TİC Holding Header
  • USD 32.37
  • EUR 34.966
  • Altın 2324.243
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Ehliyette sağlık raporu karmaşası

Ehliyet almak için başvuranlar sağlık raporunu artık aile hekimlerinden alabilecek. Ancak raporda bulunan tektiklerin çoğu Aile Sağlığı Merkezleri'nde yapılamıyor.
Ehliyette sağlık raporu karmaşası
Fatma Güler - Yeni yönetmeliğe göre, 29 Aralık 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik” ile ehliyet alacak kişilere yönelik yeni muayene şartları ve kurallar getirildi.

Yönetmelikte şu ifadelere yer verildi: “Sürücü ve sürücü adaylarının muayeneleri; Sağlık Bakanlığı’na ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında görevli tabip veya uzman tabip tarafından bu yönetmelik hükümlerine göre yapılır ve sağlık raporu düzenlenir.”

Ancak 'Aile Sağlığı Merkezleri'nde istenen testlerin çoğu yapılamıyor. Yönetmeliğe göre aile hekimleri kişinin zekasını ölçmesi hatta psikiyatrik durumunu değerlendirmesi gerekiyor.

Uyku apnesi, gece körlüğü, duyu kaybı ve epilepsi de sağlık raporu için ölçülmesi gereken rahatsızlıklar arasında. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, muayene bulgularıyla anlaşılamayacak durumlarda, kişinin doldurduğu beyan formunun geçerli olduğunu belirtiyor. Rapor, Aile Sağlığı Merkezleri'nde ücretsiz veriliyor. Özel hastanelerde ücret 60 liradan başlıyor. Devlet hastaneleri ise özel hastanelerden daha pahalı, 200 lira.

Yönetmelik 1 Ocak'tan bu yana uygulanıyor.
 
Yorum Yazın