• Genel

Esnafa gelir kaybı ve kira desteği başvurusu için son gün 31 Mart

Diyarbakır Ticaret İl Müdürü Zafer Atik, Ticaret Bakanlığı tarafından esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik Gelir Kaybı ve Kira Desteği başvuruları hakkında bilgi aktardı.
Esnafa gelir kaybı ve kira desteği başvurusu için son gün 31 Mart
Mehmet Aslan - 23.12.2020 tarihli ve 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; Kovid-19 pandemisinden olumsuz etkilenen ticari işletmelere 3 ay süreyle ödenmek üzere aylık 1.000 Türk Lirası “Gelir Kaybı Desteği” verilmesi ve büyükşehir olan illerde aylık 750 Türk Lirası, diğer illerde ise aylık 500 Türk Lirası tutarında “Kira Desteği”de bulunulması kararlaştırılmıştır.

Bahse konu desteklerden; 14.12.2020 tarihinden önce vergi mükellefiyetini tesis ettirenler, Esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan vergiden muaf esnaf ve sanatkârlar, Faal olan ve ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, Faal olan ve işletme hesabı esasına veya bilanço esasına göre defter tutanlardan “esas faaliyet konusu” Bakanlık tarafından desteklenen NACE kodları arasında yer alan esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirler, Kira desteği için işyeri kira olanlar Faydalanabilmektedir.

Gelir Kaybı Desteği ve Kira Desteği başvuruları 31.12.2020 tarihinden itibaren www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden alınmaya başlanmış olup, başvurular 31.03.2021 tarihine kadar devam edecektir. Ancak, İlimizde başvuru şartlarını taşıdığı halde başvuruda bulunmayan toplam; 3983 ticari işletmemiz bulunmakta, bu işletmelerin 2364‘ü meslek odasına kayıtlı, 1619'u herhangi bir meslek odasına kayıtlı bulunmayan işletmelerimizdir.

Şartları taşıyan ticari işletme sahiplerimizin bu desteğe başvurmaları halinde Diyarbakır’ımızda faaliyette bulunan esnaf ve tacirlerimize yaklaşık 12 milyon Türk Lirası bir ödeme gerçekleşecektir. Hak sahiplerinden Meslek odasına kayıtlı olsun – olmasın esnaflarımız ile tacirlerimizin e-devlet şifreleri ile gelir ve kira desteği başvurularını yapmalarını, şayet başvuru yapamayan esnaf ve sanatkârlarımız ile gerçek kişi tacirlerimizin belgelerini, e-devlet şifrelerini ve adlarına ait İBAN numaralarını getirmeleri halinde Ticaret İl Müdürlüğü personelleri ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Esnaf Dairesi Başkanlığı ve Esnaf Odaları tarafından yardımcı olunacağını söyledi.

Ayrıca, önceden başvurup da başvuruları reddedilen esnaf ve sanatkârlarımız yeniden başvuru yapabilirler. Kira ve gelir kaybı desteği başvuruları e-Devlet üzerinden yapılacaktır. Esnaf ve sanatkârlarımız gelir kaybı ve kira desteği fırsatını kaçırmamak için son başvuru tarihine kadar mutlaka başvuru yapmalı dedi.
Yorum Yazın