TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 35.003
  • Altın 2324.829
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Defne Türkiye'de kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hayata geçirilen yeni eylem planıyla, defne ürünlerinin kullanımı yaygınlaştırılarak kalkınmada lokomotif olması hedefleniyor.
Defne Türkiye'de kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak
AA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yeni bir eylem planı daha hazırlayarak hayata geçirdi. Eylem planıyla defne, Türkiye'de kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak.

Anavatanı Anadolu ve Balkanlar olan defne, Akdeniz bitki örtüsünün karakteristik bitkilerinden biri olarak tanımlanıyor. Türkiye'de Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde kıyı şeridi boyunca yayılış gösteren defneye, yaklaşık 600-800 metre yüksekliklerde rastlanıyor. Dünyada ise Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bütün ülkelerde ve Rusya'nın Karadeniz kıyılarında defne yetiştirilebiliyor.

Dünyadaki ihtiyacın yüzde 90'ı Türkiye'den temin edilen defnenin, baharat olarak kullanımının yanında son yıllarda gıda destek, ilaç, kozmetik ve kimya gibi çok sayıda alanda kullanılması bitkiye olan talebi artırıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı da hazırladığı eylem planıyla, tabii defne alanlarından yapılan yaprak ve tohum faydalanmalarının sürdürülebilir nitelikte olmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, üretimde yaşanan değer kayıplarının azaltılmasını, defne ürünlerinin kullanım miktarının ülke genelinde yaygınlaştırılmasını ve orman köylüsünün gelirlerinin artırılarak kalkınmada lokomotif olmasını hedefliyor.
Yorum Yazın