TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.089
  • Altın 2301.063
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Görme engelli çocukları için kabartma yazı öğreniyorlar

Gaziantep’te eğitim veren ve bölgenin tek görme engelliler okulu olan GAP Görme Engelliler Okulu’nda düzenlenen kabartma yazı kursu ile anneler, çocukları için kabartma yazı öğreniyorlar.
Görme engelli çocukları için kabartma yazı öğreniyorlar
İHA - GAP Görme Engelliler Okulu’na bölgenin değişik illerinden gelen öğrenci velisi anneler, görme engelli çocuklarını daha iyi anlayabilmek ve derslerinde onlara yardımcı olabilmek amacıyla kabartma yazı yazmasını ve okumasını öğrenmeye çalışıyorlar. Çocuklarının gözünden dünyaya bakmaya çalışan fedakar anneler, çocukları için her şeyi yapabileceklerini aktardılar.

GAP Görme Engelliler Okulu’nda kabartma kursu fikrini ortaya atan ve derslerini veren Türkçe Öğretmeni Yeliz Şarklı Hoşaf, “Anneler bu konuda daha duyarlı. Kurs öğrencilerimizi daha çok anneler oluşturuyor. Bugüne kadar bizim okulumuzda böyle bir kurs açılmadı. Öğrencilere verdiğim ödevlerde sıkıntı yaşıyordum. Ödevler yapılmadan ‘annem okuyamadı’, ‘babam okuyamadı’, ‘yardımcı olamadılar’ gibi bahaneler oluyordu. Aileler de kabartma yazı okumayı bilmedikleri için ödevler aksıyordu. Bizim okulda normal yazı kullananlar da var. Kabartma yazı kullananlar da var. Gördüm ki hiç görmeyen çocuklar ki ben de bu okulda okuduğum ve aynı bu aşamalardan geçtiğim için onların psikolojilerini daha iyi anladığımı düşünüyorum. O çocukların farklı bir yazı kullandıklarından dolayı kendilerini biraz böyle mahzun hissettiklerini gördüm. O yüzden dedim ki bunlar anne ve babalarıyla aynı alfabeyi kullanırlarsa çocuk kendisini ötekileştirmez. Aklıma gelen bu fikri okul müdürümüz Cengiz beyle paylaştım. O da bize çok destek oldu. Bu yüzden ona çok teşekkür ediyorum” dedi.

Projenin hayata geçirilme aşamalarını aktaran Yeliz Şarklı Hoşaf, “Halk Eğitime başvuru yaptık. Gönüllü velilerden dilekçe topladık. Onlar da çok istekliydi. Çok memnun olacaklarını söylediler. Onlara yönelik böyle bir kurs açılacağı için. Şu anda kursiyerlerimizin hepsi kadın. Harfleri hepsi öğrendi. Bizim yazımız tabii ki çok kolay değil. Sadece harfleri öğrenmekle iş bitmiyor. Yazması farklı, okuması farklı, işaretlerimiz çok çok farklı. O yüzden şimdi kursiyerlerimiz bu eğitimi aldıktan sonra harfleri çok kolaylıkla okuyup yazabiliyorlar. Kursumuz şu anda başarılı bir şekilde ilerliyor ve Mayıs ayına kadar devam edecek” ifadelerini kullandı.

Projeyi kendisine geldikten sonra sonuna kadar desteklediğini ve çok faydalı olacağını düşündüğünü aktaran okul müdürü Cengiz Temiz ise, “Bizim okulumuzda biliyorsunuz ki eğitim ve öğretim ayağında öğrenci ve veli bir arada olduğu zaman başarıyı yakalayabiliyorsunuz. Buradaki öğrencilerimiz görme engelli olmasından dolayı velilerimizin kabartma yazıyı bilmiyor olmalarından dolayı bu eksikliği tamamlamaya çalıştık. Velilerimiz çok olumlu karşıladılar. Okulumuzdaki bu projeyi başlattık. Velilerimizden olumlu manada geri dönüşler aldık. Hem velilerimizin kabartma yazı öğrenme aşamalarında öğrencilere yardımcı oldular. Hem de bizim okulumuzda bir farkındalık yarattılar. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu tür projelerimize devam edeceğiz. İkinci kursumuz da önümüzdeki eğitim-öğretim sezonunda başlayacak. Velilerimiz evlerine gidince öğrencilerimize ödevlerinde yardımcı oluyorlar” şeklinde konuştu.

Öğrenci velilerinden Hatun Bergin, kabartma yazı bilmediği için çocuğuna yardımcı olamadığını ve o nedenle bu kursa geldiğini kaydederek, “GAP Görme Engelliler Okulu'nda kızım okuyor. İkinci sınıfa gidiyor. Bu sene üçüncü yılımız. Ana sınıfı ile başladık. Önceleri çocuğuma yardımcı olamıyordum. Kızım kabartma yazı öğrendiği için ona yardımcı olamıyordum. Kabartma yazının ne olduğunu bilmiyordum. Sadece bizim yazımıza benzer kabartma olarak yazılıyor zannediyordum. Buraya gelince öğrendim. Gerçekten çok zor ve farklıymış. Bu kursa katıldım ve kabartma yazı öğrendim. Şimdi rahatlıkla kontrol edebiliyorum çocuğumun derslerini. Daha çok yardımcı oluyorum. Çok memnunum bu kursa geldiğim için. Bazen çocuğumla yarışıyoruz. Okuyamadığım zaman, heceleyerek okuduğum zaman ‘anne sen birinci sınıfsın’ diyor. Bazen şikayet ediyor. ‘Hayır! sen okumayacaksın’, ‘ödevlerime karışmayacaksın’ diyor. Ben kontrol ettiğim için şikayetçi oluyor” diye konuştu.

Kahramanmaraş’tan görme engelli çocukları için Gaziantep’e gelip ev tuttuğunu ve tatil dönemlerinde tekrar Kahramanmaraş’a döndüğünü aktaran Miyase Elişen ise, “Ben Kahramanmaraş’tan geliyorum. İki tane görme engelli çocuğum var. Biri sekizinci diğeri üçüncü sınıfa gidiyor. Bu sene burada böyle bir kurs açıldığı için çocuğuma daha çok yardımcı oluyorum. Çocuğumun yazıları ile ödevleri ile ilgilenebiliyorum” dedi.
Yorum Yazın