TİC Holding Header
  • USD 32.337
  • EUR 35.222
  • Altın 2246.623
  • BIST 100 8792.15
  • Genel

Başkentte okul servis araçlarına sıkı denetim

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğretim yılının açılmasının ardından, okul servis araçlarına yönelik denetimlerini artırdı.
Başkentte okul servis araçlarına sıkı denetim
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, okul servis araçlarında emniyet kemerinden rehber öğretmen olup olmadığına kadar birçok ayrıntıya yönelik denetim gerçekleştiriyor.

Öncelik öğrencilerin güvenliği
Denetimlerde taşımacılık hizmeti sunan firmaların İçişleri Bakanlığının yayınladığı Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ne uygunluğu, servise çıkan tüm araçlarda kontrol ediliyor. Öğrencilerin güvenliğine yönelik tedbirlerin alınıp alınmadığına ağırlık verilen denetimler kapsamında yasal kriterlere uymadığı belirlenen araçlar hakkında zabıt tutan ekipler, Belediye Encümeni’ne sevk ettikleri araçların yetkilileri hakkında para ve park cezası da uyguluyor. Eksiklikleri tespit edilen servis aracı sahipleri ise niteliğine göre eksiklikleri gidermesi yönünde önce sözlü uyarılıyor.

Velilerle iş birliği
Eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla yoğunluk kazanan denetimlerin rutin ve şikayete bağlı olarak yapıldığını belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Fatih Eryılmaz, denetimler konusunda velilerle iş birliğinin önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Denetimlerle amacımız öğrencilerimizin okullarına geliş ve gidişlerini güvenli ve konforlu bir ortamda gerçekleştirmelerini sağlamak. Yoksa esnafın cezalandırılması değil. Esnafımızın da bunu anlayışla karşıladığına inanıyorum. Velilerimiz, araçlarda ilkokul ve ortaokul öğrencileri için rehber öğretmen olmasına, araçların okul bahçesi içinde öğrencileri indirip bindirmesine, fiyat tarifesinin araçta görünür yerde asılı olmasına kadar dikkat etsinler ve şikayetlerini, ALO 153 Mavi Masa hattına bildirsinler. Bu çok önemli.”

Servis araçlarında olması gerekenler
Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri yaptıkları kontrollerde servis araçlarında; belediye çalışma ruhsatı olup olmadığı ve ruhsatında okul ve iş yerinin yazılı olmasına, okul taşıtı veya personel taşıtı olduğuna dair bilginin trafik ruhsatında işlenmiş olmasına, arka kısmında “Dur” levhası ile “Okul Taşıtı” yazısı ve şeridinin bulunmasına, “Dur” levhasının öğrenci indirip-bindirme sırasında yanmasına, koltuk sayısına göre öğrenci taşınmasına, araç camlarının sabit olmasına, araç kapısının otomatik olup, içeriden sürücü tarafından açılmasına, fiyat tarifelerinin aracın ön camının sağ üst kısmında bulunmasına, okul araçlarının 12 yaşından küçük olmasına, taşıma sırasında müzik çalınmamasına, sürücünün kılık kıyafetinin düzgün olması ve sigara içmemesine, araçların temiz olması ve camlarının kırık olmamasına, her öğrenci için emniyet kemeri bulundurulması ve takılmasının sağlanmasına, ilköğretim ve orta öğretim öğrencileri için rehber öğretmen bulundurulmasına, hızlı ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanmamasına, ilk yardım çantası ve yangın söndürme cihazının bulundurulmasına, servis araçlarında kalorifer tesisatının çalışır durumda olmasına dikkat ediyor.