TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Biyoloji öğretmeninin buluşu ile İstanbul seraya dönecek

Emekli olunca köyüne dönüp domates, salatalık yetiştirme hayali kuranların artık uzun yıllar beklemesine gerek kalmadı. 'Evsera' adı verilen nano teknoloji ürünü bitki şurubu sayesinde evinizin balkonunda, çatıda veya güneş gören herhangi bir odada topraksız üstelik de organik tarım yapmak mümkün.
Biyoloji öğretmeninin buluşu ile İstanbul seraya dönecek
Fatma Güler - İSTANBUL / İHA - Biyoloji öğretmeni Yaşar Özdemir tarafından 15 yıl süren araştırma sonucu üretilen Evsera, yılda 4 defa hasat yapma imkanı sunuyor.

Pamuk, kum, kömür, taş, kumaş, su veya peçete üzerinde dahi bitki yetiştirmeye olanak tanıyan ürün sayesinde 3 metrekarelik balkonda 100 kilo sebze yetiştirmek mümkün.

Evsera adını verdiği özel karışım şurupla toprağa gerek kalmaksızın her ortamda tarım yapmayı mümkün hale getiren Güngören Erdem Beyazıt Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni Yaşar Özdemir, büyük şehirlerde tarımı yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Patentini aldığı buluşun Tarım Bakanlığı tarafından yılın icadı seçildiğini anlatan Özdemir, “Bu karışım dünyadaki nano teknolojik karışımlardan çok farklı bir içeriğe sahip. Henüz bu içeriğe sahip bir karışımı hiç kimse üretemedi. Buluşumuz için Rusya’dan ABD’ye kadar pek çok ülke özel davetle bizi işbirliği için çağırdılar. Fakat ben bu keşfin ülkemize fayda sağlamasını istiyorum. Bugüne kadar yaklaşık 8 bin öğrenciye nano teknolojiyle topraksız hasat yapmayı öğrettim. Çoğu öğrenci fasulye, salatalık, çilek bitkisini ilk defa okulda yetiştirerek gördü. İsrailli, Amerikalı bilim adamlarının yaptığı üretimin aynısını öğrencilerime uygulatıyorum. Hedefim tarım alanında Türkiye’yi süper güç yapacak öğrenciler yetiştirmek. İsteyen herkes bu şurupları alıp evinde topraksız tarım yapabilir” diye konuştu.

"BALKONDA YILDA 4 DEFA HASAT YAPILABİLİR"
Tayini İstanbul’a çıkınca en çok köyünün mis kokulu domateslerini özlediğini anlatan Yaşar Özdemir, "Balkonda saksılarda sebze yetiştirmeye başladım. Fakat bir türlü aynı tadı ve verimi alamadım. Köyümün domatesinin lezzet ve kokusunu yakalamak için tam 15 bin deney yaptım. En sonunda Evsera’yı geliştirdim. Bu ürün sayesinde bitkiye ihtiyacı olan 78 çeşit besini yeterince veriyorum. Şurubun karışımı tamamen organik olduğu için sebzeler de doğal görünüm ve lezzette yetişiyor. Buluşumuz sayesinde toprağa, tarlaya veya sulama kanallarına gerek yok. Taş, pamuk, talaş, kum hatta peçete üzerinde bile tarım yapmak mümkün. Basit bir dairenin balkonunda 5 kişilik bir ailenin tüm ihtiyacı sebzeyi yetiştirmek mümkün. Bitkinin güneş veya ışık görmesi yeterlidir. Herhangi bir mevsim veya sezona bakılmaksızın 365 gün mahsul alınabilir. Biz yaptığımız çalışmalarda örneğin bir domatesten yılda 4 defa mahsül alıyoruz. Normal sebze 3 ayda yetişiyorsa Evsera ile 1 buçuk ayda hasat yapmak mümkün. Devlet ve iş dünyası destek olursa buluşumu daha da geliştirmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL SEBZE İHTİYACINI BALKONDA VE ÇATIDAN SAĞLAYABİLİR"
İstanbul’daki çatıları ve balkonları tarıma açarak şehrin sebze ihtiyacını karşılamanın mümkün olduğunu anlatan Özdemir, “Evsera ile bitkiye ne fazla ne de az, sadece ihtiyacı kadar organik mikro besin ve fosfor, kalsiyum gibi maddeleri veriyoruz. Bu yöntemle aşırı gübreleme, nadas gibi uygulamalar da tarihe karışacak. Verimsiz topraklarda da yüksek rekoltede her türlü kimyasaldan ve katkı maddesinden uzak tarım yapmak mümkün hale gelecek. Evsera’yı topraklı tarımda da kullanmak mümkün. Amacımız sıfır hata ile doğal tarım yapmak ve kaynak israfına son vermek” diye konuştu.
Yorum Yazın