TİC Holding Header
  • USD 32.388
  • EUR 34.981
  • Altın 2331.671
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Duymadıkları ezgilerle herkesi coşturdular

Dünyada örneği bulunmayan Kartal Belediyesi İşitme Engelliler Orkestrası, muhteşem performansı ile ünlü isimleri kendilerine hayran bıraktı.
Duymadıkları ezgilerle herkesi coşturdular
Fatma Güler - İSTANBUL / İHA - Renkler ve şekillerle öğrendikleri notalarla herkesi eğlendiren müzik grubu, sessiz dünyalarında başardıklarıyla istemenin önünde hiçbir engel olmadığını gözler önüne serdi.

Kartal Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen EYAF EXPO Engelsiz Yaşam Fuarı'nda yerini aldı.

Engelliler için hayata geçirilen birçok projenin tanıtımının yapıldığı stantta birbirinden farklı etkinlik düzenlendi. 

Engelsiz Yaşam Fuarı'nda Küresel Sosyal Farkındalık Ödülleri de sahiplerini buldu.

Ödüle layık görülen isimlere ödülleri başarılı oyuncu Engin Altan Düzyatan, Ercan Saatçi, Zara ve Metin Şentürk tarafından verildi.

Ödül töreninde Kartal Belediyesi de çalışmalarından dolayı ödüllendirildi.

MÜZİĞİ ŞEKİLLER VE RENKLERLE ÖĞRENDİLER
Ayrıca stantta Kartal Belediyesi bünyesinde oluşturulan dünyanın tek İşitme Engelli Orkestrası da mini bir konser verdi.  Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir'in şekillerle ve renklerle geliştirdiği yöntem sayesinde müzikle tanışan İşitme Engelli Müzik Orkestrası 13 kişiden oluşuyor. Yaşları 8 ile 53 arasında değişen müzisyenler örnek bir başarı sergiliyor.   Ödül töreni öncesi müzik grubunun mini konserini izleyen ünlü isimler işitme engelli müzisyenlerin performansı karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Müzik dünyasının başarılı isimlerinden olan Zara ise sessiz dünyalarıyla hayata renk katan guruba eşlik ederek Hekimoğlu Türküsü'nü seslendirdi.

“AMACIMIZ, AĞIR ENGELLİ BİREYLERE BAKMAK”
Engelsiz Yaşam Fuarı'na çeşitli etkinliklerle katıldıklarını belirten Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, "İşitme engelli orkestramız mini bir konser verdi. Bunun yanı sıra işitme engelli folklor grubumuzda var. Davul zurna ile yaptıkları folklorda sesin rezonansı ile oynuyorlar. En büyük hedefimiz, ağır engelli insanlara bakabilmek. Eğer ağır engelli bireylere bakabilirse ona bakan anneyi sosyal hayatın içine sokabiliriz. Onun yükünü bir nebze olsun alabiliriz. Ağır engellilere ve yardıma muhtaç engellilere bakarsak sosyal belediyecilik açıcından uç noktaya varmış olacağız” şeklinde konuştu.

Engellilerin hayatlarının kolaylaştırılması gerektiğine vurgu yapan   Ünlü Oyuncu Engin Altan Düzyatan ise, "Biraz olsun farkındalık yaratsak ve biraz olsun engelli vatandaşlarımıza imkan sağlayabilsek  daha rahat yaşamalarına katkı sağlasak her şey daha farklı olur diye düşünüyorum” dedi.

“BEN ENGELİMİ MÜZİKLE AŞTIM”
Hassasiyet gerektiren konuların bir günle sınırlı kalmaması gerektiğini belirten görme engelli sanatçı Metin Şentürk, “Hepimizin hikayeleri var. Hayatta bazen istediklerimizle karşılaşıyoruz. Bazen istemediklerimiz bizimle oluyor.  Ben engelimi müzikle aştım. Kimisi, sanatla, sporla siyasetle  engelleri aşarak hayata tutunmanın bir yolunu bulmak zorunda.  Engelli kardeşlerimize tavsiyem, hepimizin bir hikayesi var dedim ya en önemli olan hikayenizin figüranı değil kahramanı olmak için yaşayın. O zaman hayatın nasıl güzel geçtiğini de göreceksiniz” diye konuştu.

“GELİŞTİRDİĞİ YÖNTEM SESSİZ DÜNYALARA SES OLDU”
Müzik gurubunun mimarı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.  Dr.  Mehmet Ali Özdemir ise, "2 kişiyle başladığımız  bu yolda 20’ye ulaştığımız da oldu. İşitme engelli arkadaşların çoğu çalışıyor. Zaman konusunda sıkıntı yaşadılar ve gelemediler.  Kartal Belediyesi’nin desteğiyle bu çalışmalarımıza devam ettik ve şimdi bu noktaya geldik.  Notalar birer semboldür ve bende bunları farklı şekillerde ifade ettim. Şekillerle ifade ettim. Sesleri de renklerle ifade ettim ve böyle bir sistem geliştirdim” şeklinde  konuştu.
Yorum Yazın