eğitim ve sağlık sorunu doğurmuştur. Dünyada yaşam süresi ortalaması 71 yılken, Afrika’da 56 yıldır. 2015 yılında Cumhurbaşkanımıza refakaten gittiğim Doğu Afrika ülkelerinden Afrikalı kadınlar için ne yapabiliriz sorusuyla döndüm. Kadınların el emeği ürünleri, hak ettikleri değerin altında ihraç ediliyor. Batılı ülkelerde pahalı butiklerde satışa sunuluyorlar. Bir nevi emek sömürüsü yapılıyor. El emeği ürünlerin hakettikleri değerlerde ülkemizde satışa sunulabileceği fikri ortaya çıktı. Afrika El Sanatları Pazarı, adil bir pazar anlayışı ile kurulmuştur” açıklamasını yaptı.

Törenin ardından Emine Erdoğan, Semiha Yıldırım ve Afrika devlet başkanlarının eşleri, Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’nin açılışını yaptı.
Yorum Yazın