TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.089
  • Altın 2301.063
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Fransız bakanın açıklamasına Diyarbakır Müftüsü İşliyen'den tepki

Fransa’da geçtiğimiz gün meydana gelen patlamanın ardından Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'nun, saldırının sorumluları olduğunu ileri sürdüğü kin ve nefret çağrısı yapan camilerin kapatılacağı yönündeki açıklamasına Diyarbakır Müftüsü Burhan İşliyen tepki gösterdi.
Fransız bakanın açıklamasına Diyarbakır Müftüsü İşliyen'den tepki
Fatma Güler - DİYARBAKIR / İHA - İşliyen, “Dünyada cami sayısı ne kadar fazla olursa dünyaya camilerden yayılan huzur daha çok insanları bürür. Camilerde ne kadar çok hakkın hakikatin sesi duyulursa insanlar daha çok dünya ve ahiret mutluluğunu kazanırlar” dedi.

Diyarbakır Müftüsü Burhan İşliyen, Paris'te 132 kişinin hayatını kaybettiği, 349 kişinin de yaralandığı saldırıların ardından yaptığı açıklamada, saldırıların sorumluları kin ve nefret çağrısı yapan camilerin kapatılacağını söyleyen Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’ya tepki gösterdi. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İşliyen, son aylarda öncekilere ilaveten daha yoğun terör olayları ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Yakın zamanda, Ankara’da benzer toplu terör olayı ile karşılaştıklarını hatırlatan İşliyen, “Düşen Rus uçağı, Lübnan’da meydana gelen hadiseler, Mısır’da meydana gelen hadiseler, Suriye’de Irak’ta meydana gelen hadiseler hepsi tamamen Fransa’da meydana gelen terör olayı ile birlikte değerlendirilmeli. Şu bakış açışının sakat bir bakış açısı olduğunu ifade etmek istiyorum, Fransa’da hepimizin telin ettiği hüzne boğan ve kimsenin tasvip etmesi mümkün olmayan bir terör hadisesi gerçekleşmiştir. Bu bizi üzdüğü kadar her gün Suriye’de meydana gelen terör hadiseleri de Irak’ta Bağdat’ta Lübnan’da, Filistin’de ve dünyanın başka bölgelerinde meydana gelen terör hadiseleri de bizi üzüntüye sevk etmelidir. Bir taraftaki insanlar diğer taraftaki insanlara göre daha az değerli ya da daha çok değersiz değildir. Sebepler ne olursa olsun İslam’ın insan hayatına verdiği değer bellidir. Maide suresinde rabbimiz, bir insanı katleden bütün insanlığı katletmiştir olacağını, bir insanı diriltenin bütün insanlığı diriltmiştir gibi olacağını ifade buyuruyor. Haksız yere bin insanın hayatına son vermek arşı titretecek kadar elim dehşet verici bir tablodur. Dolayısıyla İslam ile şiddeti Müslümanlık ile nefreti bir araya getiren yaklaşımlar sürekli problemli yaklaşımlardır. Bu gibi hadiselerin arkasında İslam’dan kaynaklanan etkileri aramak bence fevkalade yanlıştır. Olsa olsa burada kendilerini İslam’a mal etmeye çalışan yanlış insanların yapmış olduğu yanlış ve kınanması gereken eylemlerdir" dedi.

"CAMİLER KİN, ÖFKE VE NEFRETİN BESLENDİĞİ MEKANLAR DEĞİLDİR"
Camilerin kesinlikle kin, öfke ve nefretin beslendiği, büyütüldüğü mekanlar olmadığına dikkat çeken İşliyen, şunları kaydetti: "Eğer camileri, kine öfkeye nefrete alet etmek isteyen kesimler varsa, çevreler varsa bu çevrelerle mücadele etmelidir. Dünyada cami sayısı ne kadar fazla olursa dünyaya camilerden yayılan huzur daha çok insanları bürür. Camilerde ne kadar çok hakkın hakikatin sesi duyulursa insanlar daha çok dünya ve ahiret mutluluğunu kazanırlar. Dolayısıyla hemen kolaycı tavırlarla camileri kapatmak lazım şeklindeki yaklaşımlar, din bir ihtiyaç olduğuna göre bu sefer insanların daha fazla yer altına çekilmesine, daha çok yanlış işler yapmasına daha denetimsiz bir alan bulmasına sebep olur. Bunun yolu camileri kapatmak değil, camilerde sahih Kur’an ve sünnete dayalı din bilgisinin İslam’ın öğretilmesinin yolunu açmaktır."
Yorum Yazın