TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Bilirkişi heyeti Phaselis'te keşif yaptı

Antalya'nın Kemer İlçesi Tekirova Mahallesindeki Phaselis Antik kenti yakınında bulunan 878 parselde yapılacak 280 odalı otel inşaatı için başvuran Ares Fasilis A.Ş.'ye çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu gerekli değildir şeklinde görüş bildiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan iptal davası kapsamında bilirkişi heyeti Phaselis'e geldi.
Bilirkişi heyeti Phaselis'te keşif yaptı
ANTALYA / İHA - Bilirkişi heyetinin gelmesinden önce davayı açan sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan bir grup söz konusu yere gelerek tepkilerini dile getiren bez afişler astı. Konuyla ilgili bilgi veren platform sözcülerinden Erdal Elginöz, 2005 yılında gerçekleşmiş tahsisle başlayan süreci incelediklerinde hukuka aykırı gördükleri durum nedeniyle Kemer, Tekirova ve Çıralı'dan yerel sivil toplum örgütleri ve Antalya Merkezli bazı meslek kuruluşları ile bölgede yaşayan vatandaşların bir araya gelerek Antalya İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını söyledi.

Elginöz, söz konusu davada alınan keşif kararının uygulandığını belirterek şöyle konuştu: "Hatırlanacağı üzere, söz konusu otel projesi, 185 bin metrekarelik, 1000 yataklı, 3 büyük, 13 küçük havuz, toplam 286 adet beton bina ve çeşitli beton otel fasiliteleri içeren gerçek bir beton yığınıdır. Üstelik, otele tahsis edilen alanın 20 bin metrekaresi 1. Derece antik Sit alanıdır ve içinde belirgin kültür mirası yapılar barındırmaktadır. Aynı zamanda tamamı Beydağları Sahil Milli Parkı içinde kalan otel projesi için, milli park uzun dönem planlarında uygunsuz düzenleme yapılmış, imar planları yine usule aykırı şekilde değiştirilmiştir. Yine bu otel nedeniyle çok sayıda yetişmiş çam ağacı kesilecektir ve bu ağaçların sayısı ve maliyeti hakkında ÇED raporunda hiçbir bilgi yoktur." Elginöz, mahkemenin "ÇED gerekli değildir" şeklindeki kararı iptal edeceğine inandıklarını söyledi.

Antalya 2. İdare Mahkemesi üyelerinden birinin gözetiminde yapılan keşifte, bilirkişiler Prof.Dr. Tuncay Neyisçi (Orman Fakültesi çıkışlı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi), Yrd. Doç. Dr. Niyazi Demircan (Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi), Doç.Dr. Meryem Atik (Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü), otelin yapılacağı alanda inceleme yaparak, raporlarını hazırlamaya yarayacak bilgi edinmeye çalıştı.

Bilirkişilere bilgi verilirken, oteli yapacak firma temsilcileri ile davacı temsilcileri arasında görüş ayrılıkları ve tartışma çıktı. Davacı temsilcileri, bilirkişi heyetinde arkeolog bulunmamasına da tepki· göstererek, "Atanan bilirkişilere sözümüz yok ama projenin uygulanacağı yer, arkeolojik bir bölge. Burada arkeolog bilirkişi de olmalıydı" dediler.

Jandarmanın güvenliği sağladığı keşif 2,5 saat sürdü.
Yorum Yazın