TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Fındık ihracatçıları 2015 ürünü fındık rekolte tahminini açıkladı

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatılar Birliği Başkanı Ali Haydar Gören yaptıkları ortak basın açıklaması ile 2015 ürünü fındık rekolte tahmin çalışmasına ilişkin sonuçları kamuoyu ile paylaştı.
Fındık ihracatçıları 2015 ürünü fındık rekolte tahminini açıkladı
Ali Sürüm - TRABZON / İHA - Yapılan yazılı açıklamada, 2015 ürünü fındık rekolte tahmini 733 bin 246 ton olarak ifade edildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Ülkemizde her yıl birkaç farklı rekolte tahmini yapılmaktadır, ancak Fındık yüzde 90'ı ihraç edilmekte olan bir emtia olduğu için, önemli olan, fındığı ürünlerinde kullanan, tüm sektör paydaşlarının hangi rekolteye itibar ettiğidir. Memnuniyetle müşahade edilmektedir ki; Fındık Tanıtım Grubu tarafından yaklaşık 6 yıldan bu yana aynı ekibe yaptırılan rekolte tahmin çalışmaları; artık yurt dışındaki sanayiciler tarafından da baz alınan rekolte niteliğini kazanmıştır.

Bu realite, yurt içinde çok farklı rekolte tahminleri açıklanıyor olmasını da bir anlamda önemsiz hale getirmiştir. Bu yıl fındık üreten illerdeki seçilmiş bahçelerde, hava şartlarındaki değişiklikler nedeniyle 5 kez incelemelerde bulunan FTG Rekolte Tahmin Komitesi'nin çalışmalarına göre 2015 ürünü fındık rekolte tahmini 733.246 ton/Kabuklu olup, rekoltenin İller bazındaki dağılımı ilişik tabloda sunulmaktadır. Bu tahmin, çalışmaların sonuçlandığı 20 Temmuz tarihinden sonra yüzde 10 daha dökülme olacağı varsayımıyla hesap edilen bir tahmindir.
Yorum Yazın