TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Bu bayanlar başarılarıyla parmak ısırtıyor

Dünya Kadın Hakları Günü’nde Samsun’da değişik sektörlerde çalışan ve mesleğinde tek olma özelliğini taşıyan bayanlar başarılarıyla parmak ısırtıyor.
Bu bayanlar başarılarıyla parmak ısırtıyor
İHA - Samsun’da bulunan tıbbi aletler firması üretim tesislerinde istihdamın yüzde 30’unu oluşturan kadın işçilerden CNC Operatörü Zeynep Bekar, erkeklerle birlikte tesviye, torna makinelerinde çalışırken, ulaşım sektöründe çalışan Sevilay Germi ise SAMULAŞ Raylı Sistem Kontrol Merkezi Şefi olarak Türkiye’de bu alanda tek şef olma unvanına sahip.

Samsun’da üretim yapan Bahadır Tıbbi Aletler’de 10 yıldır CNC Operatörlük, Programcılık ve Modelleme Uzmanı olan Zeynep Bekar, işini severek yaptığını belirtti. Bekar, “Bu işte CNC Operatörlük ve Programcılık işi yapmaktayım. Bu işi de yaklaşık olarak 10 yıldır çalışıyorum. Yaptığım iş Bahadır Tıbbi Aletler’de cerrahi aksesuar aletlerini ve aletlerin parçalarını yapıyorum. Yaptığım bu aletlerin programlarını, teknik kısmını, çizim kısmını ve operatörlük kısmını kendim yapmaktayım. Tabi ki bu işin zorluk aşamaları da var. Bir bayan olarak çok güzel ve her bayanın yapabileceği bir meslektir. Bu mesleğin zor olan kısmı güç kısmıdır. Aslında bir bayan olarak bu gücü ben kendimde buluyorum. Samsun’da tek bayan CNC operatörü ve programcısıyım. Yaptığım işi severek yapıyorum. Sadece erkekler yapacak diye bir kural yok. Bu işi bayanlarda çok rahat yapabilir. Bu işin bayanlar yönünden artmasını ve gelişmesini istiyorum. Bayanlarında bu işe katılmasını temenni ediyorum” dedi.

Firmalarında yaklaşık olarak yüzde 25-30 arasında bayan personel çalıştırdıklarını belirten Bahadır Tıbbi Alet Cihaz ve İnşaat Makine San. Tic.AŞ. Satış Pazarlama Müdürü Hasan Gürkan Bahadır, “Biz firma olarak yaklaşık 200 personelle çalışıyoruz. Bunların yüzde 25 - 30’u bayan personeller. Bu bayanları ofislerde değil, talaşlı imalat, baskı gibi alanlarda da çalıştırıyoruz. Bayanlarda bizim ayrımımız yok. Burada bayan çalışma arkadaşlarımız titizlikleriyle, çalışma kabiliyetleriyle, öğrenme istekleriyle bize faydalı oluyorlar” diye konuştu.

MİLYONLUK TRENLER ONA EMANET
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı SAMULAŞ’ta Kontrol Merkezi Şefi olarak çalışan fizik bölümü mezunu Sevilay Germi, trenlerin işleyişinden sorumlu. Yaptığı işte Türkiye’de tek olduğunu ifade eden Sevilay Germi, “Burada açıldığı günden beri çalışmaktayım. İlk işe makinistlik ile başladım. Daha sonra kontrol merkezi operatörlüğü yaptım ve vardiyalı olarak çalıştım. Şimdi de 1.5 senedir Kontrol Merkezi Şefliği yapıyorum. 9 operatörümüz var. Burası 24 saat açık. Trenlerin konumları, yönetim sistemi ve işletmeleri tamamen buradan sağlanıyor. OMÜ Fizik Bölümü’nü bitirdim. Yüksek lisansımı da burada tamamladım. Şimdi de çalışma hayatıma daha faydalı olacağını düşündüğüm için uzaktan eğitimle Raylı Sistem İşletmeciliği’ni okuyorum. Türkiye genelinde bayan kontrol merkezi şefi olarak mevcut değil. Bizde bayan çalışan çok fazla. Bu işin bayanlar açısından zorlukları kendinize, evinize ve özel hayatınıza zaman ayırma konusunda daha kısıtlısınız ama bekar olunca daha rahat oluyor. Sürekli hatla ilgili her konuda bilginiz olması gerekiyor. Donanımın yanında bilgi sahibi de olmanız çok önemlidir. Ben bu işi zevkle yapıyorum” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın