TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.089
  • Altın 2301.063
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Beş dilde üç boyutlu arkeoloji müzesi görücüye çıktı

Kırşehir Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin kapanış kokteylinde, Türkiye’de müzelerde ilk defa uygulanan üç boyutlu sanal ortamda gezinti yapıldı.
Beş dilde üç boyutlu arkeoloji müzesi görücüye çıktı

Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi kapanış kokteyline; Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Türker Yılmaz, ilçe Belediye Başkanı Erhan Talu ve daire amirleri katıldı.

Kokteylin açılış konuşması Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Gökgül yaptı. Sanal müze ve tarihi hakkında bilgi veren Gökgül, “Proje kapsamında müzede 20 tablet bilgisayar, 20 adet bluetooth kulaklık, rehber uygulamasında ise 20 vitrinin bilgisi yer almaktadır. Üç boyutlu objeler üç boyutlu tarama ile modellenmiştir” ifadelerini kullandı.

Kazılarla ilgili video gösterimi ve holografik canlandırmanın yapıldığı müzede ziyaretçilere bölge, tarihçesi ve kazılar hakkında bilgi veren bir sanal karakter oluşturulduğu belirtildi. Gökgül, “Video gösterimini sunan karakter Hitit giysili genç bir kızdır. Karaktere verilen isim ise Hititli Prenses ‘Harapşili’dir. Kaman Kalehöyük’ün Osmanlı, Demir, Hitit, Kalkolitik ve Neolitik çağlarını yansıtan üç boyutlu gözlüklerle canlandırmalar yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Müzede konuklara bilgilendirmeyi Pınar Temiz İlman, Dr. Emrecan Çubukçu, Kıvanç Çubukçu yaptı. Müzenin son teknoloji ürünleri ile gezilmesinin ardından konuşan Vali Çakacak, “Bu tür projelere her zaman ihtiyacımız var. Emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim. Yeni projeleri ve yazılımları diğer kurumlarımızda da görmek isterim” şeklinde konuştu.

Müzenin internet sitesinde Türkçe, İngilizce, Japonca, Almanca ve Fransızca bilgilendirme yapıldı. Kokteyl, basınla yapılan sohbetin ardından son buldu.

Yorum Yazın