TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.114
  • Altın 2309.788
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Eroğlu, dünyanın en yüksek 6. barajı tam kapasite üretime geçti

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 249 metre ile çift eğrilikli beton kemer barajlar arasında dünyanın en yüksek 6’ncı barajı olan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin tam kapasite üretime geçtiğini açıkladı.
Eroğlu, dünyanın en yüksek 6. barajı tam kapasite üretime geçti
İHA - Baraj ve Hidroelektrik Santralin ekonomiye yıllık katkısının 575 milyon TL olacağını belirten Bakan Eroğlu, baraj gölünün büyüklüğünün Tuz Gölü’nü geride bırakacağını söyledi.

750 BİN KİŞİNİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK
Çoruh Nehri üzerindeki ilk kilit baraj olan Deriner Barajı’nın bütün üniteleriyle işletilmek üzere EÜAŞ’a devredildiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Her biri 167 MW kurulu güce sahip dört üniteden oluşan santral bütün üniteleri ile yılda 2 milyar 118 milyon kilowatt saat hidroelektrik enerji üretilmesi sağlanacak olup, yaklaşık 750 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak” dedi.

Üretilecek enerjinin Türkiye’de üretilen enerjinin yüzde 1,1’ine ve Çoruh Havzası’ndaki projelerde üretilecek toplam enerjinin ise yüzde 14’üne denk geldiğini ifade eden Bakan Eroğlu, “Toplam gövde hacmi 3 milyon 400 bin metreküp olan, 1 milyar 970 milyon metreküp su depolanacak olan Deriner Barajı, 26,5 km2’lik bir göl alanı ile Tuz Gölü’nden daha büyük bir göl oluşacaktır” bilgisini verdi.

Üretilecek enerjinin karşılığında milli bütçeye tek başına yıllık 550 milyon TL katkıda bulunulacağını kaydeden Eroğlu, şunları dedi:
“Ayrıca mansabında bulunan Borçka ve Muratlı barajlarına regüle edilmiş su sağlayarak bu barajların yıllık üretimine 25 milyon TL’lik ilave katkıda bulunacaktır. Böylece Deriner Barajı’nın toplamda yıllık faydası 575 milyon TL’ye ulaşacaktır.”

DEPREME KARŞI ZEMİN 200 TONLUK ÇİVİLERLE BİRBİRİNE BAĞLANDI
Barajın inşaatında, muhtemel bir depreme karşı barajı çevreleyen tepelerin sağlamlaştırılması için her biri 200 tonluk çivilerle zeminin birbirine bağlandığını belirten Bakan Eroğlu, “Deriner Barajı, her birimiyle yeryüzündeki en sağlam yapılardan biridir. Şimdiye dek inşa edilmiş en büyük yeraltı elektrik santrallerinden birine sahip olan baraj, dünya üzerindeki mühendislik harikaları arasında gösterilmektedir. Baraj ayrıca Türkiye’nin en çok sediment taşıyan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri üzerinde bulunan Borçka ve Muratlı Barajlarının da ekonomik ömrünü uzatacak ve kendisini 7 senede amorti edecektir” ifadesini kullandı.
Yorum Yazın