TİC Holding Header
  • USD 32.562
  • EUR 34.774
  • Altın 2487.456
  • BIST 100 9586.02
  • Genel

Günün öne çıkan haberleri

Türkiye ve Dünya gündeminde günün öne çıkan haberleri.
Günün öne çıkan haberleri
Milli Savunma Bakanı Akar İtalya'ya gidiyor
Hulusi Akar, İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ile bir araya gelecek.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ile görüşecek.

Akar, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere bugün İtalya'ya gidiyor.

İtalya Savunma Bakanı Guerini ile bir araya gelecek Bakan Akar'ın ziyareti, Doğu Akdeniz ve Libya'da önemli gelişmelerin yaşandığı bir döneme denk gelmesi bakımından önem taşıyor.

Barış Pınarı Harekatı 1 yaşında
Türkiye'nin Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'ya karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmasının üzerinden 1 yıl geçti.

Türkiye'nin, güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmasının üzerinden 1 yıl geçti.

Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51'inci maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı kapsamında, güvenliğini tehdit eden terör örgütü YPG/PKK başta olmak üzere Suriye'nin kuzeyinde mevcut teröristleri etkisiz hale getirmek ve sınır güvenliğini sağlamak için 9 Ekim 2019’da başlattığı Barış Pınarı Harekatı, 1 yaşında.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ekim 2019'da Twitter hesabından, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye Milli Ordusu (SMO) ile Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ'a karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığını bildirmişti.

TSK, ilk günün sonunda 22.30 sularında Tel Abyad'dan Fırat'ın doğusundaki topraklara giriş yaptı.

Harekatın ikinci günü, SMO, öğle saatlerinde Tel Abyad'a, akşam saatlerinde ise Rasulayn'a girdi.

Harekatın 4. gününde Rasulayn ilçe merkezi, 5. gününde Tel Abyad ilçesi YPG/PKK'lı teröristlerden temizlendi.

SMO askerleri, TSK'nın desteğiyle güneyde daha derin bölgelere ilerlemeyi başardı. Zira harekatın 4. gününde SMO askerleri, harekatın en stratejik hedeflerinden biri olan M4 kara yoluna ulaştı.

Harekatla, 4 bin kilometrekareden fazla alana yayılmış yaklaşık 600 yerleşim yeri terörden arındırıldı.

Türkiye'nin, ABD ve Rusya ile vardığı mutabakatlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 17 Ekim'de Ankara'da yaptıkları görüşmede, YPG/PKK'nın güvenli bölgeden çekilmesi amacıyla Barış Pınarı Harekatı'na 120 saat ara verilmesi konusunda mutabakata vardı.

Bu sürede çok sayıda YPG/PKK’lı, Rasulayn'dan Haseke'ye tahliye edildi. TSK mutabakata tam olarak uyarken, YPG/ PKK’lı teröristler taciz ve ihlallerini sürdürdü.

22 Ekim'de Soçi’de düzenlenen Türkiye-Rusya zirvesinde Fırat'ın doğusu için kararlar alınmıştı.

Taraflar, 23 Ekim 2019 saat 12.00'den itibaren Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızlarının, Barış Pınarı Harekatı alanı dışında kalan YPG unsurları ve silahlarının, Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 kilometre dışına çıkarılmasını temin etmesi konusunda anlaşmıştı.

Bu işlemin 150 saat içinde tamamlanması, aynı saat itibarıyla mevcut Barış Pınarı Harekatı alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte Kamışlı hariç, Rus-Türk ortak devriyelerinin başlaması konusunda da uzlaşılmıştı.

Sağlık alanında bölge halkının yaraları sarılıyor
AA muhabirleri, Barış Pınarı Harekatı ile terörden kurtarılan bölgede çeşitli alanlarda yürütülen çalışmaları derledi.

Türkiye'nin çeşitli alanlardaki yoğun çalışmaları ve destekleri sayesinde bölgenin nüfusu yaklaşık 200 bine ulaştı.

Teröristlerden arındırılan bölgelerde, sivillere ücretsiz sağlık hizmetlerine öncelik tanındı. Ayrıca Türkiye Sağlık Bakanlığı adına bölgede faaliyetler yürütülüyor.

Bu kapsamda Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerinde olduğu gibi Barış Pınarı Harekat bölgesinde de ihtiyaç duyulan sağlık hizmetleriyle ilgili Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde, "Suriye Sağlık Görev Gücü Başkanlıkları" kuruldu.

Barış Pınarı Harekatı bölgesinde halihazırda Rasulayn'da 200 yataklı, Tel Abyad'da 75 yataklı 2 hastanede ücretsiz çeşitli sağlık hizmetleri sunuluyor.

Bölgede, 5 sağlık ocağı da bölge halkına hizmet veriyor. 1 yılda söz konusu hastanelerde toplam 1665 ameliyat yapılırken, 724 bebek de hayata gözlerini açtı.

Barış Pınarı bölgesinde, hastane ve sağlık birimleri arasında iletişimi sağlamak, acil sağlık ekiplerinin vakaya müdahale ve hasta sevklerini etkin yönetmek amacıyla "Ambulans Telsiz İletişim Sistemi" kuruldu.

48 bin öğrenci ders başı yaptı
Barış Pınarı Harekatı sırasında YPG/PKK'nın bölgede çok sayıda okul binasını, askeri amaçlar için kullanarak tahrip ettiği ortaya çıkmıştı.

Türkiye, bölgenin terörden arındırılmasının hemen ardından bölgede yaşayan bireylerin eğitim hakkından faydalanması için hasar görmüş okulların onarımı amacıyla çalışmalar başlattı.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle de eğitime elverişli okullardaki sınıfların ve öğrencilerin ihtiyaçları giderildi.

Bölgede eğitime hazır hale getirilen 422 okulda bu sene ilkokul, ortaokul ve lise çağında toplam 48 bin öğrenci ders başı yaptı.

Barış Pınarı Harekatı bölgesindeki okullarda, Suriye Geçici Hükümeti'nin belirlediği müfredat işleniyor.

Yerel meclisler kuruldu
Operasyon sırasında YPG/PKK’dan kurtarılan bölgelerde, ilk günden itibaren bölge halkına hizmet verilmesine ve bölgenin idaresinin yerel halk tarafından yürütülmesine büyük önem verildi.

Türkiye'nin desteğiyle kurulan mahalli yönetimler, terörün izlerini silmek, hayatın normalleşmesi, sivillerin evlerine dönmesi için bölge halkına hizmet veriyor.

Yerel meclisler, bölge sakinlerine yerel kimlik kartları, ehliyet ve araç plakaları vererek, bölgede istikrarın ve güvenliğin sağlanmasında da yer alıyor.

Tel Abyad ve Rasulayn'da "mobil PTT şubeleri" açıldı
Türkiye, 24 Aralık 2019 ve 3 Ocak'ta terörden arındırılan Tel Abyad ve Rasulayn'da "mobil PTT şubeleri" açtı.

Açılan şubeler sayesinde hesap açma, para yatırma ve çekme, havale ile kargo gönderimi işlemleri yapılabiliyor.

Türk STK'lerinin bölgeye yardımları sürüyor
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Şanlıurfa Valiliği Suriye Destek ve Koordinasyon Merkezi (SUDKOM) ile koordineli şekilde Türkiye yardım kuruluşları ihtiyaç sahiplerin yardım eli uzatmaya devam ediyor.

AFAD ve SUDKOM, toplam iki bölgede 42 bin gıda kolisi yadımı, 90 bin kumanya, 160 bin giyim yatak, 5 bin oyuncak ve 11 bin hijyen seti yardımı yaptı.

Diğer yandan bölgenin genelinde 250 bin küçükbaş hayvana, 3 bin 300 sığıra da şap ve PPR (veba) aşısı uygulandı.

Mutfakta Umut Var projesi bu yıl 348 mezun verdi
Geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Türk vatandaşlarına aşçılık eğitimi vererek meslek edindirmeyi hedefleyen "Mutfakta Umut Var" (MUV) projesinden bu yıl mezun olan 348 kursiyer, törenle sertifikalarını aldı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto: Avrupa'nın güvenliği Türkiye'nin elinde
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto,Batı Avrupalı siyasetçilerin Türkiye'yi daha az eleştirmesi gerektiğini söyledi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa'nın güvenliğinin Türkiye'nin elinde olduğunu, bu yüzden Batı Avrupalı siyasetçilerin Türkiye'yi daha az eleştirmesi gerektiğini söyledi.

Slovakya'nın başkenti Bratislava'da ''Bratislava Küresel Güvenlik Forumu''na katılan Bakan Szijjarto, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Szijjarto, görüşmeye ilişkin Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, ''Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eski dostum ve mevkidaşım. Bugün Avrupa'nın güvenliği Türkiye'nin elinde. Bu yüzden Batı Avrupalı dostlarım onları daha az eleştirse daha iyi olur.'' ifadelerini kullandı.

Azerbaycan, Atina Büyükelçisi'ni geri çağırdı
Azerbaycan, Atina Büyükelçisi'ni istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun 27 Eylül'de Azerbaycan'a saldırısı kapsamında, Ermeni asıllı Yunan vatandaşları dahil, yabancıların çatışmalara katılmak için bölgeye geldiğine dair açık kaynaklarda yer alan bilgilerin, Yunanistan Dışişleri Bakanlığına sunulduğu belirtildi.

Açıklamada, Yunanistan'dan bu bilgilerin araştırılması ve Azerbaycan'a bilgi verilmesinin talep edildiği bildirildi.

Yunanistan'ın Bakü Büyükelçisi'ni istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdığı ifade edilen açıklamada, Azerbaycan'ın da Atina Büyükelçisi'ni aynı nedenle geri çağırdığı bilgisi paylaşıldı.

Ermenistan, Dağlık Karabağ'daki yalanlarını haber yapan Rus gazetecinin akreditasyonunu iptal etti
Ermenistan, Rus 'Novaya Gazeta' muhabiri İlya Azar'ın akreditasyonunu, Dağlık Karabağ'da yaptığı haberler nedeniyle iptal etti.

Ermenistan, Rus "Novaya Gazeta" muhabiri İlya Azar'ın akreditasyonunu, Dağlık Karabağ'da yaptığı haberler nedeniyle iptal etti.

Gazeteci Azar, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, akreditasyonunun Ermenistan Dışişleri Bakanlığınca iptal edildiğini, kendisine verilen akreditasyon kartının elinden alındığını ve bölgede gazetecilik faaliyetlerinde bulunmasının yasakladığını duyurdu.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığının tüm gücüyle gazetecilerin Dağlık Karabağ'da çalışmasını sınırlamaya çalıştığını belirten Azar, akreditasyonunun Şuşa ve Laçın'dan hazırladığı haberler nedeniyle iptal edildiğini kaydetti.

Ermeni yetkililerin ülkede basın özgürlüğü olduğuna dair vaatlerinin artık tartışmalı olduğuna dikkati çeken Azar, haberlerinde gerçekleri ifade ettiğini bildirdi.

İlya Azar, "Güney kapısında savaş" başlıklı makalesinde, Ermenistan tarafının askeri kayıplarının açıklanan resmi rakamların çok daha üstünde olduğunu yazmıştı.

Makalesinde görgü tanıklarının ifadelerine de yer veren Azar, Şuşa'da Azerbaycan ordusunca vurulan kültür merkezinde yaklaşık 600 asker ve polisin toplantı yaptığını belirtmişti. İzlenimlerine de yer veren Azar, orduya yeni alınan Ermenistan askerlerinin, silah verilerek adeta ölüme gönderildiğini ifade etmişti.

Esad güçlerinden İdlib'e topçu saldırısı: 1 ölü, 4 yaralı
Suriye'de Esad rejimine bağlı güçlerinin, İdlib'in güney kırsalındaki Kansafra kasabasına düzenlediği topçu saldırısında 1 sivil hayatını kaybetti, 4 sivil yaralandı.

Suriye’de Esad rejimine bağlı güçler, İdlib'in güney kırsalındaki Kansafra kasabasına topçu saldırısı düzenledi. Saldırıda 1 sivil hayatını kaybetti, ikisi çocuk 4 sivil de yaralandı. Yerel kaynaklar, rejim güçlerinin sabah saatlerinden itibaren kasabaya en az 50 top atışı yaptığını aktardı.

Somali, Mogadişu Limanı için Türk şirketle 14 yıllık imtiyaz anlaşmasına imza attı
Somali'nin başkenti Mogadişu'daki limanı işleten Albayrak Grubu, hükümetle 14 yıllık yeni bir imtiyaz anlaşmasına imza attı.

Somali Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, yaklaşık 6 yıldır limanı işleten Türk şirket, Liman ve Deniz Nakliyatı Bakanlığıyla limanın 14 yıl boyunca işletilmesi ve geliştirilmesini içeren yeni bir anlaşma imzaladı.

Mogadişu hükümetinin tüm imtiyaz anlaşmalarını gözden geçirme politikası kapsamında yapılan anlaşmaya göre şirket, yeniden gözden geçirilen gelir dağılımı düzenlemesiyle terminal operasyonlarına ve taşıma hizmetlerine devam edecek. Ayrıca, limanın özelliklerinin korunması ve ticari akışın artırılması için 50 milyon dolarlık rehabilitasyon ve yatırım programı hayata geçirilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Maliye Bakanı Abdirahman Duale Beyle, Mogadişu Limanı'nın ülkenin gümrük gelirleri için büyük bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, yeni imtiyaz anlaşmasının hem hükümetin bugünkü gelirlerinin korunmasına hem de gelecekte artmasına yardımcı olacağını belirtti.

Albayrak Grubu, Mogadişu Limanı'nın 20 yıllık işletme hakkını 2014 yılında devralmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kovid-19 salgını son bir asrın en büyük sağlık krizlerinden biri
Erdoğan, Kovid-19 salgınıyla ilgili, '1 milyondan fazla insanın hayatına mal olan bu salgın, son bir asrın en büyük sağlık krizlerinden biridir.' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu Açılış Oturumuna canlı bağlantı gerçekleştirdi.

Erdoğan, Kovid-19 salgınıyla ilgili, "1 milyondan fazla insanın hayatına mal olan bu salgın, son bir asrın en büyük sağlık krizlerinden biridir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kovid-19, küresel sistemdeki çarpıklıkları gösterirken sistemin yapısından kaynaklanan eşitsizlikleri daha da derinleştirdi." diye konuştu.

Erdoğan, "Batılı gelişmiş ülkelerin maske savaşlarına giriştiği bir dönemde Afrika halkları salgın karşısında maalesef kaderlerine terk edilmişlerdir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne kadar 1,5 milyon civarında Afrikalı dostumuzun bu hastalığa yakalanmasından büyük üzüntü duyuyoruz." dedi.

Erdoğan, "Din, dil, ırk, renk ayrımı yapmadan 154 farklı ülkenin 8 uluslararası kuruluşun destek çağrısına müspet cevap verdik." diye konuştu.

"Türkiye, salgını en rahat göğüsleyen ülkelerden biri olmuştur"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, salgını en rahat göğüsleyen ülkelerden biri olmuştur." dedi.

Erdoğan, "Lojistik sıkıntılara ve karantina önlemlerine rağmen Afrika'daki şirketlerimiz salgın döneminde özveriyle çalışmalarını sürdürdüler." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sağlık turizmi konusunda fiyat kalite açısından Türk sağlık sektörünün yıldızı giderek parlıyor." dedi.

Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Afrika Sağlık Ortakları Platformu, sektörde kapsamlı ve kalıcı bir iş birliğine imkan sağlayabilir" Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vatandaşlarımızın sağlığından taviz vermeden ekonominin çarklarını da döndürmek gerekiyor." dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüz binden fazla Afrikalı emekçi, Türk yatırımcılar sayesinde istihdam imkanına kavuşmuştur."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Türk firmalarının Afrika genelinde üstlendiği projelerin toplam değeri yaklaşık 70 milyar dolara ulaşmıştır" dedi. Erdoğan, "Müteahhitlerimiz başladıkları hiçbir işi yarım bırakmadıkları gibi, diğer yabancı şirketlerin yarım bıraktığı veya tamamlayamadığı işleri de rekor seviyede tamamlayıp teslim ediyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hayata geçirdiğimiz projelerle savunma sanayinde ülkemizin dışa bağımlılığını yüzde 70'lerden yüzde 30'lara düşürdük" dedi.

Erdoğan, "Savunma sanayi Türkiye'nin son yıllarda adeta destan yazdığı sektörler arasındadır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bin yılı aşan ortak tarihe rağmen maalesef Türkiye ile Afrika birbirine çok uzak görünüyordu. Ülkelerimiz arasına birçok suni engel örülmüş, ön yargılar hakikatlerin önüne geçmişti. İşe öncelikle bu ön yargıları yıkarak başladık" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın ilk yüz savunma şirketi listesinde 7 firmayla temsil edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afrika kıta sathında 12 olan büyükelçilik sayımızı 42'ye, ticaret müşavirliklerimizin sayısını ise 26'ya yükselttik." dedi.

"Dağlık Karabağ yaklaşık 30 yıldır Ermenistan tarafından işgal edilmiş bir Azerbaycan toprağıdır"
Erdoğan, "Dağlık Karabağ yaklaşık 30 yıldır Ermenistan tarafından işgal edilmiş bir Azerbaycan toprağıdır." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ermenistan'ın uzlaşmaz ve şımarık tavırları sebebiyle 30 yıldır adeta kangrene dönmüş bu meselenin çözümü işgalin son bulmasıdır." dedi.

Erdoğan, "Türkiye olarak tüm kalbimizle Azerbaycan'ın topraklarını geri almak için yürüttüğü haklı mücadelesini destekliyoruz." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovakya'da Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ikili ve bölgesel meseleleri görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Slovakya'da düzenlenen Bratislava Küresel Güvenlik Forumu’na (GLOBSEC) katılmak üzere bu ülkeye giden Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile görüşmesinde, ikili ilişkiler ile "Doğu Akdeniz", "Libya" ve "Ermenistan'ın saldırganlığı" konularını ele aldı.

Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Yunanistan'ın ve GKRY'nin maksimalist yaklaşımlarla AB'yle ilişkilerimizi rehin almalarına izin vermeyiz." ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar ile de görüştü.

Akar: Ermenistan'ın Karabağ'ı işgali ve katliamları karşısında suspus olanların sergiledikleri tavır iki yüzlülüktür
Bakan Akar, 'Ermenistan'ın Karabağ'ı işgali ve sivil katliamları karşısında suspus olanların sergiledikleri tavır tam bir iki yüzlülüktür.' dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Ermenistan'ın Karabağ’ı işgali ve sivil katliamları karşısında suspus olanların sergiledikleri tavır tam bir iki yüzlülüktür." dedi.

Bakan Akar, "Azerbaycan topraklarının işgaline ses çıkarmayanların, ateşkes çağrısı yerine Ermenistan’ın Karabağ’ı terk etmesini sağlamaları doğru olacaktır" diye konuştu.

Akar, "Bir 30 yıl daha oyalanmaya tahammülümüz yok. Çözüm mekanizmalarının uluslararası saygınlıklarını kazanmaları için fırsat doğmuştur." dedi.

MSB: 6 deniz karakol uçağının kabul faaliyetlerine başlandı
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınması planlanan 6 deniz karakol uçağının kabul faaliyetlerine başlandığını bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
"Meltem-3 Projesi kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınması planlanan 6 adet deniz karakol uçağının kabul faaliyetlerine başlandı."
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri