TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Doğu Karadeniz'de turizm eğitimi yetersiz

Son yıllarda turizm sektörü sürekli gelişen, 950 yaylaya sahip, 70 tanesi bilininirliği ve turizm faaliyetleri ile bilinen ve Türkiye’de turizm merkezi ilan edilen 36 yaylanın 26 tanesine sahip Doğu Karadeniz Bölgesi’nde,
Doğu Karadeniz'de turizm eğitimi yetersiz
faaliyet gösteren turizm işletmelerinde istihdam edilen personelin yüzde 74’ünün ilkokul, ortaokul ve lise mezunu olduğu, ancak yüzde 4’ünün turizm meslek lisesi mezunu olduğu belirlendi.

ORDU / İHA - Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Çalık, doğal güzellikleri ve ikliminin yanı sıra doğa turizmi ve eko-turizm meraklıları tarafından tercih edilen ve son yıllarda önemli bir turizm kolu haline gelen yayla turizmi açısından en şanslı bölgelerden olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nin TR 90 Bölgesi olarak belirlenen Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerinde faaliyet gösteren turizm tesislerinde istihdam edilen personelin eğitim düzeyleri hakkında bir araştırma yaptı.

EĞİTİMLİ PERSONEL ORANI YÜZDE 4
Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, bölgedeki tesislerde yüksek miktarda kalifiye eleman sıkıntısı çekildiği belirlendi. Halen tesislerde istihdam edilen personelin yüzde 74’ünün ilkokul, ortaokul ve lise mezunu olduğu belirlenirken, turizm meslek lisesi mezunu oranının yüzde 4’te kaldığı kaydedildi. Bu konuda hazırlanan raporda, şu bilgilere yer verildi:
“Bölgedeki turistik tesislerde istihdam edilen personelin ilkokul ve ortaokul mezunu olanların oranı Artvin’de yüzde 32, Giresun’da yüzde 37, Gümüşhane’de yüzde 36, Ordu’da yüzde 26, Rize’de yüzde 24 ve Trabzon’da yüzde 37’dir. Giresun ve Trabzon ilkokul-ortaokul mezunu çalışanlar açısından en fazla yüzdeye sahip illerdir. Rize yüzde 24 ile en az ilkokul-ortaokul mezunu çalıştıran ildir.
Lise mezunu çalışanların oranı Artvin’de yüzde 55, Rize’de yüzde 51, Ordu’da yüzde 48, Giresun, Gümüşhane ve Trabzon’da yüzde 34’tür. Giresun ve Gümüşhane’de yüzde 6, Ordu’da yüzde 9, Rize ve Trabzon’da ise yüzde 2 oranında turizm meslek lisesi mezunu personel istihdam edilmektedir. Bu oran değerlendirildiğinde illerin tamamında çalışanların yüzde 74’ü ilkokul-ortaokul ve lise mezunudur. Turizm meslek lisesi mezunu çalışanların oranı ise yaklaşık yüzde 4 civarındadır.”

“EĞİTİMLİ PERSONEL EGE VE AKDENİZ’E GİDİYOR”
Raporun sonuç bölümünde ise şöyle denildi:
“Personelin eğitim seviyesi düzeyinde ciddi problemler yaşanıyor. Turizm eğitimi almış kişiler farklı nedenlerden dolayı işletmelerde tutulamıyor. Bölgede lisans düzeyinde eğitim verilebilecek turizm fakülte ve yüksekokullarının sayısı yetersizdir. Beklentilerin karşılanamaması sebebiyle turizm eğitimi almış kişiler Antalya, Muğla vb. gibi turizmde daha gelişmiş bölgeleri tercih etmektedir.”
Yorum Yazın