• Genel

Görmez'den KKTC'deki 'Ezan kararı' konusuna ilişkin açıklama

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, KKTC'de mahkemenin verdiği ezan kararına ilişkin, "Biz Kıbrıs’taki hem müşavirlerimizle hem de yetkililerle iletişim halindeyiz. Onun için bunun üzerinden ayrıca bir ezan tartışması başlatmanın doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.
Görmez'den KKTC'deki 'Ezan kararı' konusuna ilişkin açıklama
Fatma Güler - ANTALYA / İHA - Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Antalya İl Müftülüğü’nün ortaklaşa düzenlediği 8. Diyanet İşleri Reisi İbrahim Bedrettin Elmalı Sempozyumu için Antalya’ya gelen ve bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, sempozyumun ardından basın mensuplarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) üç camide sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının mahkeme kararıyla yasaklanmasıyla ilgili soruya cevap verdi. Görmez, bu konu üzerinden ezan tartışmasının başlatılmaması gerektiğini ifade etti.

“KONU ÜZERİNDEN EZAN TARTIŞMASI ÇIKARTILMASI DOĞRU DEĞİL”
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ”Kıbrıs Peygamber efendimizin halası Hala Sultan ile İslam'a mesajını gönderdiği ve o günden bu güne kadar daima bir İslam yurdu, bir Müslüman ülke olarak kalmış. Bizim de ayrılmaz bir parçamızdır. Her Müslüman ülkede ezan bağımsızlığın, istiklalin ayrılmaz önemli simgesidir. Doğrusu Kıbrıslı vatandaş ve kardeşlerimiz tepkilerini bana da ilettiler. Eğer bu karar, mahkeme kararı ezanın kendisine yönelik ise zaten herhangi bir hukuki değeri olmaz ama eğer teknik bir şey ise sadece megafonun çıkardığı ses ile ilgiliyse bu da aynı şekilde topluma daha güzel bir şekilde ulaştırılmak için önlemler alınır. Biz Kıbrıs’taki hem müşavirlerimizle hem de yetkililerle iletişim halindeyiz. Onun için bunun üzerinden ayrıca bir ezan tartışması başlatmanın doğru olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

KKTC'de Güzelyurt'a bağlı Lefke kasabasındaki Şeyh Nazım (Orta Cami), Pir Paşa ve Aşağı camilerinde hoparlörden okunan sabah ezanının "rahatsızlık verdiği" gerekçesiyle mahkeme kararı ile okunmasının yasaklanmasının ardından mahalleliler tepki göstermişti.
Yorum Yazın