TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.129
  • Altın 2306.832
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Çorum'da keneden ilk ölüm

Çorum'da merkeze bağlı Babaoğlu köyünde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen bir kişi hayatını kaybetti
Çorum'da keneden ilk ölüm

(BÜLENT ÖZKALELİ-M. MUTTALİP YALÇIN / ÇORUM) - Çorum'da 2012 yılında hastalık taşıyan kenelerin bulaştırdığı KKKA hastalığı nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti. Edinilen bilgilere göre, merkeze bağlı Babaoğlu köyünde hayvancılıkla uğraşan 1 çocuk babası Berat Keleş (29), ahırda hayvanlarla ilgilendiği sırada vücuduna kene yapıştı. İddialara göre, vücuduna yapışan keneyi sonradan fark eden Keleş, kendisi çıkardı. Olayın üzerinden birkaç gün geçince baş ağrısı, bulantı ve yüksek ateş şikayetleri başlayan Berat Keleş, Çorum Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne başvurdu. Kene ısırmasına bağlı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tanısı konulan Keleş, 26 Nisan'da Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Keleş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Keleş'in cenazesi yakınları tarafından hastane morgundan alınarak Babaoğlu köyüne getirildi. Cenaze araçtan indirilmeden önce tabutu taşıyacak olan vatandaşlara eldiven ve maske dağıtıldı. Köyde kılınan cenaze namazının ardından cenaze aracından alınan Keleş'in cenazesi köy mezarlığında ip yardımıyla özel olarak hazırlanan 3 metre derinliğindeki mezara indirildi. İnsanlara kene vakalarına karşı daha duyarlı olmaları için çağrısında bulunan uzmanlar, "İnsanlar 'bu kene bizim kene' diye dikkate almıyor. Kene bizim olmaktan çıktı mutasyona uğradı. Öldürücü hale geldi" diye uyarıda bulundu. Vücuduna kene yapışan insanların keneyi kendileri çıkarsa dahi mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu konuda halktan da duyarlılık beklediklerini söyledi.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Çorum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi, Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'nün katılımıyla yapılan toplantıda il genelinde meraya çıkan büyük ve küçükbaş hayvanların tamamını kapsayacak şekilde ilaçlama yapılmasını kararlaştırmıştı.

194 bin büyükbaş 148 bin küçükbaş hayvan bulunan Çorum'da, meraya çıkan tüm hayvanların kene riski altında olduğu için meraya çıkan tüm hayvanların ilaçlanacak. İlaçlama üç periyot halinde gerçekleştirilecek. İlaçlamaların ilk periyodu başladı. İkinci periyodunu Mayıs ayı içerisinde, son periyodunu ise Haziran ayı içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Toplantıda arazi ve çevre ilaçlamasının ilaçlanan alandaki ekolojik dengeyi bozması nedeniyle önerilmezken ancak ahırlar, ağıllar ile piknik alanlarının uzman görüşü alınarak ilaçlanabileceği görüşüne varıldı.

Kene ile mücadele çalışmaları kapsamında eğitim çalışması yapılacağı öğrenilirken, dağlık ve ormanlık alanlarda hastalığın yaygın olduğu, bu nedenle çiftlik hayvanları ile kene kaynağı olabilecek yaban tavşanı, kirpi, domuz, deve kuşu ve bazı kuşlardan uzak durulmasını istendi.

 

Yorum Yazın