TİC Holding Header
  • USD 32.329
  • EUR 35.157
  • Altın 2302.146
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Çayüstü köyü Hasankeyf'e alternatif olmak istiyor

Batman merkeze bağlı Çayüstü köyü sakinleri tarihi antik kent Hasankeyf’e alternatif olmak ve köylerinin turizme kazandırılmasını istiyor.
Çayüstü köyü Hasankeyf'e alternatif olmak istiyor
İHA - Merkeze bağlı Çayüstü köyünde 25 aile mağaralarda yaşamaya devam ediyor.

Mağarayı bir kültür, yaşam biçimi, huzur veren bir mekan olarak nitelendiren aileler hayatlarından memnun olduklarını ve köyün turizme kazandırılarak canlandırılmasını istedi.

4 bin yıllık tarihi geçmişleri olduğu tahmin edilen Çayüstü köyündeki mağaralarda yaşayan köylüler, kışın sıcak, yazın serin olma özelliği nedeniyle çekici buldukları mağara yaşamını aynı zamanda nostaljiyi yaşatmak için sürdürdüklerini belirtiyor. Şark odası şeklinde döşenmiş mağaralar modern bir otel odasını andırırken, televizyon ve buzdolabı gibi her türlü elektronik eşya mağaralarda kullanılıyor.

“HASANKEYF’E ALTERNATİF OLMAK İSTİYORUZ”
Hasankeyf’in Ilısu Baraj suyu altında kalacağını hatırlatan Çayüstü köyü sakinlerinden Abdurrahman Ekinci, mağaraları ve tarihi geçmişe sahip Çayüstü köyünün Hasankeyf’e alternatif olmasını ve turizme kazandırılmasını istedi. Ekinci, "Köyümüzün geçmişi 4 bin yıl öncesine dayanıyor, tarihi olarak çok eski bir geçmişe sahiptir. 4 bin yıldan beri insanlar mağarada yaşıyor. Mağaralarımız kışın sıcak, yazın da sanki mağaranın içi buzdolabı gibiymiş kadar serindir. Kışın da insanlar bu mağaralarda sobasız da dayanabiliyorlar. Kısa bir süre sonra Hasankeyf su altında kalacak, bunun için gelen turistler açısından yeni bir tarihi mekana ihtiyaç olacak. Biz de buranın yeni bir Hasankeyf olmasını ve şu anki Hasankeyf’e alternatif olmasını istiyoruz. Köyümüz hem Dicle Nehri’ne yakınlığı ve mağaralarımızın çok eskiye dayanması ve güzel bir atmosfere sahip olmasından dolayı turistlerin ilgisini çekeceğine inanıyoruz. Bu köyün turizme kazandırılması için yetkililerden ilgi bekliyoruz” dedi.

“YOL SORUNU NEDENİYLE KÖYE GELEN BİR DAHA GELMEK İSTEMİYOR”
Merkeze bağlı Çayüstü köy yolunun asfaltsız olduğunu ve köye gelen ziyaretçilerin yol sorunu nedeniyle bir daha gelmek istediğini belirten Ekinci, “Köyde 20-25 hane var ve bunların hepsi de mağarada yaşıyor. Ama genelde Batman merkezde yaşıyorlar çünkü yol ulaşımı iyi olmadığı için gelmek istemiyorlar. Ama burası turizme kazandırılırsa gelen giden olacak ve yollarımızda yapılmış olacak. Ulaşım sorunu olduğu için çok fazla kişi yaşamıyor genelde Batman merkezi tercih ediyorlar. Arabasıyla köye gelen ziyaretçi yol sorunu nedeniyle bir daha gelmek istemiyor” diye konuştu.
Yorum Yazın