TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.976
  • Altın 2324.157
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Azerbaycan'la imzaladığımız protokol ticaret hacmi hedefi için önemli bir aşama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 'Azerbaycan'la imzaladığımız protokol ve eylem planı, 15 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için önemli bir aşama.' dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Azerbaycan'la imzaladığımız protokol ticaret hacmi hedefi için önemli bir aşama
AA - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Azerbaycan ile ikili ilişkilerimize ivme kazandıracak yeni eylem maddeleri de dahil toplamda 138 karardan oluşan eylem planı üzerinde mutabık kaldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Ali Asadov eşbaşkanlığındaki Türkiye-Azerbaycan heyetleri arasındaki Karma Ekonomik Komisyonu 9. Dönem Toplantısı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Oktay ve Asadov ilk olarak ikili bir görüşme gerçekleştirirken, daha sonra konuk Azerbaycan Bakanları ve Türkiye Cumhuriyeti Bakanları arasında ikili görüşmeler yapıldı. Heyetler daha sonra Karma Ekonomik Komisyonu 9. Dönem Toplantısı için bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrasında ilk olarak iki ülke bakanları arasında, mesleki eğitim, ulaştırma ve bilgi teknolojileri, helal akreditasyon alanına ilişkin mutabakat zaptı ve 9. Dönem KEK Protokolü imza törenleri gerçekleştirildi. Daha sonra Oktay ve Asadov ortak basın açıklaması düzenledi.

Ortak basın açıklamasında konuşan Oktay, dün iki ülke iş insanları ile kapsamlı istişareler gerçekleştirdiklerini ve bugün de 9’uncu Karma Ekonomik Komisyon toplantısını tamamladıklarını belirterek, “Sağlanan mutabakat ile 138 maddeden oluşan 9’uncu dönem Karma Ekonomik Komisyon Protokolünü Sayın Başbakan ile birlikte imzalamış bulunuyoruz; milletimize ve kardeş Azerbaycan Halkı’na hayırlı olsun. Toplantı sonuçları Azerbaycan’ın Karabağ’da kazandığı şanlı zafer sonrası Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev liderliğinde milletimizin omuz omuza dünyaya verdikleri mesajla aynı doğrultudadır. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı ile bu fikir birlikteliğinin ekonomik ve ticari altyapısını ve işbirliğimizin yol haritasını güncellemiş olduk” diye konuştu.

"Bugün imzaladığımız İşbirliği Protokolü ve Eylem Planının 15 milyar dolarlık hedefe ulaşmada önemli bir aşama olacağına inanıyorum"
Azerbaycan ile ikili ticaretin, Covid-19 salgınının olumsuz etkilerine rağmen 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak enerji dahil 4,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, hedeflerinin 2023 yılında 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak olduğunu bildirerek, “Bugün imzaladığımız İşbirliği Protokolü ve Eylem Planının 15 milyar dolarlık hedefe ulaşmada önemli bir aşama olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

"138 karardan oluşan eylem planı üzerinde mutabık kaldık"
Bugünkü toplantıda, sanayi ve teknoloji, enerji, şehircilik, savunma, kültür ve turizm, ulaştırma ve haberleşme, tarım ve gıda güvenliği, eğitim, gençlik ve spor gibi alanlarda işbirliği imkanlarını ele aldıklarını ve bunları karara bağladıklarını aktaran Oktay, “Ayrıca, ülkelerimiz arasında ‘Türkiye-Azerbaycan Sermaye Fonu’ oluşturulmasına dair değerlendirmelerimiz oldu. Diğer taraftan rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji alanlarında ve madenlerin ortak aranması ve işletilmesi alanlarında işbirliği imkanlarını değerlendirdik. İkili ilişkilerimize ivme kazandıracak yeni eylem maddeleri de dahil toplamda 138 karardan oluşan eylem planı üzerinde mutabık kaldık” açıklamasında bulundu.

“Türkiye üzerine düşeni yapacak”
Oktay, alınan kararlarda öne çıkan bazı konuları ise şu şekilde anlattı:
“Tercihli ticaret anlaşması kapsamının genişletilmesi, ki bu konuda bizim nihai hedefimiz bir serbest ticaret anlaşması imzalanmasıdır. Bu arzu ettiğimiz bir sonuçtur. İnşallah ‘buradan oraya varırız’ diye ümit ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız kararlılıkla devam edecek. Tohumculuk alanında işbirliği müzakerelerinin tamamlanması, Şahin (SOM) füze Savunma sisteminin Azerbaycan Hava Kuvvetleri envanterindeki savaş uçaklarına entegrasyonu, Siber tatbikatlara ortak katılım sağlanması, Türkiye - Azerbaycan Mesleki Eğitim Kurumu’nun faaliyete geçirilmesi, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı çalışmalarının hızlandırılması, Nahçıvan’la ikili ticarette gümrük muafiyeti bulunan ürün sayısının artırılması, Türkiye Petrolleri’nin Azerbaycan’daki yatırımlarına yönelik Azerbaycan tarafınca finansman kolaylığı sağlanması ve petrol sahası ortaklıkları kurulması, özellikle altını çizerek vurgulamak isterim ki; mutabık kaldığımız eylemler arasında önceliğimiz; işgalci Ermenistan’dan kurtarılan ve özgürleştirilen bölgelerin kalkındırılmasına ve ihya edilmesine yönelik çalışmalardır. Yukarı Karabağ’da Azerbaycan Bayrağının dalgalandığı her bir noktada işgal yıllarının izlerinin silinmesi, yoksulluğun giderilmesi ve bölgenin tarihindeki ihtişamlı yıllarına döndürülmesini asli vazifemiz olarak görüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız işgalden kurtarılan bölgelerin ‘akıllı şehir’ modeliyle çağımızın şartlarına uygun bir yapılanmaya kavuşması için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ise zarar gören altyapının, iletişim ve enerji hatlarının yenilenmesi ve ‘Yeşil Enerji’ konseptinin bölgede hayata geçmesi için Azerbaycanlı kardeşlerimize tüm desteği verecektir. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığımız, işgalden kurtarılan toprakların yeniden tarıma elverişli hale getirilmesi için gerekli desteği sağlayacaktır. Bölgede zarar gören kültür varlıklarının restorasyonu için de TİKA üzerine düşeni yapacaktır.”

"Allah kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi daim etsin"
Türkiye’nin, Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtulmasına nasıl destek olduysa, bölgenin yeniden hayat bulmasına ve istikrara kavuşmasına da aynı samimi desteği vereceğini ifade eden Oktay, “Ermenistan, Karabağ’da kadın, çocuk demeden sivilleri katlederken uluslararası toplum sessizliğe bürünmüştü. Biz ise, Karabağ davasına Cumhurbaşkanımız liderliğinde bugüne kadar masada verdiğimiz desteği sahaya da yansıttık ve hamdolsun artık Karabağ şanlı bir zaferi ifade ediyor. Çünkü bizim kardeşliğimiz zamana göre, duruma göre ya da şartlara göre değişmez. Bazı grupların yaptığı gibi masada ayrı sahada ayrı tavırlar da göremezsiniz bizde. Teröre karşı da, çifte standartlara karşı da, oldubittilere karşı da tavrımız nettir. Allah kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi daim etsin” şeklinde konuştu.

"İş forumunda sağladığımız işbirliği iklimine diğer dost ülkeleri de dahil etmeyi sürdüreceğiz"
Karma Ekonomik Komisyonu 9. Dönem Toplantısı çerçevesinde imzalanan Helal Akreditasyon İşbirliği Mutabakat Zaptı, TÜRKAK-AzAK İşbirliği Mutabakat Zaptı, Ulaştırma ve Bilgi Teknolojileri alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı ve Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Protokolünün hayırlı olmasını dileyen Oktay, “Buna ek olarak dün gerçekleştirdiğimiz Türkiye-Azerbaycan İş Forumu dahilinde firmalarımız arasında imzalanan 11 anlaşmanın ticari ilişkilerimize bereket getirmesini temenni ediyorum. İş forumunda sağladığımız işbirliği iklimine diğer dost ülkeleri de dahil etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye-Azerbaycan-Pakistan Üçlü İş Forumu’nun bu yıl içinde teşkil edilmesini destekleyecek ve Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu (TAGİF) altıncı toplantısının gerçekleşmesinin de takipçisi olacağız” dedi.

Bugün alınan kararların, ekonomik ilişkilerin somut eylemler temelinde ticaretten enerjiye, ulaştırmadan eğitime, tarımdan sağlığa pek çok alanda daha ileriye taşımaya kararlılıklarının bir göstergesi olduğunu vurgulayan Oktay, “Ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin en kısa zamanda kardeşlik ilişkimizi yansıtacak seviyelere ulaşmasını temenni ediyorum. Yürütülen çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini aktardı.

"Niyetimiz ve emelimiz bir"
Azerbaycan Başbakanı Asadov ise, gerçekleştirdikleri seyahatin çok verimli geçtiğini, iki gün içerisinde güzel toplantılar yaptıklarını belirtti. Gerçekleştirilen toplantılarda birçok meseleyi müzakere ettiklerini kaydeden Asadov, görüşmelerde hiçbir fikir ayrılığına düşmediklerini, Türkiye ve Azerbaycan’ın niyetinin ve emelinin bir olduğunu aktardı. Asadov, Türkiye - Azerbaycan kardeşlik ilişkileri doğrultusunda önemli kararlar aldıklarını ve protokoller imzalandığını bildirdi.

Her iki ülkenin dış meselelerde de birbirini her zaman desteklediğinin altını çizen Asadov, hem dün hem de bugün gerçekleştirilen toplantılarda her iki tarafında buna önem verdiğini tekrar gösterdiğini vurguladı.
Yorum Yazın