• Genel

Doğru ağız hijyeni nasıl sağlanır

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, doğru ağız hijyeninin nasıl sağlanması gerektiği hakkında bilgi verdi.
Doğru ağız hijyeni nasıl sağlanır
Dişlerin iç, dış ve çiğneme yüzeylerinden bakteri plağını ve yiyecek artıklarını uzaklaştırmanın en etkili yolunun dişlerin doğru fırçalanması olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, çürük ve dişeti hastalığı oluşumunun engellenmesinin sürekli ve iyi bir ağız bakımı ile gerçekleşebileceğini söyledi.

Karaduman, doğru diş fırçalama yöntemlerini şöyle sıraladı:
“Diş fırçanızı 45 derecelik bir açıyla diş-dişeti birleşimine yerleştirin, fırçanızı kıl uçlarının aynı yerde kalmasına özen göstererek, küçük daireler çizecek şekilde hareket ettirin, aynı hareketi her dişin üzerinde 10'ar saniyelik sürelerle tekrarlayın, alt ve üst dişlerinizin iç ve dış yüzeylerini aynı yöntemle temizleyin, alt ve üst azı dişlerinizin çiğneme yüzeylerini fırçanızı ileri geri hareket ettirerek temizleyin, dilinizi de fırçalamayı unutmayın ve dişlerinizi fazla sert fırçalamamaya özen gösterin.”

Uygun bir teknik kullanılmazsa dişlerin zarar göreceğini belirten Karaduman, “Sert ve yanlış fırçalama tekniği; dişeti çekilmesi, diş yüzeyinde madde kayıpları ve hassasiyet oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca tam temizlik etkisi sağlanamadığında çürük ve dişeti hastalıklarını önlemek zorlaşmaktadır” ifadelerini kullandı.

EN İYİ DİŞ MACUNU VE EN İYİ FIRÇA KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Diş fırçası seçerken onaylanmış ve diş hekiminin tavsiye ettiği ürünlerin alınması gerektiğini söyleyen Karaduman, en iyi diş macunu ve en iyi fırça hangisidir sorularının cevabının kişinin ağız durumuna göre değişebileceğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Karaduman, “Diş fırçaları; boyut, şekil ve fırça kıllarının dizilişi, sertliği ve uzunluğuna göre farklılıklar gösterirler. Küçükbaşlı, sık kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış, düz kesimli kıl demetleri olan, yumuşak veya orta sert fırçalar seçilmelidir. Böylece dişler arasına ve ağzın bütün bölgelerine erişip temizleyebilmek kolay olur. Ortalama 3-4 ayda bir fırçanın değiştirilmesi tavsiye edilir. Eğer normal diş fırçası ile etkili fırçalama yapılamıyorsa doğal diş fırçası ilave olarak önerilebilir” şeklinde konuştu.

Diş ipi kullanımının nasıl olması gerektiği hakkında bilgi veren Karaduman, “Diş fırçalama, diş yüzeylerinin ancak beşte üçünü temizler. Bu nedenle temizlenmeyen diş aralarında oluşacak bakteri plağını temizlemek özel bir bakım gerektirir. Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları özellikle bu bölgelerde başladığı için her gün düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi kullanımı ise fırçalamadan sonra yapılmalıdır. Diş ipi her iki elimizin işaret parmağına dolanarak ve başparmağımızın yardımıyla kullanılır. Diş ipini dişlerinizin arasından yavaş hareketlerle ve kontrollü olarak geçirin. Dişetini yaralayacak sert ve ani hareketlerden kaçının. Diş ipini her dişin çevresinde c harfi çizecek şekilde ileri-geri yukarı-aşağı hareket ettirerek ara yüzü temizleyin. Aynı işlemi her dişinizde tekrar ederek tüm dişlerinizi tam olarak temizleyin. Bu şekilde kullanamayan hastalarda sapan şeklinde alt ve üst çeneye uygun olarak açılandırılmış bir taşıyıcı üzerine sabitlenmiş diş ipi ihtiva eden hazır araçlar kullanılabilir” dedi.

SUPERFLOSS YÖNTEMİ GÜNDE BİR KEZ UYGULANMALI
Superfloss yönteminin de günde bir kez uygulanması gerektiğini söyleyen Karaduman, “Superfloss, köprü protezleri varlığında diş ipinin aralarından geçemediği için proteze dâhil olan dişlerin ara yüzeylerinin ve köprü gövdesinin altının temizlenmesinde kullanılır. Bu amaçla bu ipler; köprü elemanları arasından geçmeye yarayan sertleştirilmiş uç kısım, temizleyici süngerimsi kısım ve normal diş ipi kısımlarından oluşur. Günde bir kez mutlaka uygulanmalıdır” diye konuştu.

Ara yüz fırçalarının ise diş aralarında geniş boşluklar ya da braketler, köprüler ve implantlar varlığında dişler arası bölgenin temizliğinde kullanıldığını belirten Karaduman, “Ara yüz fırçaları bir sap kısmı ile bir taşıyıcı ucuna yerleştirilen silindirik veya konik değişebilen küçük fırçalardır. Eğer varsa interdental diş fırçası kullanımı sizin için daha faydalı olabilir” şeklinde konuştu.

Bireyin ağız bakımını kolaylaştırmak amacıyla gerekli durumlarda ağız gargaralarının önerilebileceğini söyleyen Karaduman, “Ağız gargaraları hiçbir zaman tek başına yeterli değildir, diş fırçası ve diş ipinin yaptığı mekanik temizlik işlemlerine kimyasal olarak destek olur. İçerdikleri maddelere göre ve amaçlarına göre periodontist tarafından seçilerek önerilir” dedi.

Yüksek basınçlı su püskürten diş duşu aletlerinin yumuşak bakteri plağını ve kaba gıda artıklarını temizlediğini ifade eden Burcu Karaduman, “Dişe yapışmış mikrobiyal dental plağı temizleyemez, bu nedenle diş fırçası ve diş ipinin yerini tutamazlar. Ayrıca tedavi edilmemiş ağızlarda derin periodontal ceplerin varlığında gıda artıklarını basınçla cep içine iterek periodontal apselere neden olabilirler” dedi.
Yorum Yazın