TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.018
  • Altın 2324.261
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Güneydoğu'da köyler yeniden canlanacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan, köye dönüş yapacaklardan uygun şartlar taşıyanlara 300 küçükbaş hayvan ve asgari ücret üzerinden maaş verilmesine ilişkin proje bölgede sevinçle karşılandı.
Güneydoğu'da köyler yeniden canlanacak
AA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, çeşitli nedenlerle köyden göç ederek şehirlerde tüketici durumuna düşenlerden durumu uygun görülenlerin geri dönüşünü sağlayarak hayvancılığa yönlendirmek, onlara gelir oluşturmak ve 45 milyon olan küçükbaş hayvan sayısını artırmak amacıyla yeni proje geliştirildi.

Bu kapsamda, 300 küçükbaş hayvanı Ziraat Bankasının kredisi aracılığıyla alacak üreticiler, TİGEM'in sözleşmeli ailesi olacak. Bakanlık bu kişilere yem ve ilaç desteği ile asgari ücret üzerinden maaş verecek.

Proje, yetiştirici birliklerince olumlu karşılanırken, Güneydoğu'dan 1990'lı yıllarda yaşanan terör saldırıları nedeniyle farklı bölgelere göç eden aileleri de sevindirdi.

Şehirlerde zor şartlarda yaşamlarını sürdüren aileler, doğdukları topraklarda yeniden hayvancılık yapabilecek olmanın heyecanını yaşıyor.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkan Yardımcısı Ali İlbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Terörle mücadelede sağlanan başarı dolayısıyla bölgenin huzur ve güven ortamına kavuştuğuna dikkati çeken İlbaş, "Proje, köye dönüş ile hayvancılığın gelişmesini de sağlayacak. Bu sayede et fiyatı da düşecek." dedi.

"Proje köye dönüşü sağlayacak"

Diyarbakır Keçi ve Koyun Yetiştiriciler Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya, söz konusu projenin, bugüne kadarki en önemli hayvancılık projesi olduğunu düşündüğünü belirterek, "Özellikle köylerden kente göç etmiş, iş arayışı içinde olanlar için çok büyük bir fayda sağlayacaktır. İstihdama yönelik proje olacaktır. Büyük umutla köyden şehre göç etmiş insanlar asgari ücretle iş arıyor ancak bulamıyor. Bu proje köye dönüşü sağlayacak." diye konuştu.

Batman'da Balpınar Köyü Muhtarı Osman Topkan, projenin hayata geçirilmesiyle köylere geri dönüşün başlayacağını söyledi.

"Köye dönüş yapmaya hazırız"

Köyünden ayrılmak zorunda kalan vatandaşlardan Zeki Eren, bir süre önce geliri olmadığı için Ekmekçiler köyünden Siirt'te göç ettiğini belirtti.

Hükümetin vatandaşa destek olmak için önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Eren, "Bu proje hayata geçirilirse köye dönüş yapmaya hazırız. Bir an önce projenin hayata geçirilmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Siirt'in Kurtalan ilçesinde yaşayan Yahya Keşli, projenin gündeme gelmesinin ardından köyden kente göç edenlerin heyecanlandığını söyledi.
Yorum Yazın